Το Λονδίνο δεν αποκλείει στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία


Δηλώσει Γουϊλιαμ Χέιγκ στη Βρετανική Βουλή.-
Την αποφασιστικότητα της Βρετανίας να συνεχίσει να εργάζεται για την ομαλή μεταβίβαση εξουσίας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ στις αντιπολιτευόμενες συριακές δυνάμεις επαναβεβαίωσε με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέιγκ. Ο Βρετανός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας προς την αντιπολίτευση.
 
Η Βρετανία φιλοξένησε την Τετάρτη και την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη για τη Συρία. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εθνικού Συνασπισμού Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα διακυβέρνησης.
 
Στη δήλωσή του ο κ. Χέιγκ έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση συμβολής στη διάσωση ζωών στη Συρία και για εθνικό συμφέρον αποτροπής μετατροπής της χώρας σε άντρο τρομοκρατών.
 
Έθεσε έξι προτεραιότητες για τις προσεχείς εβδομάδες: την εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για επίτευξη πολιτικής μετάβασης, τη συνεργασία με το συριακό αντιπολιτευόμενο συνασπισμό για την κατάρτιση σχεδίων για το μέλλον της Συρίας, την αύξηση της πίεσης επί του καθεστώτος Άσαντ να σταματήσει τη βία, την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των Ηνωμένων Εθνών, την εξέταση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων της μετά-Άσαντ εποχής από τους Σύρους πολίτες και τη νέα τους ηγεσία και τέλος τη στήριξη της προσπάθειας καταγραφής περιπτώσεων καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ.
 
Αναφερόμενος στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί ο κ. Χέιγκ σημείωσε: «Σαφώς το καλύτερο αποτέλεσμα για το συριακό λαό θα ήταν μια διπλωματική λύση. (…) Ωστόσο, αν συνεχιστεί η βία, πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιλογές για τη διάσωση ζωών στη Συρία και για τη στήριξη σε αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που αντιστέκονται στον εξτρεμισμό. Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον Άσαντ ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Επομένως θα επιδιώξουμε τροποποίηση των κυρώσεων της ΕΕ [εμπάργκο όπλων] ώστε να μην αποκλείεται η πιθανότητα πρόσθετης βοήθειας».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"