Αφήστε τα βιβλία αυτοβοήθειας και διαβάστε Σαίξπηρ, προτρέπει έρευνα



Λίβερπουλ:
 Να αφήσουμε στην άκρη τα βιβλία αυτοβοήθειας και να διαβάσουμε κλασικούς συγγραφείς προτρέπει νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, βάσει της οποίας η ανάγνωση κλασικών έργων έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο και μας οδηγεί σε στιγμές ενδοσκόπησης.


Επιστήμονες, που έκαναν την έρευνα, χρησιμοποίησαν ειδικούς σαρωτές για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα όσων συμμετείχαν, την ώρα που διάβαζαν έργα του Σαίξπηρ, του Έλιοτ και άλλων κλασικών.

Στη συνέχεια «μετέφρασαν» τα κείμενα σε μια πιο «εύκολη» και σύγχρονη γλώσσα και παρακολούθησαν και πάλι τον εγκέφαλο των αναγνωστών. Οι σαρωτές έδειξαν ότι η πιο... δύσκολη πεζογραφία και ποίηση ενεργοποιεί περισσότερο τον εγκέφαλο, καθώς οι ασυνήθιστες λέξεις ή φράσεις και η δύσκολη δομή μιας πρότασης «δουλεύουν» πιο πολύ το μυαλό.

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε πως η ανάγνωση κυρίως ποιημάτων αυξάνει τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, περιοχή που σχετίζεται με την αυτοβιογραφική μνήμη, βοηθώντας τον αναγνώστη να μελετήσει και να επανεκτιμήσει τις δικές του εμπειρίες.

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, αυτό σημαίνει ότι οι κλασικοί συγγραφείς είναι πιο χρήσιμοι από τα τα βιβλία αυτοβοήθειας που κυκλοφορούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"