Η κάνναβη είναι η δημοφιλέστερη παράνομη ουσία στην Κύπρο


Και υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ από νέους 15-16 ετών.-
 Τις πρόσφατες δραστηριότητες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ), μεταξύ των οποίων η νέα Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ 2013-2020, το Σχέδιο Δράσης 2013-2016, καθώς και οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της φροντίδας των ατόμων με εξάρτηση και την αναβάθμιση των δομών επικοινωνίας και ενημέρωσης, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το ΑΣΚ.
 
Ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Νεοκλής Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την κατάσταση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης στην Ευρώπη και στην Κύπρο, είπε ότι έχει εκπονηθεί η πρώτη εθνική στρατηγική για το αλκοόλ και το ΑΣΚ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ούτως ώστε να παρακολουθήσει το φαινόμενο.
Πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 -16 ετών, δηλαδή περισσότερο από έξι ποτά κάθε φορά.  
 
«Εκτιμήθηκε ότι περίπου το 3% του πληθυσμού στην Κύπρο είναι εξαρτημένο στο αλκοόλ», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι κατά το 2011, αιτήθηκαν θεραπείας λόγω κατάχρησης αλκοόλ 213 άτομα – άνω των 40 ετών.
 
Όσον αφορά την κάνναβη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι η δημοφιλέστερη ουσία στην Κύπρο, όπως και σε όλο τον κόσμο.
 
«Υπάρχει μια δραματική άνοδος στα αιτήματα για θεραπεία. Αυτό ίσως να είναι κάτι το θετικό  γιατί τα περισσότερα αιτήματα οφείλονται στις παραπομπές της Αστυνομίας.  Θετικό, επίσης, είναι ότι έχουμε μείωση της χρήσης στο γενικό πληθυσμό. Από την τρίτη έρευνα Γενικού πληθυσμού που έχει μόλις πρόσφατα τελειώσει, βλέπουμε ότι υπάρχει μείωση της επικράτησης της κάνναβής, Ένα στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει δοκιμάσει κάνναβη», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της ηρωίνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι η κύρια αιτία θανάτων από ναρκωτικά στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι υπάρχει μείωση των αιτημάτων θεραπείας, ποσοστιαία, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.
«Ένα άλλο θετικό είναι η αλλαγή τρόπου χρήσης. Δηλαδή, λιγότεροι χρήστες ηρωίνης χρησιμοποιούν την ενδοφλέβια μέθοδο, αλλά και λιγότεροι μοιράζονται τις σύριγγες μεταξύ τους. Αυτό ίσως να σημαίνει λιγότερες μολυσματικές ασθένειες και λιγότερους θανάτους από την χρήση ηρωίνης. Στην Ευρώπη παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκωτικών, αν και εκεί υπάρχουν σημάδια μείωσης του φαινομένου», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην προβληματική χρήση, είπε ότι ένα στους δύο χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι θετικός στην ηπατίτιδα Γ και ότι από το 2004 που παρακολουθούν συστηματικά το φαινόμενο υπάρχουν δέκα άμεσοι θάνατοι από υπερβολική δόση το χρόνο.
 
Ο Πρόεδρος του ΑΣΚ, Χρύσανθος Γεωργίου, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα κύρια επιτεύγματα του ΑΣΚ κατά την περίοδο υπό αναφορά που εκκρεμούσαν για χρόνια και τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:  την παροχή υπηρεσιών θεραπείας της εξάρτησης σε κρατούμενους στις φυλακές, τη δημιουργία εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος για γυναίκες και την επέκταση της θεραπείας υποκατάστασης σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.
 
Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ) , ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο γιατί  τα κράτη καλούνται να περιορίσουν τους πόρους τους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"