Η κρίση ζει, η τηλεόραση πεθαίνει


Η οικονομική κρίση που οδηγεί τηλεοπτικά κανάλια σε λουκέτο δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά αλλά και ανησυχία για το μέλλον τόσο της ψηφιακής τηλεόρασης με τη σημερινή της μορφή (που προσφέρεται από δύο πλατφόρμες) όσο και για τα ίδια τα κανάλια.
Τα ιδιωτικά κανάλια προωθούν στους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Κυπριακή Δημοκρατία υπόμνημα στο οποίο αναφέρουν τους προβληματισμούς της τους για το μέλλον της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Το υπόμνημα κυκλοφορεί με θέμα: «Η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος επιβάλλει την επιβίωση και λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών».

Τα κανάλια αναφέρονται, αρχικά, στους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της ιδιωτικής πλατφόρμας και ευρύτερα πως η ψηφιακή τηλεόραση έφτασε στην Κύπρο τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία προς τα κράτη μέλη επέβαλε την εισαγωγή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για πλουραλισμό, πολυφωνία, την παροχή κινήτρων για περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς είτε γενικότερου, είτε θεματικού ενδιαφέροντος γι’ αυτό η Κυπριακή Πολιτεία προχώρησε στην εισαγωγή της Ψηφιακής τηλεόρασης καταργώντας το αναλογικό σύστημα από 1/7/2011».
Εν συνεχεία το υπόμνημα σημειώνει πως ο τρόπος και η διαδικασία με την οποία διεξήχθη ο εν λόγω διαγωνισμός είχε σοβαρά λάθη και σοβαρές παραλήψεις. «Δεν έλαβε καθόλου υπόψη τους περιορισμούς και πραγματικότητες της Κυπριακής τηλεοπτικής αγοράς όσον αφορά τον αριθμό των καναλιών που μπορούν να λειτουργήσουν και το ποσό που θα μπορούσαν να πληρώσουν.
Σήμερα καλούνται τα κανάλια να πληρώσουν τις λάθος εκτιμήσεις και  διαδικασίες των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών οι οποίες οδήγησαν το διαγωνισμό της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας σε ύψος εντελώς εκτός πραγματικότητας για την Κύπρο, με αποτέλεσμα το κράτος και ο επιτυχών προσφοριοδότης να μετακυλύουν συνεχώς τα ανυπέρβλητα κόστη στα κανάλια» αναφέρει η Velister.
Παράλληλα, στο υπόμνημα τονίζεται πως θα έπρεπε να υπήρχε μέσα στους όρους του διαγωνισμού μέγιστο ποσό χρέωσης που θα μπορούσε να χρεώσει ο επιτυχόν προσφοροδότης ανά κανάλι, έτσι ώστε να αποφευγόταν αυτό που συνέβηκε και το ποσό του διαγωνισμού να φτάσει τα 10 εκατομμύρια.
«Το γεγονός ότι μέσα από τους όρους του διαγωνισμού επιτρεπόταν στον επιτυχόν προσφοροδότη να χρεώσει στα κανάλια το κόστος του και επιπλέον ένα περιθώριο κέρδους, έχει σαν αποτέλεσμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το νέο ποσό χρέωσης από τις αρχές του επόμενου έτους να είναι μέχρι και διπλάσιο από αυτό που τα κανάλια πληρώνουν σήμερα» τονίζει το υπόμνημα.
Εξάλλου, εξηγεί ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης από τις €102,000 που καταβάλει ως τέλη το κάθε κανάλι σήμερα το ποσό θα ανέβει κοντά στις €200,000 ευρώ. «Συνέπεια τούτου θα κλείσουν κανάλια και θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο κλεισίματος καναλιών με αποτέλεσμα αν μείνουν σε λειτουργία δύο ή τρία κανάλια και να έχουν τέλος πέραν του €1 εκ. ευρώ το χρόνο. Σημειώστε ότι έχουμε αμφιβολίες κατά πόσο η Κύπρος έχει τις δυνατότητες για δύο πλατφόρμες, μία δημόσια και μία ιδιωτική. Έγινε ένα λάθος που για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιβάλλεται να διορθωθεί για να εξυπηρετηθεί το δικαίωμα των πολιτών για περισσότερες επιλογές στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, για πλουραλισμό και πολυφωνία» αναφέρει καταληκτικά το υπόμνημα.
Πέραν των θέσεών τους τα κανάλια παραθέτουν και λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης:
1. Αγορά Velister από το κράτος και τα κανάλια να συνεχίσουν να πληρώνουν €102,000για να είναι έτσι βιώσιμο και ίσως κερδοφόρο για τις κρατικές υπηρεσίες.
2. Δημιουργία μιας μόνο πλατφόρμας π.χ. τα κανάλια του ΡΙΚ να μεταφερθούν στη Velister έτσι ώστε και το ΡΙΚ να έχει χαμηλότερο κόστος.
3. Παγιοποίηση οποιασδήποτε άλλης πληρωμής της Velister προς το κράτος, παράταση σύμβασης, αντισταθμιστικά οφέλη στη Velister και η Velister να δεσμευθεί να αφήσει την τιμή χρέωσης στις €102,000.

4. Εισήγηση Αρχής Ραδιοτηλεόρασης να γίνει αναστολή πληρωμών και αν υπάρξουν νέα κανάλια αναλόγως του αριθμού να γίνεται αναπροσαρμογή χρέωσης.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"