Το ενεργειακό συζήτησαν Χριστόφιας και Πρόεδρος Λιβάνου


Υπογράφηκαν συμφωνίες για την Άμυνα και το Εμπόριο.-
Το φυσικό αέριο και οι ΑΟΖ των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισιέλ Σλεϊμάν, κατά διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Βηρυτό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήγε στη Βηρυτό το βράδυ της Τετάρτης και επιστρέφει σήμερα.  
 
Ο Πρόεδρο  Σλεϊμάν δήλωσε ότι Λίβανος και Κύπρος συμφώνησαν  να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για εξόρυξη του φυσικού πλούτου , κάτι που θα αποφέρει τεραστία οφέλη και στις δυο χώρες, τονίζοντας επίσης ότι υπάρχει σεβασμός μεταξύ των ορίων των ΑΟΖ των δυο χωρών.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε οτι η Λευκωσία δεν έχει καμιά διάφορα με τη Βηρυτό στο εν λόγω θέμα, αλλά η διαφορά είναι ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, εκφράζοντας την προσδοκία αυτό να επιλυθεί σύντομα, ώστε να αρχίσουν όπως είπε, συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την κοινή εκμετάλλευση των κοινών χώρων όπου ενώνονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Λιβάνου και Κύπρου.
 
Πάντως, το θέμα του φυσικού αερίου απασχόλησε και το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε άτι η δημιουργία του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα πρέπει να αποτελεί τον κοινό στόχο των χωρών της περιοχής, υποδεικνύοντας άτι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα τον κάνει πραγματικότητα.
 
Παράλληλα, ξεκαθάρισε οτι η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά τις απειλές της Τουρκιάς, ευχόμενος παράλληλα η Βουλή του Λιβάνου να επικυρώσει το συντομότερο τη συμφωνία για την ΑΟΖ.
Το θέμα των Σύρων προσφύγων ήταν άλλο ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα τους  Χριστόφια και Σλεϊμάν
 
Μάλιστα, ο Δημήτρης Χριστόφιας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η Κύπρος προτίθεται να φιλοξενήσει Σύρους Πρόσφυγες, για να απαντήσει οτι η χώρα μας ήδη αντιμετωπίζει προσφυγικό πρόβλημα ως ημικατεχόμενη.
 
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι ουδέποτε αρνηθήκαμε να προφέρουμε βοήθεια, φέροντας ως παράδειγμα τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ωστόσο, όπως είπε, οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υποσχέθηκε να ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπαρόσο, η ΕΕ να βοηθήσει το Λίβανο στο θέμα αυτό, αφού μεγάλο κύμα προσφύγων καταφεύγουν στη χωρά αυτή.
 
Τέλος, κατά την επισκεψη υπογράφηκαν μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μνημόνιο συναντίληψης των Υπουργείων Εμπορίου.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"