Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τη Λευκωσία ζητεί η παροικία στη Βρετανία


Πίτερ Δρουσιώτης: Ανανέωση των δράσεων στη Βρετανία για το Κυπριακό.- 
 Η Βρετανία πρέπει να καταστήσει απερίφραστα σαφές στην Τουρκία ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Δρουσιώτης.
 
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας, που συντονίζει την εκστρατεία στη Βρετανία υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, δηλώνει ικανοποιημένος από το συντονισμό δράσεων με τη Λευκωσία, ζητά όμως ακόμα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και εκτενέστερη αξιοποίηση των Κυπρίων της Βρετανίας από την κυπριακή πολιτεία.
 
Σημειώνει ότι η Ομοσπονδία χρειάζεται να αξιοποιήσει τις νεότερες γενιές Κυπρίων στη Βρετανία αλλά και να ανανεώσει τις μεθόδους που υιοθετεί για την προώθηση του κυπριακού σκοπού, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στη σύναψη περισσότερων συμμαχιών. Αποδίδει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην κινητοποίηση της βάσης του κυπριακού ελληνισμού της Βρετανίας.
 
Ο κ. Δρουσιώτης προειδοποιεί τέλος ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μπει στον πειρασμό να εγκαταλείψει «το μόνο όπλο που έχει στη διάθεσή της», την ισχύ του διεθνούς δικαίου, παρεκκλίνοντας από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
 
Ερ. Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας; Πώς καθορίζονται στόχοι και στρατηγική;
Απ. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί στην ουσία όλες τις οργανωμένες ομάδες της ομογένειας στη Βρετανία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και είναι η φωνή της κυπριακής παροικίας στη χώρα. Λειτουργεί μέσω γραμματείας που απαρτίζεται από 37 μέλη και με ένα 13μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου ηγείται ο πρόεδρος, με ανά διετία εκλογές για όλα τα μέλη. Η Ομοσπονδία υιοθετεί καίριες στρατηγικές αποφάσεις συλλογικά, μέσα από δημοκρατική διαδικασία και οι αποφάσεις αυτές εκτελούνται από τον Πρόεδρο και το Εκτελεστικό Συμβούλιο με την υποστήριξη αμειβομένου και πλήρως απασχολούμενου Εκτελεστικού Γραμματέως και ενός εξωτερικού πρακτορείου δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας με ΜΜΕ. Όλα τα πρόσωπα στις εκλεγόμενες θέσεις απασχολούνται εθελοντικά. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Κυπρίων εκτός Κύπρου, με τα μέλη της να υπολογίζονται σε πάνω από 300.000 σε όλη τη Βρετανία. Δρα σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του κόσμου και αυτό αντανακλάται στην προεξάρχουσα θέση της Ομοσπονδίας μέσα στο παγκόσμιο κίνημα των Κυπρίων στο εξωτερικό.
 
Ερ. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο στήριξης από τη Λευκωσία και το συντονισμό με την κυβέρνηση;
Απ. Η Ομοσπονδία έχει παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς τόσο με τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με όλους τους κορυφαίους Κυπρίους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η αποστολή μας πάντα ήταν η αναβάθμιση της σχέσης μας και η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ της Ομοσπονδίας και των κυπριακών θεσμών προς όφελος της Κύπρου. Έχουμε επίσης διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση προσπαθειών για βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας σε όλα τα επίπεδα. Είμαι ικανοποιημένος από το τρέχον επίπεδο υποστήριξης και επαφής, αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Το κυπριακό κράτος και ημικρατικοί οργανισμοί χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να ενασχοληθούν με την κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με ομάδες Κυπρίων της Βρετανίας που είναι καλά τοποθετημένοι να προσδώσουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στις πολιτικές επιδιώξεις της Κύπρου, αλλά επίσης στην οικονομική διπλωματία του νησιού, που είναι ίσης σημασίας. Χρειαζόμαστε να μας ακούνε περισσότερο, όχι λιγότερο – χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση σε όλα τα επίπεδα και διακεκριμένοι Κύπριοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες της Βρετανίας χρειάζεται να είναι καλύτερα ενσωματωμένοι στο πολιτικό σώμα και τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.     
 
