Δύο Κερύνειες συναντιούνται σε μια πλατεία στην Πελοπόννησο


Κερύνεια Αχαίας: Προσφορά, Αγάπη, Ιστορία, Μνήμη και ...ένα σμήνος πουλιών, συγκλίνουν συμβολικά στην Πελοπόννησο
Αυτή την φορά τα πράγματα ήταν αντίθετα. Η μικρή Κύπρος έδινε χέρι βοηθείας στην Ελλάδα. Κι' οι Κύπριοι δεν έδιναν, αλλά λάμβαναν ευχαριστίες για τις δωρεές που αυτοί έκαναν.
 
"Φτάνοντας στο χωριό σας ένοιωσα μια τεράστια χαρά και συγκίνηση. 'Πάμε στην Κερύνεια!', είπα". Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της,το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013,  η Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου, Ελένη Μαύρου, που κατάγεται από την κατεχόμενη Κερύνεια. Η εκδήλωση φαινομενικά συνηθισμένη: τα εγκαίνια της αναπλασθείσας κεντρικής πλατείας του χωριού, με λίγους επισήμους και καμιά 400αριά άτομα. Κι' όμως, η σημασία και οι συμβολισμοί της σεμνής αυτής τελετής απλώνονταν χιλιάδες μίλια μακριά καλύπτοντας όλο τον Ελληνισμό και πήγαιναν χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχή της Ιστορίας.
 
Γιατί η κα Μαύρου δεν μιλούσε στο λιμανάκι της κατεχόμενης Κερύνειας, αλλά στην πλατεία του χωριού Κερύνεια που βρίσκεται στην βορειοδυτική Πελοπόννησο, στον Νομό Αχαΐας. Είναι από αυτή την Κερύνεια που φαίνεται να απέπλευσαν οι κοινοί πρόγονοι των δύο Κερυνειών, γύρω στον 6ο αι. π.Χ., για να φθάσουν στις βόρειες ακτές της Κύπρου και να ιδρύσουν την δική μας Κερύνεια.                                
             
Οι δύο Κερύνειες διδυμοποιήθηκαν πριν από χρόνια – η εκδήλωση δεν ήταν γι' αυτό. Ήταν για κάτι άλλο: το 2007, μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μέσα στα πλαίσια της βοήθειας της Κύπρου προς την Ελλάδα, αποφασίστηκαν διάφορα έργα που θα εγίνοντο με κυπριακές δωρεές. Ένα απ' αυτά ήταν και η πλήρης αναδόμηση και ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Κερύνειας, που συμπληρώθηκε πρόσφατα. Οι κύριοι δωρητές ήταν το κυπριακό κράτος, ο Κερυνιώτης Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαλάκης Λεπτός και το Συγκρότημα ΔΙΑΣ.
 
Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, βαθειά συγκινημένος, μίλησε για τις φυσικές ομοιότητες των κατοίκων των δύο Κερυνειών (πράγμα που έκανε τους παρευρισκομένους να χαμογελάσουν ), τις ομοιότητες του τοπίου που περιβάλλει τις δύο πόλεις (ο ίδιος πιστεύει πως αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά πως οι Αχαείς είχαν ψάξει επιμελώς για να επιλέξουν τοποθεσία που θα τους θύμιζε την δική τους Κερύνεια),και για τον κοινό χαρακτήρα και ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο αυτά σημεία του Ελληνισμού. 
 
Ο κος Λεπτός με τη σειρά του είπε πως " έχουν περάσει ανά τους αιώνες πολλοί κατακτητές από την Κύπρο, αλλά πάντοτε έφευγαν τελικά", ενώ δύο άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την βεβαιότητα πως μια μέρα όλοι οι παρευρισκόμενοι θα προσκαλούνταν με την σειρά τους στην κατεχόμενη Κερύνεια. Στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτο το αίσθημα της αμοιβαίας αγάπης των κατοίκων των δύο Κερυνειών, ενώ πολλοί κάτοικοι του χωριού πλησίαζαν αυθόρμητα τους Κύπριους προσκεκλημένους για να τους ευχαριστήσουν και κατ' ιδίαν.           
                                                                                                   
Στην εκδήλωση μίλησαν και  ο Αναπλ. Υπ. Εσωτερικών της Ελλάδος, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Κοινοτάρχης (Πρόεδρος) της Κερύνειας Γ. Μεντζενόπουλος και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας (όπου υπάγεται η ελλαδική Κερύνεια). Όλοι τους ήταν ζεστοί και φιλόξενοι και παράθεσαν στη συνέχεια γεύμα στους Κύπριους προσκεκλημένους και έδωσαν δώρα συμβολικά, όπως αντίγραφα από αρχαία ευρήματα στην περιοχή, κορινθιακή σταφίδα και ένα λεύκωμα με όλα τα ιστορικά μνημεία του Αιγίου.
 
 Η Πλατεία η ίδια, που κόστισε γύρω στο €1εκ, έγινε με πλακόστρωση, περιλαμβάνει κτήριο για εκδηλώσεις, ενώ στο κέντρο της βρίσκεται ένας υπερυψωμένος ανθώνας με παγκάκια κάτω από τρείς πλάτανους που δεσπόζουν στον χώρο.                                                                                                             
 Η θέα του Κορινθιακού Κόλπου από την πλατεία είναι εντυπωσιακή, ενώ κατά την ώρα των εγκαινίων ήταν ακόμη πιό εκπληκτική, μια και για δέκα περίπου λεπτά, ένα γιγαντιαίο σμήνος πουλιών εμφανίστηκε πάνω από την Κερύνεια και κατευθύνθηκε προς την θάλασσα. "Συμβολικό!", σιγοψιθύρισε κάποιος. Και ‘γω για μια στιγμή είδα στα πουλιά αυτά τις Ψυχές των πρώτων αρχαίων Κερυνειωτών που διέσχισαν την Μεσόγειο για να ιδρύσουν μια νέα πόλη στους πρόποδες του Πενταδακτύλου. Ήρθαν να συμμετάσχουν σ' αυτή την μοναδική τελετή Προσφοράς, Μνήμης, Αγάπης και Πανάρχαιων Δεσμών... 
 
 Στη φωτογραφία τα εγκαίνια της πλατείας: Από αριστ. ο Έλληνας Υπ. Εσωτ. Α. Αθανασίου, η Υπ. Εσωτ. Κύπρου, Ελένη Μαύρου, ο Μιχαλάκης Λεπτός και ο κοινοτ.Κερύνειας Αχαΐας, Γ. Μεντζενόπουλος
 
 Κείμενο: Ιωάννα Καγιάντα 
Φωτογραφία: Πέπη Σπηλιωτόπουλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"