Κρίσιμες ώρες για το μέγα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους


Αγωνία διακατέχει Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία ως προς την εξέλιξη του καθορισμού του ύψους του δημόσιου χρέους για το κατά πόσο θα είναι βιώσιμο ή όχι, βασικό στοιχείο που θα κρίνει και την περαιτέρω πορεία της Κυπριακής οικονομίας.

 
Η συνεργασία της Μπλάκροκ με την Πίμκο, συνεργασία από την οποία η Κεντρική Τράπεζα αναμένει να καθορισθεί η μεθοδολογία καθορισμού του χρέους, ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα, γιατί όπως αναφέρεται συζητούν τις νομικές πτυχές της.
 
Σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να έχει συνάντηση με του ς πρεσβευτές των χωρών της Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να πείσει για την αξιοπιστία της Κυπριακής οικονομίας, ενώ αύριο συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έπειτα από πρόταση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για να μελετηθεί το θέμα της μεθοδολογίας καθορισμού του ύψους του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοιλητής της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Ο Σιαρλή για  «κούρεμα»
Εν τω μεταξύ με τλευταίες δηλώσεις του ο  υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή απορρίπτει κατηγορηματικά την  πιθανότητα κουρέματος του δημοσίου χρέους της Κύπρου, ενώ αφήνει ανοικτό το  ενδεχόμενο υπογραφής του μνημονίου από τη νέα Κυβέρνηση, που θα προκύψει στις  εκλογές του Φεβρουαρίου.
 
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Αλήθεια" ο κύριος Σιαρλή τονίζει ότι δεν υπάρχει  πιθανότητα κουρέματος του χρέους, γιατί, όπως εξηγεί, δανειστές του κράτους  είναι κατά κύριο λόγο κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επομένως από ένα  ενδεχόμενο κούρεμα δεν προκύπτει κανένα όφελος για την Κύπρο.
 
Ο κύριος Σιαρλή δεν αποκλείει να σημειωθεί καθυστέρηση στην υπογραφή του  Μνημονίου, αφού όπως αναφέρει, όλα εξαρτώνται από το Eurogroup της 21ης  Ιανουαρίου, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του επί μιας ολοκληρωμένης  δανειακής σύμβασης, που θα περιλαμβάνει και το ύψος του ποσού για την  ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.  Διαβεβαιώνει πάντως ότι έχουν γίνει όλοι οι σχεδιασμοί για κάλυψη των  χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ γίνονται διευθετήσεις και για τον Μάρτιο. Ο κύριος Σιαρλή ομολογεί ότι έχει δημιουργηθεί όντως μια δύσκολη κατάσταση  στην Κύπρο, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με θυσίες, εκ μέρους των Κυπρίων,  όπως είχε γίνει και το 1974. 
 
Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός εκτιμά ότι με σκληρή δουλειά και σωστές κινήσεις εκ  μέρους του κράτους, σε βάθος χρόνου, θα προκύψει η δυνατότητα ανάπτυξης της  οικονομίας, συγκράτησης και μείωσης της ανεργίας και εξόδου από την κρίση. 
 
Ο Γιαννάκης Ομήρου
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει άμεσα να λήξει, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Πρόσθεσε πως δεν θα λήξει με τρόπο θετικό με αυτό το υπέρογκο ποσό που παρουσιάστηκε ξαφνικά των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν μας ελέγετο ότι το ύψος του ποσού που θα χρειαζόταν ήταν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ομήρου είπε πως ο λαός υφίσταται θυσίες, το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης.
 
Όλα αυτά συνέχισε, έχουν γίνει ακριβώς για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να σωθεί η χώρα μας από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία. Χαρακτήρισε επίσης, αδιανόητο να υπάρχει μια αβεβαιότητα και μια εκκρεμότητα, η «επιτείνει το κλίμα της οικονομικής ανασφάλειας και είναι αποτρεπτική των όποιων επενδύσεων και της όποιας οικονομικής δραστηριότητας».
Αβέρωφ: Να αλλάξουμε μεθοδολογία και όχι τους οίκους 
 
 Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας την είδηση αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του: 
 «Θεωρούμε ότι προσφέρεται η χρυσή ευκαιρία στην Κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και την Πολιτεία να αλλάξουν τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις προβλέψεις των ζημιών των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων».
 
 Μονάχα, προσθέτει, με την αλλαγή της μεθοδολογίας και την αλλαγή του ποσοστού των αναγκαίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων θα καταστεί δυνατή η μείωση των αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επίπεδα που θα καθιστούν το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Αυτή η πράξη ευθύνης της κυπριακής πολιτείας θα είναι η απαρχή της προοπτικής ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και της ανατολής καλύτερων ημερών για σύνολο του λαού μας.
 
 «Οι αλλαγές των οίκων αξιολόγησης το μόνο που προσθέτουν είναι επί πλέον κόστος εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες και έρευνες που δεν μας βγάζουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.  Το τι χρειάζεται να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη μεθοδολογία και όχι τους οίκους», δηλώνει.
 
