Ξέσπασμα Συλικιώτη σε Βουλή και Σιαρλή, λόγω παρέμβασης τρόικας


Έντονα αντέδρασε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης  στις πληροφορίες που έφεραν την Τρόικα να παρεμβαίνει σε θέματα υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα  στα Νομοσχέδια για το  Κρατικό Ταμείο Υδρογονανθράκων και την ΚΡΕΤΥΚ.
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Τρόικα έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών  αναφέροντας ότι τα νομοσχέδια παραβαίνουν τους όρους του Μνημονίου.
 
Ο κ. Συλικιώτης τα έβαλε με τον Υπουργό Οικονομικών επειδή δεν τον ενημέρωσε για την επιστολή και με τη Βουλή γιατί δεν προχωρά με την έγκριση των Νομοσχεδίων  και ιδιαίτερα την έγκριση  του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να αγορασθούν οι μετοχές της ΚΡΕΤΥΚ.
 
Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εμπορίου προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Αλήθεια και δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ζαχαρία Ζαχαρίου.
 
Ο Νεοκλής Συλικιώτης, κατηγόρησε τη Βουλή ότι έχει μπλοκάρει την έγκριση του νομοσχεδίου, όπως και αίτημά του για αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη λειτουργία της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Κρετύκ.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι γνωρίζει πως η Τρόϊκα απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εμπορίου, παραβιάζει τους όρους του μνημονίου.
 
Ο κύριος Ζαχαρίου απέρριψε τις επικρίσεις του Υπουργού Εμπορίου ότι η αντιπολίτευση μπλοκάρει τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ ψήφισε μέχρι τώρα τρία νομοσχέδια που αφορούν το φυσικό αέριο.
Το συγκεκριμένο, πρόσθεσε, που αφορά στην ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων, είναι η ίδια η Τρόϊκα που αναφέρει ότι παραβιάζει όρους και κανονισμούς.
 
Θα πρέπει, κατέληξε, το νομοσχέδιο να συζητηθεί περαιτέρω.
 
Σε δηλώσεις του το βράδυ στο ΡΙΚ ο κ. Συλικιώτης τα έβαλε και με τον Υπουργό Οικονομικών  Βάσο Σιαρλή γιατί, όπως είπε δεν τον ενημέρωσε για την παρεμβολή της Τρόικας, η οποία όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε τέτοιο δικαίωμα. 
 
Παράλληλα, ο κ. κ. Συλικιώτης  παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έστειλε στην Τρόικα πρίν από δέκα ημέρες το Νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, χωρίς να εξηγήσει γιατί το έστειλε, εφόσον ισχυρίστηκε ότι το Μνημόνιο δεν παραχωρεί το δικαίωμα ανάμιξης της Τρόικα στα θέματα του Φυσικού Αερίου.
 
 Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ζήτησε από τη βουλή την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αγορά μετοχών της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων,από το κράτος . Αργά ή γρήγορα, είπε, το κράτος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό γιατί είναι αναγκαίο για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων.
 
 Το κονδύλι σταύρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο η πλειοψηφία της Ολομέλειας κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.
Μιλώντας μετά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, προειδοποίησε ότι τυχόν νέα αναβολή προκαλεί καθυστέρηση στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο εν εξελίξει διάλογο ΚΡΕΤΥΚ και Noble για το τερματικό σταθμό υγροποίησης, ενώ απομακρύνει τις πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψης, καθώς αυτές οι επενδύσεις είναι ο κύριος μοχλός για την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Απαντώντας ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι η ΚΡΕΤΥΚ είναι μια νόμιμη, αλλά όχι κρατική εταιρεία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν το κόμμα του θα συναινέσει στην αποδέσμευση του κονδυλίου.
Ο υπουργός Εμπορίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα.
 
Το αίτημα του υπουργού Εμπορίου για την αποδέσμευση του ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα εξεταστεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Εν τω μεταξύ με απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών, αναβλήθηκε για δύο μήνες η εξέταση του προϋπολογισμού του Ειδικού Ταμείου για προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 27 εκ. ευρώ λόγω της αλλαγής των σχεδίων χορηγιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"