Ικανοποίηση σε Λευκωσία και Ευρώπη από τη χειρονομία Πούτιν


«Σωστικό για την Κύπρο το χέρι βοήθειας από τη Ρωσία», δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.-  «Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συμβολή», σχολιάζει η Γερμανία.- 
Το μήνυμα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει, μαζί με την ΕΕ, στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια,  προκάλεσε ικανοποίηση και αισιοδοξία στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη ότι το χρηματοπιστοδοτικό πρόβλημα της Κύπρου οδεύει προς αίσια λύση. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Martin Kotthaus είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συμβολή, με ένα ποσοστό, από μη χώρες της Ευρωζώνης στην οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο.
 
Σε δηλώσεις του χθες  στους δημοσιογράφους, στο Βελιγράδι, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε Διακυβερνητική Σύνοδο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Ρώσο Πρόεδρο,
 
είπε , "ο Πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει μαζί με την ΕΕ στη δανειοδότηση της Κύπρου. Είναι φυσικό η Ρωσική Ομοσπονδία να ενδιαφέρεται να δανειοδοτηθεί η Κύπρος και από την ΕΕ, είναι μέλος της Ενώσης. Την ίδια ώρα, όμως, ως παλιός φίλος της Κύπρου θα ήθελε να βοηθήσει σε συνεργασία με την ΕΕ. Βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση να κλείσει θετικά".
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την ετοιμότητα του να δώσει χέρι βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία τιμώντας την παλιά παραδοσιακή, στενή φιλία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Είπε πως υποσχέθηκε στον κ. Πούτιν πως η Κυπριακή Δημοκρατία "θα φανεί αντάξια της φιλίας, θα φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης την οποία δείχνει η Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κύπρο».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ρωσική συμμετοχή στο δάνειο καθιστά το δάνειο βιώσιμο σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν θέλω να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Ήθελα να δώσω αυτό το μήνυμα στον κυπριακό λαό, είναι σημαντικό μήνυμα, κατά την άποψή μου, το οποίο έρχεται από τη Μόσχα και οι λεπτομέρειες ας αφεθούν να αναλυθούν από ειδικούς".
 
"Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα απεκδυθούμε εμείς υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των πιθανών δανείων είτε από την ΕΕ, είτε από κοινού ΕΕ και Ρωσική Ομοσπονδία», κατέληξε.
Η όλη εξέλιξη χαιρετίστηκε και από το σύνολο της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, κόμματα  και υποψηφίους Προέδρους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"