Ο κ. Νεοφύτου διευκρινίζει ότι η τοποθέτησή του δεν είναι κριτική, αλλά ότι «η τοποθέτησή μας βάζει ξανά στο τραπέζι αυτό που θεωρούμε ωφέλιμο για τον τόπο μας. Και πιστεύουμε πως τόσο η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την ύστατη αυτή προσπάθεια για να αρχίσουν, επιτέλους, να φαίνονται οι πρώτες ηλιαχτίδες στον γκρίζο ουρανό της οικονομίας της Κύπρου».
 
Φώτης Φωτίου 
Στο ίδιο πλαίσιο και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι αλυσιδωτές θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία του τόπου, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες διαφορετικά η Κύπρος θα χρεοκοπήσει, όπως τόνισε. 
 
ΕΥΡΩΚΟ 
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε πως σε περίπτωση που το χρέος καταστεί μη βιώσιμο, τότε υπάρχει κίνδυνος οι δανειστές να ζητήσουν να συμμετέχουν με εταιρίες στην εξόρυξη των κυπριακών υδρογονανθράκων. 
 
Οικολόγοι
Οι Οικολόγοι ζητούν την σύγκληση σύσκεψης αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. 
 
Ο Αντρος Κυπριανού
 «Ευθύνεται η Κυβέρνηση Χριστόφια για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία;», διερωτήθηκε o υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας,  για να προσθέσει πως «αυτός που ευθύνεται είναι εκείνος που ασκεί τον εποπτικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας». Πρόσθεσε πως ενώ όμως κατηγορείται ο Πρόεδρος για προδοσία στο θέμα του ελληνικού χρέους, τα συναισθήματα δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονα για τις ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
 
«Πέντε μήνες μετά και ενώ ήταν ήδη γνωστή η τρύπα που άφησε το κούρεμα του ελληνικού χρέους στις τράπεζες, δόθηκε συγκατάθεση του στη μεταφορά της θυγατρικής της Μαρφίν Εγνατίας ως παράρτημα της Λαϊκής. Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πράξη του κ. Ορφανίδη, που φόρτωσε άλλα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους ώμους του κυπριακού λαού;» διερωτήθηκε.
 
Πρόσθεσε πως «για το ΑΚΕΛ, είναι κρίσιμο και επιτακτικό οι έρευνες να αναδείξουν τις ευθύνες όλων όσοι με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο τραπεζικό χρέος. Εξίσου κρίσιμο και επιτακτικό είναι να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων όσοι έδωσαν κάλυψη και στήριξη για ν’ ανθίσει αυτή η πολιτική προσέγγιση, στην οποία βασίστηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πολλοί άλλοι, πρωταγωνιστές τότε του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε.
 
Γιώργος Λιλλήκας
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε πως, όταν ο ίδιος εξέφραζε ανησυχίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάποιοι τον κατηγορούσαν για λαϊκισμό και πρόσθεσε πως η βιωσιμότητα του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επανέλαβε τη θέση του, όπως διεκδικήσουμε να καθοριστεί πρώτα διαφορετική φόρμουλα για την ανακεφαλαιοποίηση.
 
"Θεωρώ απαράδεκτο", συνέχισε, "να υποχωρούμε επειδή η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες, ενίστανται στο να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και όχι με την πρώτη άρνηση της Γερμανίας να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά".
 
Προσπάθειες Διοικητή της ΚΤ για την αξιοπιστία
Σε μια τεράστια προσπάθεια να πείσει τα κράτη της Ευρωζώνης για την αξιοπιστία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, θα επιδοθεί σήμερα Δευτέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σε συνάντηση που θα έχει, στην Κεντρική Τράπεζα, με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Διοικητή είναι να πείσει, αφενός τους δανειστές για τη σωστή διαχείριση που θα τύχουν τα κεφάλαια που θα προκύψουν από το μνημόνιο και αφετέρου, να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές και καταθέτες ότι τα χρήματα τους είναι ασφαλή καθώς η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
                                                                                         
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δημητριάδης:
θα ενημερώσει τους πρέσβεις για την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού τομέα ώστε να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί.
θα παρουσιάσει ένα εύρωστο και δυνατό τραπεζικό σύστημα
θα παρουσιάσει τις ενέργειες που γίνονται από πλευρά ΚΤΚ σε ότι αφορά τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
θα ενημερώσει για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών και του συνεργατισμού
θα ενημερώσει για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει, η Κύπρος, να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό, τα κεφάλαια που θα προκύψουν από το μνημόνιο.
Στόχος της Κεντρικής είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες:
να καταστήσει σαφές στους δανειστές ότι η Κύπρος θα διαχειριστεί σωστά τα κεφάλαια που θα προκύψουν από το μνημόνιο.
να καθησυχάσει ξένους καταθέτες και επενδυτές και να προσπαθήσει να τους πείσει ότι τα χρήματα τους είναι απόλυτα ασφαλή στην Κύπρο.                                                                                                               
Οι πρέσβεις, θα μεταφέρουν στη συνέχεια στις χώρες τους, (στα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, στις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και στην κοινή γνώμη), την ενημέρωση που έτυχαν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"