ΔΕΦΑ: Τέσσερις μνηστήρες - κολοσσοί για την ενδιάμεση λύση

Στο άψε-σβήσε έλυσαν την Πέμπτη το πρόβλημα με ΑΗΚ και Υπηρεσία Ενέργειας για να αποφύγουν κρίσιμη καθυστέρηση.
Λευκωσία: Θέμα ωρών είναι πλέον η προκήρυξη του τελικού διαγωνισμού για την «ενδιάμεση λύση» προμήθειας της Κύπρου με φυσικό αέριο, αν και η διαδικασία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα, κυρίως λόγω του ότι η ΑΗΚ δεν είχε αποφασίσει για τις τελικές ποσότητες που έχει ανάγκη ώστε να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τόσο οι πιέσεις του προέδρου της ΔΕΦΑ, όσο και οι έντονες παροτρύνσεις του υπουργού Εμπορίου προς όλες τις πλευρές, οδήγησαν σε τελικές αποφάσεις που επιτρέπουν την προκήρυξη του διαγωνισμού. 

Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ που μέχρι πρόσφατα ζητούσε να περιληφθεί πρόβλεψη ότι οι προσφοροδότες θα δώσουν τιμές για τρεις διαφορετικές ετήσιες ποσότητες (0,4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου (bcm), 1 bcm και 1,2 bcm), συμφώνησε και έδωσε ως ζητούμενη ποσότητα τα 0,8 bcm. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει πλέον την προκήρυξη του διαγωνισμού. 

Επίσης, υπήρξαν ενστάσεις από την Υπηρεσία Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, ως προς την πρόθεση της ΔΕΦΑ να προκηρύξει τελικό διαγωνισμό που να προβλέπει μόνο ολοκληρωμένη λύση, ενώ ο αρχικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις 29 Οκτωβρίου, προέβλεπε και προτάσεις είτε μόνο για διάθεση φυσικού αερίου, είτε μόνο μεταφορά, είτε μόνο για τις εγκαταστάσεις προμήθειας.

Ακόμα, η Υπηρεσία Ενέργειας, ζητούσε να ληφθεί υπόψη σοβαρά το γεγονός ότι υπάρχουν σ’ εξέλιξη διακρατικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για εξασφάλιση φυσικού αερίου μέσω των δικών τους παραγγελιών. 

Επίσης, η συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου, θ’ ανοίξει στην ΑΗΚ το δρόμο για δανειοδότηση του αναπτυξιακού της προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έχει σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μέχρι να έρθει το φυσικό αέριο στις μηχανές του ημικρατικού οργανισμού.

Μάλιστα, ενώ τις τελευταίες μέρες υπήρχαν διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΕΦΑ - Υπηρεσίας Εμπορίου, ο υπουργός Εμπορίου έδωσε οδηγίες στη ΔΕΦΑ να προχωρήσει τάχιστα με τις δικές της αποφάσεις, εφόσον η απόφαση του Υπουργικού ήταν να αναθέσει τη διαχείριση του θέματος στις ΔΕΦΑ και ΑΗΚ. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», η ΔΕΦΑ θα προχωρήσει σε προκήρυξη τελικού διαγωνισμού με βάση τη δική της απόφαση –δηλαδή θα δεχθεί μόνο ολοκληρωμένες προτάσεις για προμήθεια, μεταφορά και εγκαταστάσεις αποϋγροποίησης ή αποσυμπίεσης του φυσικού αερίου- με κύριο κριτήριο την τιμή παράδοσης του στην ΑΗΚ. Θα μείνει ανοικτό το παράθυρο προμήθειας φυσικού αερίου από το Ισραήλ, μέχρι και την ημέρα απόφασης για τον ανάδοχο του έργου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"