Και ο Αρχιεπίσκοπος στη Λίστα Χριστόφια των υπαίτιων της κρίσης


Δεν παρέστη στη Δοξολογία, λέγει, γιατί δεν πήρε πρόσκληση, ούτε καν υπενθύμιση.- Κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο - και το λαό - «να κατανοήσει ότι το κράτος είναι δικοινοτικό και πολυπολιτισμικό και ο καθένας μπορεί να πιστεύει στο Θεό που επιλέγει».-
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το μήνυμα που έστειλε με τη δήλωσή του την Πρωτοχρονιά ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολιτικά απαράδεκτο και θεσμικά διπλά απαράδεκτο. Σε ομιλία κατά την κοπή της βασιλόπιτας στα Επαρχιακά Γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων απάντησε στις επικρίσεις του Αρχιεπισκόπου για την μη εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στη Δοξολογία.   
 
Φέτος, σημείωσε, «αντί για ευχές για τις γιορτές και τη νέα χρονιά, οι ειδήσεις αρχίζουν με τα μέτρα της Τρόικας, που έχουν πλέον περιληφθεί στο πλαίσιο της καθημερινότητας», την οποία επιμένει – όπως είπε– «δεν έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση, αλλά οι τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι λοιδορούν την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία».
 
Μεταξύ αυτών, τόνισε με αυξημένη πολιτική χολή, και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ο οποίος δεν είναι εξαιρετέος από τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, διευκρινίζοντας πως έκανε την αναφορά ενσυνείδητα και γνωρίζοντας τι λέει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,αναφερόμενος στη δοξολογία στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, είπε πως φέτος δεν εστάλη στο Προεδρικό πρόσκληση όπως κάθε χρόνο, ούτε καν υπενθύμιση.
 
«Στο πονηρό μου μυαλό, δημιουργούνται υποψίες ότι η μη αποστολή πρόσκλησης είχε στοχοπροσήλωση,» πρόσθεσε.
Εν πάση περιπτώσει δεν είθισται Προκαθήμενοι Εκκλησίας 1η του χρόνου μετά από δοξολογία να μιλούν με τον τρόπο που μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Λυπούμαι πολύ για αυτό», συνέχισε και αναφέροντας ότι όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος παρατήρησε το κράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι δικοινοτικό και όχι θεοκρατικό, αλλά – όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας - ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και την παρένθεση πως η κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να καθοδηγεί ο Προκαθήμενος.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό το μήνυμα πήρα, που είναι πολιτικά απαράδεκτο και θεσμικά δύο φορές απαράδεκτο», αναφέροντας ότι «η διαφορά μας με τον Μακαριότατο δεν είναι φιλοσοφική». Είπε ακόμα ότι σέβεται απόλυτα την Εκκλησία και διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με πολλούς αρχιερείς και ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.
 
Πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να κατανοήσει ότι στην Κύπρο το κράτος με βάση το Σύνταγμα, με βάση τις συμφωνίες, είναι δικοινοτικό και πολυπολιτισμικό και δεν είναι θεοκρατικό. «Αυτό είναι το μήνυμά μου και καλώ τον κυπριακό λαό να εμπεδώσει αυτό το μήνυμα».
 
Ο καθένας μπορεί να πιστεύει στο Θεό που επιλέγει, έχουμε ελευθερία στην έκφραση και στη σκέψη, είπε, αναφέροντας ότι στα ευρωπαϊκά κράτη δεν συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, ούτε και εκχωρούν στον ηγέτη της Εκκλησίας αρμοδιότητες τους.
 
«Με το κεφάλι ψηλά»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα παραδώσει τη διακυβέρνηση με το κεφάλι ψηλά «και περήφανοι για τις υπηρεσίες μας στον κυπριακό λαό εδώ και 90 τόσα χρόνια».
 
«Για τις υπηρεσίες μας την τελευταία πενταετία βρισκόμασταν στο πλαίσιο της προσπάθειας ολοκλήρωσης ενός κοινωνικού κράτους, αλλά δυστυχώς το παγκόσμιο σύστημα και η κρίση του είχε διαφορετική άποψη όπως και η κρίση των τραπεζιτών», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι και εκείνος που έπρεπε να ελέγχει τους τραπεζίτες, αντί να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, δεν έκανε άλλη δουλειά παρά να παλεύει ενάντια στην Κυβέρνηση.
 
Περαιτέρω αναφέροντας ότι ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Κυβέρνησης, είπε ότι παρακαλεί τον κυπριακό λαό να κατανοήσει αυτή την πτυχή και πρόσθεσε ότι «αν ήμασταν αρμόδιοι θα κάναμε έλεγχο».
Η αρμοδιότητα, εξήγησε, ανήκει στον εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακολούθως πως «αφού υποχρεωθήκαμε να μπούμε στο μηχανισμό προσπαθήσαμε με ενδελεχείς, δύσκολες και σκληρές συζητήσεις με την Τρόικα να πετύχουμε όσες λιγότερες αποκοπές από τα κοινωνικά ωφελήματα  και πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την επιδίωξη».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με τις ειδήσεις δημιουργούμε στους εαυτούς μας κατάθλιψη και πανικό και ανέφερε πως η κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία είναι κατά παρασάγγας χειρότερη από ό,τι στην Κύπρο και σημείωσε ότι «εμείς έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε ορισμένες κατακτήσεις όπως είναι ο 13ος μισθός, τον οποίο πήρε ο κόσμος».
Είπε ακόμα ότι κατανοεί ότι γίνεται μάχη στον ιδιωτικό τομέα για τον 13ο.Υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και σε διάφορα άλλα θέματα όπως είναι ο έλεγχος των υδρογονανθράκων που άπτονται της κυριαρχίας του κράτους η κυβέρνηση έχει επιτύχει την επιδίωξή της.
 
Δεν υπογράφει ιδιωτικοποιήσεις
Ευχήθηκε όπως όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, να μην ζητηθούν ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.
«Αν το ζητήσουν, το κάνω ξεκάθαρο ότι δεν έχω καμιά διάθεση να προχωρήσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο βήμα», τόνισε, προσθέτοντας πως σε αυτή τη θέση είναι δεσμευμένος και από το κόμμα του και από το πρόγραμμα διακυβέρνησης. «Αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο>>, συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους και τους Ακελικούς να έχουν το κεφάλι ψηλά και να εργαστούν σκληρά ώστε η διακυβέρνηση να μην περάσει σε αυτούς «οι οποίοι μας ασκούσαν αφόρητες πιέσεις να υπογράψουμε εδώ και χθες Μνημόνια, τα οποία περιελάμβαναν αυτά που αποφύγαμε και που αποτρέψαμε».
 
Εάν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη και σταθερότητα πρέπει να εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό επειδή στηρίζεται από τη δύναμη που προέρχεται από τους εργαζομένους, το λαό, τον οποίο υπηρέτησε χύνοντας αίμα και θα συνεχίσει να είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση των συμφερόντων, των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων αυτού του λαού.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"