Το «Spiegel» επανέρχεται στη «βοήθεια προς Ρώσους ολιγάρχες»


Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε αφιέρωμα του για την Κύπρο, επαναλαμβάνει τα περί ξεπλύματος χρήματος στο νησί, και επικαλείται εκ νέου τα στοιχεία έκθεσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία αν οι Βρυξέλλες παρέχουν βοήθεια στην Κύπρο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν για την προστασία των παράνομων περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών.
Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι αυτή η διαπίστωση ανέβαλε την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Κύπρο, τη στιγμή που χώρες-συνεισφορείς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία εξέφρασαν ανησυχίες. Επικαλείται παράλληλα τη συνέντευξη Σιαρλή στο Spiegel στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος.
 
Το περιοδικό αναφέρεται επίσης σε δίλημμα στην Ευρωζώνη. Από τη μια, γράφει, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτρέψουν χρεοκοπία της χώρας και από την άλλη υπάρχει η έλλειψη υποστήριξης της πλειοψηφίας των κρατών-μελών σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα ευνοήσει κυρίως τους Ρώσους φοροφυγάδες.
 
Η δύσκολη αυτή κατάσταση, αναφέρεται, ωθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, με το να ζητούν από τη Λευκωσία να ικανοποιήσει συμπληρωματικούς όρους στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος και την ίδια ώρα αναμένουν την αποχώρηση του Προέδρου Χριστόφια στις επικείμενες εκλογές, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις.
 
Το περιοδικό αναφέρεται αναλυτικά στις ρωσικές επενδύσεις στο νησί, σημειώνοντας ότι πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και μεγαλοκαρχαρίες ίδρυσαν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο όπου μπορούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, με πολύ ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές.
 
Παραθέτει επίσης λίστα Ρώσων επενδυτών στην Κύπρο, οι οποίοι - όπως γράφει - ταυτίζονται με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, όπως ο πολυεκατομμυριούχος Roman Abramovich, ο μεγιστάνας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Mikhail Prokhorov, ο μεγιστάνας Vladimir Lisin καθώς και άλλοι Ρώσοι η αξία της περιουσίας των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
 
Αναφέρεται επίσης στην περίπτωση του Dmitry Rybolovlev, ο οποίος πριν από δύο χρόνια αύξησε το μερίδιο του στην Τράπεζα Κύπρου σε περίπου 10% και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος στην πιο σημαντική τράπεζα της Κύπρου, για να καταδείξει την έντονη αλληλεξάρτηση των Ρώσων επενδυτών με το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
 
Αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος, αναφέρεται ότι παρόλο που η Κύπρος έχει μόνο 1% μερίδιο στις εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είναι στην πρώτη τριάδα σύμφωνα με δείκτη που αναφέρεται σε φορολογικούς παραδείσους και σε νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επικαλείται παράλληλα Ελβετό ειδικό στο ξέπλυμα ο οποίος δηλώνει ότι ο έλεγχος και οι ρυθμίσεις για τον τραπεζικό τομέα είναι πολύ φτωχές στην Κύπρο, στην οποία «επισήμως πολλές από τις απαιτήσεις πληρούνται, όμως στην πράξη είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία».
 
Παρατίθεται επίσης η επίσημη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι από την ένταξή της στην ΕΕ η χώρα υιοθέτησε όλους τους κανονισμούς και τους νόμους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, καθώς και τη δημιουργία νέων κυβερνητικών οργανισμών. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η Κύπρος πρέπει επίσης να εφαρμόσει πολλούς κανόνες και να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες.
 
 «Αν η Κύπρος επιβάλλει κυρώσεις τακτικά για το ξέπλυμα χρήματος, το επιχειρηματικό μοντέλο της ως φορολογικά ελκυστικός προορισμός για εταιρείες θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ειδικός σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Φρανκφούρτης.
Για αυτό το λόγο, αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι εμπλέκονται στις συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Λευκωσία.
 
Το άρθρο θίγει και το θέμα του εταιρικού φόρου, και αναφέρεται σε δηλώσεις στο εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα Jörg Asmussen, ο οποίος τώρα ζητά περισσότερες υποχωρήσεις από την κυπριακή Κυβέρνηση.
 
«Η σημερινή έκθεση είναι ένα προσχέδιο. Δεν υπήρξε καμία πολιτική έγκριση ακόμη από το Eurogroup», ανέφερε ο κ. Asmussen. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, ένα βασικό τμήμα της δήλωσης θα πρέπει να βελτιωθεί.
 
"Έχω την εντύπωση ότι η βελτίωση της διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού τομέα θα είναι κρίσιμης σημασίας για την εξασφάλιση της έγκρισης του προγράμματος στις χώρες - εταίρους," ανέφερε ο  κ. Asmussen, κάτι που ερμηνεύεται ως ανάγκη για πιο αποφασιστική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος από την Κύπρο και αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"