Εντός του 2014 οι εξορύξεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ


Συνάντηση Συλικιώτη με τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας .-
 Εντός του 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξορύξεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Αντιπρόεδρο της TOTAL στη Μέση Ανατολή Pierre Olinger. Ο κ. Συλικιώτης έκανε ακόμη λόγο για έναρξη της δημιουργίας του τερματικού στις αρχές του 2015.
 
Ο κ. Συλικιώτης είπε πως ο κ. Olinger τον ενημέρωσε για το πώς προχωρά η TOTAL με τις ενέργειές της. Πρόσθεσε πως «από εβδομάδας θα καταθέσει τα 24 εκατομμύρια που είναι τα δικαιώματα υπογραφής αλλά και ένα κατ’ αρχήν πλάνο το πώς θα προχωρήσει με τις σεισμογραφικές έρευνες πρώτα και κύρια και στη συνέχεια με τις εξορύξεις που αναμένεται να γίνουν εντός του 2014».
 
«Με έχει ενημερώσει ότι η ΤΟΤΑL κάνει όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση γραφείων και το πώς θα ξεκινήσει όπως είναι και η επιθυμία τους το συντομότερο όλες τις διεργασίες για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν μέσα από το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου.
 
Είπε πως η TOTAL είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, παγκόσμιας εμβέλειας με μεγάλη εμπειρία σε εξορύξεις σε βαθιά νερά αλλά και ένας από τους σημαντικούς παίχτες στα θέματα της εμπορίας φυσικού αερίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως πρώτα πρέπει να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν με εξορύξεις που να είναι πετυχημένες. Πρόσθεσε πως «στις προθέσεις τους είναι να προχωρήσουν και σε εξορύξεις για ανεύρεση πετρελαίου».
 
Αυτό το χρόνο εκεί που θα επικεντρωθεί η δουλειά της TOTAL είναι οι σεισμογραφικές έρευνες για να εντοπιστούν τα κοιτάσματα και πού μπορούν να κάνουν τις ερευνητικές γεωτρήσεις, είπε ο Υπουργός Εμπορίου.
 
Σημείωσε πως η ΤΟΤΑL είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε εμπειρία σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά και κάθε χρόνια επενδύουν τεράστια ποσά για ερευνητικές γεωτρήσεις.
 
Σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα για τους σχεδιασμούς τους, πρόσθεσε και είπε πως όπως περιλαμβάνεται και στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού είναι υπόχρεοι να ενημερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε επίσης πως η Noble έχει ζητήσει την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορεί να παρουσιάζει τα δεδομένα που έχει σε άλλες εταιρείες και η άδεια αυτή δόθηκε με την προϋπόθεση ότι στο δωμάτιο που θα έχουν την βάση δεδομένων θα υπάρχει και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Είπε πως «εμείς θα δίνουμε την έγκριση σε ποιες εταιρείες θα παρουσιάζουν αυτά τα στοιχεία». Η Noble, όπως ανέφερε, έχει ήδη ζητήσει να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία στην TOTAL, στην ΕΝΙ και στην αυστραλιανή εταιρεία Woodside, η οποία είναι η εταιρεία που αγόρασε το 30% των δικαιωμάτων στο ισραηλινό Λεβιάθαν.
 
Ανέφερε πως όλα αυτά «δημιουργούν μεγάλες συνέργειες για τη συνεργασία μας με όλες αυτές τις χώρες και αυτό δείχνει ότι κινούνται γρήγορα οι εταιρείες για την εξόρυξη αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων».
 
Ερωτηθείς πότε εκτιμά πως θα αρχίσει η προπώληση του φυσικού αερίου, ο κ. Συλικιώτης είπε πως η ΚΡΕΤΥΚ ήδη προχωρά στις διαδικασίες για να αρχίσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σύμβουλο. Πρόσθεσε πως για να μπορείς να δημιουργήσεις τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου χρειάζεται οικονομικός σύμβουλος παγκόσμιας εμβέλειας που θα διαμορφώσει όλο το επενδυτικό πλάνο, που περιλαμβάνει τη συζήτηση με τις εταιρείες που έχουν τα συμβόλαια, με εταιρείες αγοραστές και τα συμβόλαια προπώλησης.
 
«Αυτά αναμένεται να προχωρήσουν τα επόμενα δυο χρόνια ώστε να μπορούμε να πούμε ότι από τις αρχές του 2015 ξεκινά η δημιουργία του τερματικού», είπε.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με το θέμα της διαδοχής του κ. Σόλωνα Κασίνη στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης είπε για αυτό δεν θα αποφασίσει αυτός αλλά θα ορισθεί κάποιος από την Υπηρεσία Ενέργειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!