Οι Γερμανοί απαντούν στο ξέσπασμα του Προέδρου για το Μνημόνιο


Δηλώσεις σε ειδικό πρόγραμμα της  Ντόιτσε Βέλε.-
Καχυποψία και σενάρια τροφοδοτεί η καθυστέρηση στην υπογραφή μνημονίου για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δείχνει το "διεθνή παράγοντα" ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση αυτή.
 
Η σχετική συζήτηση, όπως μεταδίδεται στη Γερμανία και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Ντόιτσε Βέλε, συνόδευε και τον απολογισμό της κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση στην υπογραφή δεν ανήκει στην ίδια την Κύπρο αλλά στο διεθνή παράγοντα:"Είναι αλήθεια ότι από τον Ιούλιο συζητούμε με την Τρόικα και έχουμε καταλήξει κιόλας, κατ` αρχήν, σε ένα μνημόνιο, όμως", δήλωσε ο κ., Χριστόφιας, "η καθυστέρηση, που παρατηρείται, δεν οφείλεται στην κυπριακή Κυβέρνηση".
 
"Αίφνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι οι ανάγκες μας είναι οι μάξιμουμ ανάγκες, των δέκα τόσων δισεκατομμυρίων, για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ενώ εμείς θεωρούμε ότι είναι πιο κάτω", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
"Διότι", συνέχισε, "εάν είναι δέκα δισεκατομμύρια, θα μας κηρύξουν και μη βιώσιμο το χρέος, άρα θα απαιτήσουν πέρα από αυτά, με τα οποία έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα, και άλλα.
 
Η απάντηση των Γερμανών
 
Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ, από τους πιο έμπειρους Ευρωβουλευτές και παλαιότερα δεξί χέρι του Χέλμουτ Κολ σε ευρωπαϊκά θέματα, σχολιάζει η Ντόιτσε Βέλλε.
 
Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η πολιτική της ίδιας της κυπριακής Κυβέρνησης.
 
"Κατ` αρχήν είχαν προκύψει άλλες προτεραιότητες, όπως η υλοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης και η προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης και, από την άλλη, δεν ήταν τόσο πιεστική η ανάγκη για την υπογραφή του μνημονίου από τη στιγμή που, όπως λένε οι ίδιοι οι Κύπριοι, τα διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο", δήλωσε ο κ. Μπροκ.
 
"Από εκεί και πέρα", πρόσθεσε, "υπάρχει και μία δυσθυμία, από εκείνους που κάνουν λόγο για ξέπλυμα χρήματος στις κυπριακές Τράπεζες και λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να σώσουμε τα λεφτά των Ρώσων".
 
Πολλά μέσα ενημέρωσης, προσθέτει ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο εκτιμούν ότι η καθυστέρηση, αλλά και οι συνεχείς αιτιάσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, οφείλονται σε εσωτερικές πολιτικές ή προεκλογικές σκοπιμότητες στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ο κ. Μπροκ δεν δέχεται την άποψη αυτή και πιστεύει το αντίθετο, ότι, δηλαδή, στην ίδια την Κύπρο οι σκοπιμότητες εμποδίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
 
Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος για την τελική συμφωνία, αλλά μόνον μετά τις εκλογές στην Κύπρο. "Πιστεύω", είπε, "ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, θα υπάρξει μία ομάδα ιθυνόντων, που θα αποπνέει αξιοπιστία και που θα προσπαθήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα".
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, επιμένει ότι το ποσό των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών Τραπεζών, αναγκών οι οποίες σχετίζονται με το παλαιότερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να γίνει απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και χωρίς να συνυπολογίζεται στο χρέος της Κύπρου.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε μάλιστα ότι έχει επιδώσει σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, επικαλέσθηκε μάλιστα και σχετικές εκτιμήσεις των επικεφαλής στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
 
"Ρώτησα", είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Ντράγκι, τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Ρόμπεϊ, εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα των Τραπεζών στην Κύπρο, το οποίο βασικά έχει δημιουργηθεί και από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που μας στοίχισε εμάς σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε σε Μηχανισμό Στήριξης και αυθόρμητα όλοι μου απάντησαν: Ασφαλώς όχι".
 
Η πρώτη ανάγνωση του ευρωπαϊκού Τύπου ήταν ότι η υπογραφή μνημονίου καθυστερεί, καθώς εκκρεμούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη χορήγηση δανείου με προνομιακούς όρους στη Λευκωσία, συνεχίζει η Ντόιτσε Βέλε.
 
Υπάρχει όμως, προσθέτει, και μία άλλη ανάγνωση, ότι τα χρονικά περιθώρια δεν πιέζουν, δεδομένου ότι οι Τράπεζες της Κύπρου στηρίζονται ήδη με έκτακτη δανειοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, μέσω του κυπριακού Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΜΕΡ) και με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Όμως, όπως εκτιμά η συν-προεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, η παρέμβαση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μεταβατική λύση. "Βλέπουμε", είπε η κ. Χαρμς σε δηλώσεις της στην Ντόιτσε Βέλε, "ότι οι χειρισμοί της Κεντρικής Τράπεζας επαρκούν για να αποτρέψουν τα χειρότερα".
 
"Από την άλλη πλευρά", πρόσθεσε, "δεν έχω να προσθέσω κάτι στην κριτική που ακούγεται για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας. Μας δείχνει η κριτική αυτή πόσο σημαντικό είναι να υλοποιήσουμε την Τραπεζική Ένωση, όπως είχαμε αποφασίσει πέρυσι και να την υλοποιήσουμε όσον αφορά την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, την ίδρυση μηχανισμού για τη συντεταγμένη διάλυση τραπεζών, αλλά και την απόφασή μας ότι δεν είναι δυνατόν να διασώζεται η κάθε Τράπεζα, με την αιτιολογία ότι είναι του συστήματος".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"