Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν Κύπρος-Ομάν


Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Διμερών Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Σουλτανάτου του Ομάν υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Yusuf bin Alawi bin Abdullah.

Ο Υπουργός Αρμόδιος επί των Εξωτερικών Σχέσεων του Σουλτανάτου του Ομάν πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της κ. Μαρκουλλή. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ομανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο.
Πριν την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, οι δύο Υπουργοί είχαν διαβουλεύσεις κατά τις οποίες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Γειτονίας, και ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς και για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους, η κ. Μαρκουλλή και ο κ.Abduallah εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου και Ομάν.
 
Ο Υπουργός του Ομάν χαρακτήρισε την Κύπρο φίλη χώρα και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. «Εχουμε όλοι την επιθυμία να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας και υπάρχει ένας αριθμός τομέων στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε μαζί», ανέφερε.
 
Είπε πως το Ομάν καλωσορίζει τους επιχειρηματίες και χώρες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει την υποδομή, προσθέτοντας πως προβλέπουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Ευχαρίστησε την Κύπρο για τη θέση της σε σχέση με τον Αραβικό κόσμο, καθώς και για την υποστήριξή της προς την Παλαιστίνη. «Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του θέματος», ανέφερε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα για επίλυση αυτής της κρίσης, κάτι που όπως είπε θα φέρει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
 
Δήλωσε περαιτέρω πως η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης δείχνει την επιθυμία τους για συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως οι δυο χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο.
 
Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως η επίσκεψη του Υπουργού του Ομάν αποτελεί ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.
Είπε πως είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία επανέλαβαν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ομάν.
 
«Όπως έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό, κατά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας αριθμός σοβαρών και αποφασιστικών βημάτων προς την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. Θεωρούμε το άνοιγμα Πρεσβείας της Κύπρου στο Μουσκάτ, ως ένα από αυτά τα σημαντικά βήματα», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Κύπρος προσβλέπει στο άνοιγμα Πρεσβείας του Ομάν στη Λευκωσία.
Υπογράμμισε πως «στόχος μας είναι να εδραιώσουμε και να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις και προς αυτό το σκοπό, συμφωνήσαμε και οι δυο ότι είναι σημαντικό να προωθήσουμε ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα, και επίσης να συνάψουμε αριθμό σημαντικών διμερών συμφωνιών».
 
Αναφερόμενη στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας, θέτοντας τη βάση για περαιτέρω συνεργασία και συναντίληψη στην πολιτική σφαίρα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου».
Είπε πως αντάλλαξαν ιδέες για το πώς να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία των δυο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντας όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, η αφαλάτωση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα ενεργειακά θέματα.
 
Ανέφερε εξάλλου πως ενημέρωσε τον ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «που παραμένει ένα θέμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Ευχαρίστησε τον Υπουργό του Ομάν για τη θέση αρχών του Σουλτανάτου του Ομάν στο Κυπριακό, με πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την υποστήριξη και το σεβασμό τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για επανένωση του νησιού και του λαού του.
 
Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Abdullah και για τις εξελίξεις σε σχέση με τις έρευνες για αποθέματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, «μια διαδικασία που συνάδει πλήρως με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ», όπως υπογράμμισε.
 
Σε σχέση με το Μεσανατολικό, είπε πως επανέλαβε το γεγονός ότι η Κύπρος υποστηρίζει μια συνολική προσέγγιση που θα οδηγήσει σε μια λύση δυο κρατών. Ανέφερε πως μια τέτοια λύση θα πρέπει να προνοεί συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο, συνεχόμενο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.
Υπογράμμισε πως ο στόχος παραμένει μια συνολική λύση δυο κρατών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί.
 
Είπε εξάλλου πως εξέφρασε την καταδίκη της Κύπρου προς την εποικιστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Οχθη, η οποία είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο και βλάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Πρόσθεσε πως εξέφρασε την ανάγκη για εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από τις δυο πλευρές.
 
Τέλος, ανέφερε πως συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονιά, με έμφαση στο θέμα της Συρίας «και μοιραστήκαμε την ανησυχία μας για τη δραματική κατάσταση στη χώρα και την ανάγκη να τεθεί τέρμα στο φαύλο κύκλο της βίας που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ομάν έγινε επίσης χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτη Χριστόφια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"