Ο Διοικητής της ΚΤ αναλύει την κυπριακή κρίση με άρθρο στους FT


«Όχι άμεμπτη αλλά παρεξηγημένη η Κύπρος».-
 
Οι μεταρρυθμίσεις και οι ενισχυμένες τράπεζες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος: όχι άμεμπτη αλλά παρεξηγημένη» που δημοσιεύεται στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
 
Ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στην ιστορία της, ενώ διαπραγματεύεται τη συμφωνία για την εξασφάλιση της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των κυβερνητικών χρηματοδοτικών αναγκών και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, που αποτελεί τμήμα του προγράμματος μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.
 
Στη συνέχεια αναφέρεται στην ανάδειξη ορισμένων εσφαλμένων αντιλήψεων για τί συμβαίνει στην Κύπρο, με κορυφαία τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όπως τονίζει, από τη στιγμή που η Κύπρος έγινε «onshore» και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για το βρόμικο χρήμα, η οποία συνάδει με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΕ. «Η διαφάνεια και η ανταλλαγή δεδομένων συνάδουν με τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ και η Κύπρος συγκαταλέγεται στη ‘λευκή λίστα’ του οργανισμού», σημειώνει ο Πανίκος Δημητριάδης. Προσθέτει ότι η ειδική υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval, έχει αξιολογήσει την Κύπρο σε υψηλό επίπεδο και πάνω από αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
 
Για το θέμα της φορολογίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξηγεί ότι η Κύπρος έχει μεν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ φορολογικών παραδείσων και χωρών με χαμηλούς φόρους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος. «Οι πρώτοι συχνά έχουν μηδενικό φόρο, χαλαρές διαδικασίες εγγραφής εταιρειών και αποφεύγουν την υπογραφή συνθηκών διπλής φορολόγησης που απαιτεί ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών. Τίποτα από αυτά δεν διακρίνει την Κύπρο», τονίζει.
 
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Προσθέτει ότι ως μικρό νησί, με λίγη κατασκευαστική παραγωγή και εξαγωγές, η Κύπρος βασίζεται στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από ξένες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν κυριαρχούνται από Ρώσους. Υπάρχουν εταιρείες από κορυφαίες χώρες-μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως παράδειγμα δίνονται οι περίπου 80 εταιρείες που συνδέονται με τη ναυτιλία και έχουν έδρα κυρίως τη Λεμεσό. Τριάντα έξι από αυτές είναι γερμανικές και μόλις τρεις ρωσικές.
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει ο Πανίκος Δημητριάδης, η Κύπρος εφαρμόζει μονομερώς το σχέδιο συμφωνίας με την Τρόικα. Υπενθυμίζει ότι το Δεκέμβριο η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα 28 νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να επαναφέρουν την Κύπρο στη σωστή πορεία πριν την υπογραφή μνημονίου, το οποίο ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα. Στόχος όλων αυτών είναι η αντιμετώπιση του υπέρογκου κυβερνητικού ελλείμματος, η διατήρηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η βελτίωση της ποιότητας των κρατικών δαπανών. Παράλληλα εφαρμόζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης, ισορροπημένης ανάπτυξης.
 
Είναι ξεκάθαρο, συνεχίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ότι η Κύπρος έχει επηρεαστεί από την κρίση της ευρωζώνης και ιδίως από την έκθεσή της στην Ελλάδα. Η κρίση διέκοψε 35 έτη ανάπτυξης. Οι ζημιές που επιβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες με το ελληνικό PSI αντιστοιχούσαν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, αναλογικά υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
 
«Η Κύπρος δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Παλαιότερες αποφάσεις έχουν συμβάλει στην παρούσα κατάσταση και τώρα αντιμετωπίζουμε μια σειρά προκλήσεων. Αυτό αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.
 
Αναφερόμενος στο μέλλον, επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν μικρότερο, υγιέστερο και πιο ανθεκτικό τομέα. Στόχος είναι η αποκατάσταση επαρκούς κεφαλαιακής προστασίας με τουλάχιστον 9% σε βασικά ίδια κεφάλαια (Core Tier-1 capital), η διατήρηση ρευστότητας, η αυστηρότερη εποπτεία, η αναδιάρθρωση για τη μείωση του μεγέθους των τραπεζών και η ενδυνάμωση των ισοζυγίων με το διαχωρισμό του κακού αποθεματικού, όπως έχουν κάνει η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει κάθε εμπιστοσύνη στο θετικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτών των αλλαγών.
 
Καταλήγει τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι επί 30 χρόνια ένας επιτυχημένος επιχειρηματικός κόμβος. Ναυτιλία, τουρισμός, χρηματοπιστωτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, μαζί με τους τομείς τεχνολογίας και μέσων, συνεχίζουν να ελκύουν ξένες επενδύσεις. «Με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια των ακτών του νησιού και με περαιτέρω έρευνες να έχουν σχεδιαστεί, αναμένουμε ότι ο τομέας της ενέργειας και κατά συνέπεια η ευρύτερη οικονομία, θα λάβουν σημαντική ώθηση», κλείνει το άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Πανίκος Δημητριάδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"