Στη δίνη του προεκλογικού και το Ταμείο Υδρογονανθράκων


Πυρά Συλικιώτη  κατά της αντιπολίτευσης  για τη ψήφιση του νομοσχεδίου.-«Θέλουν να χαρίσουν στην τρόικα τα 200 εκ. από τις  νέες αδειοδοτήσεις».-
 
Τα πυρά του εναντίον της αντιπολίτευσης έστρεψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σχετικά με το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «η Βουλή αποφάσισε να στείλει στις ελληνικές καλένδες το Νομοσχέδιο». Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν αντέχουν να πιστωθεί αυτή η Κυβέρνηση άλλη μια επιτυχή και αποτελεσματική διαχείριση στον τομέα των υδρογονανθράκων».
 
Οι δηλώσεις του Υπουργού
Όπως γνωρίζετε στις 19 Δεκεμβρίου καταθέσαμε προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.
 
Το εν λόγω Νομοσχέδιο έχει διαμορφωθεί στη βάση του νορβηγικού προτύπου και συγκεκριμένα του Government Sovereign Pension Fund Global, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τους περιορισμούς του δικού μας νομικού συστήματος.
Με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων επιδιώκουμε την ορθολογική διαχείριση των υδρογονανθράκων και με τρόπο που θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ισότητας, ποιοτικής αναβάθμισης και ευημερίας των παρόντων και μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι τα έσοδα του Ταμείου θα διατίθενται αποκλειστικά:
•    για τη στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών
 
•    την ενίσχυση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού
•    για επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, πέραν από τους σκοπούς και στόχους και τις εισροές και εκροές του ταμείου, περιλαμβάνονται επίσης πρόνοιες για τη δομή, τη λειτουργία, τους κανόνες διακυβέρνησης, διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας που θα πρέπει να διέπουν τα επιλεγόμενα επενδυτικά προγράμματα.
Παράλληλα, μια σειρά από επίσης σημαντικά θέματα αφήνονται να καθοριστούν σε κατοπινό στάδιο με Κανονισμούς, όπως για παράδειγμα:
 
•    η διαχείριση του Ταμείου
•    η σύνθεση, λειτουργία και ο τρόπος λήψης αποφάσεων της Επενδυτικής Επιτροπής
•    η σύνθεση, λειτουργία και ο τρόπος λήψης αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας
•    ο τρόπος διαχείρισης των επενδυτικών προγραμμάτων με μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
 
Στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεών μου με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων στα θέματα των υδρογονανθράκων, στις 9 Νοεμβρίου τους ενημέρωσα για την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε με την κατάθεση νομοσχεδίου και τους είχα δώσει ένα προσχέδιο το οποίο επεξεργαζόταν η Νομική Υπηρεσία. Μάλιστα, με επιστολή μου που τους απέστειλα λίγες ημέρες μετά, τους ζητούσα και γραπτώς να καταθέσουν εισηγήσεις και απόψεις για να περιληφθούν στο Νομοσχέδιο. Σε αυτήν μου την επιστολή μόνο ο ΔΗΣΥ ανταποκρίθηκε, γι’ αυτό και στο Νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή περιλαμβάνονται πλείστες από τις εισηγήσεις του.
 
Στη συνέχεια, το Νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στις 8 Ιανουαρίου και εκεί η Κυβερνητική πλευρά επέδειξε κάθε πνεύμα συναίνεσης, αποδεχόμενη τις τροποποιητικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν από διάφορα κόμματα προκειμένου το Νομοσχέδιο αυτό να προχωρήσει και να ψηφιστεί σε Νόμο.
 
Με λύπη μου έχω πληροφορηθεί ότι τελικά η Βουλή αποφάσισε να στείλει στις ελληνικές καλένδες το Νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της αντιπολίτευσης ενόψει και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν αντέχουν να πιστωθεί αυτή η Κυβέρνηση άλλη μια επιτυχή και αποτελεσματική διαχείριση στον τομέα των υδρογονανθράκων. Όμως εδώ δοκιμάζονται οι θέσεις και προθέσεις του καθενός μας, αν πραγματικά το εννοούμε όταν λέμε ότι πρέπει χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου, γιατί αυτό αποτελεί τη μόνη ελπίδα του λαού μας για έξοδο από την οικονομική κρίση, για ανάπτυξη, για ευημερία και πρόοδο.
 
Και θέλω να κάνω σαφές τι εννοώ. Πολύ σύντομα ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την αδειοδότηση των πέντε τεμαχίων. Στα ταμεία μας θα εισρεύσουν γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουν αυτά τα λεφτά να τα κάνουν δώρο στην τρόικα ή θέλουν ένα μεγάλο ποσό να διατεθεί στην ανάπτυξη;
 
Και εδώ όταν μιλάμε για ανάπτυξη είμαστε συγκεκριμένοι. Εννοούμε τις αναγκαίες υποδομές. Εννοούμε το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Το έργο που θα μας επιτρέψει να μπούμε για τα καλά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, θα μας επιτρέψει να δώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους, να εξαγάγουμε το φυσικό μας αέριο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, ένα έργο, τέλος, που ανοίγει όλες τις προοπτικές για να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
 
Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Είναι κρίσιμο να προχωρήσει η Βουλή και να εγκρίνει άμεσα το νομοσχέδιο. Να υπενθυμίσω πως μεταξύ των θέσεων που επιτύχαμε να διαφοροποιήσουμε έναντι των αρχικών απαιτήσεων της τρόικα στον τομέα των υδρογονανθράκων, ήταν και το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο που θα συμφωνήσουμε για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων δεν θα υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση της τρόικα, ακριβώς γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι το Κράτος μας διατηρεί την κυριαρχία του και προχωρεί χωρίς παρεμβάσεις με την κατασκευή των έργων υποδομής που εμείς κρίνουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας – πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό.
 
Προηγουμένως είπα ότι πλείστες από τις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο, ακριβώς γιατί θέλαμε να προλάβουμε και να αφαιρέσουμε το επιχείρημα ότι δήθεν το νομοσχέδιο που καταθέσαμε δεν τους ικανοποιεί.
Ο ΔΗΣΥ δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να προβάλλει προσκόμματα και να μην προχωρεί με την έγκριση του νομοσχεδίου, εκτός και αν άλλες είναι οι επιθυμίες τους και εννοώ την επιλογή των έργων υποδομής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"