Δώδεκα νεκροί από βομβιστική επίθεση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας


Η επίθεση σημειώθηκε σε συνοριακό πέρασμα που χρησιμοποιούν Σύροι.- 
Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, Σύροι και Τούρκοι, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αυτοκίνητο στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας. Η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο που βρισκόταν στο συνοριακό πέρασμα στο Τσιλβέγκοζού και συνέβη στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
Από τους νεκρούς, τουλάχιστον τρεις είναι Τούρκοι.
 
Από τη σφοδρή έκρηξη ζημιές υπέστησαν αυτοκίνητα και άλλα κτίρια στο συνοριακό πέρασμα.
 
Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν αρχικά ότι τα αίτια δεν είναι σαφή και δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ή αν το αυτοκίνητο διακινούσε λαθραία πετρέλαιο.
 
Αργότερα όμως οι πληροφορίες συνέκλιναν στην βομβιστική επίθεση.
 
Από την πλευρά του, στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης εκτιμά στο Reuters ότι η έκρηξη ήταν σχεδιασμένη από οπαδούς του Άσαντ σαν απάντηση στην προσφορά της αντιπολίτευσης για συνομιλίες.
 
Το πέρασμα είναι από τα βασικότερα που χρησιμοποιούν οι Σύροι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να περάσουν στο έδαφος της Τουρκίας. Πολλές φορές Σύροι που έχουν περάσει στο έδαφος της Τουρκίας μεταφέρουν στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες εφόδια που παραλαμβάνουν Σύροι.
 
Η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία μεταφέρθηκε πολύ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών οι οποίες, παρά τη στενή συμμαχία στο παρελθόν έχουν πλέον πολύ κακές σχέσεις.
 
Τον Οκτώβριο βολές πυροβολικού από τη Συρία χτύπησαν σπίτι σε παραμεθόριο οικισμό στην Τουρκία σκοτώνοντας πέντε μέλη μιας οικογένειας.
 
Η ένταση διατηρήθηκε για ημέρες με την Τουρκία να δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί ακόμα και με πόλεμο τα εδάφη της. Αν και τα πνεύματα ηρέμησαν, στα σύνορα εγκαταστάθηκαν συστοιχίες NATOϊκών πυραύλων Patroit.
 
Εν τω μεταξύ, Σύροι αντάρτες κατέλαβαν μετά από ημέρες μαχών το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας στον Ευφράτη, μια μείζονος σημασίας εξέλιξη που τους επιτρέπει να έχουν τον έλεγχο σε πόσιμο νερό και στην παραγωγή ηλεκτρισμού για μεγάλα τμήματα της χώρας.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!