Ερ. Μπορείτε να μας πείτε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Ομοσπονδίας;
 
Απ. Οι πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας απευθύνονται πρωτίστως στον πολιτικό κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, συγκεκριμένα στη βρετανική κυβέρνηση και τα κύρια πολιτικά κόμματα, καθώς και σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και διαμορφωτές απόψεων που επηρεάζουν τη βρετανική εξωτερική πολιτική. Η ανάπτυξη στενών δεσμών με Βρετανούς πολιτικούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι κεντρική επιδίωξη της Ομοσπονδίας και επιτυγχάνεται με ποικίλα μέσα, όπως στρατηγικές εκδηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς και πιο ιδιωτικές συναντήσεις με επιλεγμένους βουλευτές. Τέτοιου είδους προσπάθειες πολιτικής ανάπτυξης ενισχύονται από μια συντονισμένη στρατηγική επικοινωνιών που επικεντρώνεται σε τακτικές ενημερώσεις χιλιάδων στοχευμένων ατόμων και οργανισμών με επιρροή στη Βρετανία και την Ευρώπη, που περιλαμβάνουν εκλεγμένους πολιτικούς, κορυφαίους δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, ηγέτες κοινοτήτων και άλλους. Όλες οι δράσεις μας περιστρέφονται γύρω από τρία βασικά σημεία: την εκδήλωση της ισχυρής παρουσίας της κοινότητάς μας και της ένωσής της πίσω από ένα σκοπό, την άρθρωση ενός θετικού επιχειρήματος υπέρ της ελευθερίας κα της ενότητας της Κύπρου και την αντιμετώπιση της καλά χρηματοδοτούμενης, συστηματικής προπαγάνδας που ενορχηστρώνεται από την Τουρκία και τους συνηγόρους της.
 
Ερ. Ποιο είναι το επίπεδο συμμετοχής και ενδιαφέροντος της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία και ιδίως από τις νεότερες γενιές;
Απ. Είμαι πεπεισμένος ότι η υπόθεση της Κύπρου στη Βρετανία θα είχε υπονομευθεί σοβαρά έως τώρα, ίσως μοιραία, αν δεν υπήρχε η ενεργή παρουσία και η αποτελεσματική επιχειρηματολογία της κυπριακής κοινότητας μέσω της Ομοσπονδίας και των οργανισμών  που είναι μέλη της, τόσο στο βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και σε άλλα κέντρα εξουσίας στη Βρετανία. Το πέρασμα του χρόνου σίγουρα δεν είναι σύμμαχός μας σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά έχω εντυπωσιαστεί από τη γνήσια ενασχόληση των νεότερων γενεών μας με την Ομοσπονδία και με το πάθος τους για τον κυπριακό σκοπό. Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η ισχυρή δέσμευσή τους στην πρόοδο της παροικίας μας σε τούτη τη χώρα, που αποτελεί τη μοναδική εγγύηση που έχουμε ότι οι Κύπριοι της Βρετανίας όχι μόνο θα διατηρήσουν την ταυτότητά τους στο μέλλον, αλλά ότι επίσης θα ακμάζουν. Η Ομοσπονδία πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση της ανανέωσης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά επίσης, εξίσου σημαντικό, στο περιεχόμενο των στρατηγικών και των μεθόδων που υιοθετεί ώστε να διατηρήσει και να ενισχύσει το επίπεδο συμμετοχής και ενδιαφέροντος στο έργο της. Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας και να δούμε καινούρια και πιο αποτελεσματικά εργαλεία δράσης, είτε σε σχέση με τον τομέα της οργανωμένης πολιτικής πίεσης είτε αναφορικά με τον τρόπο που εμπλέκουμε την παροικία σε αυτά που κάνουμε και τον τρόπο που τα κάνουμε. Πρέπει να εγκαταλείψουμε εκείνα τα πράγματα που καταφανώς δεν αποδίδουν πια και να διοχετεύσουμε τις συλλογικές μας ενέργειες σε εκείνες τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό απαιτεί θάρρος, ηγεσία και βούληση πρόκλησης των ειωθότων.
 
Ερ. Ποια κατεύθυνση θα μπορούσαν να λάβουν αυτές οι αλλαγές στην προσέγγιση της εκστρατείας σας για δίκαιη λύση;
Απ. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε νέες μεθόδους και προσεγγίσεις εκστρατείας. Πρέπει να αναπτύξουμε πολλαπλές στρατηγικές συμμαχίες όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της κοινότητάς μας. Για παράδειγμα, με άλλες κοινότητες που ασκούν επιρροή και με ομάδες που συμμερίζονται την έμφαση που αποδίδουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στο γεωστρατηγικό μας προσανατολισμό. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες μας γενιές να εμπλακούν περισσότερο και πιο ενεργά στα κύρια βρετανικά πολιτικά κόμματα. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να είμαστε εξωστρεφείς και όχι εσωστρεφείς. Για κάθε μία εσωτερικού προσανατολισμού εκδήλωση που έχουμε, θα έπρεπε να διοργανώνουμε εννέα που εμπλέκουν και απευθύνονται στον κόσμο εκτός της παροικίας μας, ιδίως σε εκείνες τις ομάδες που φέρουν στρατηγική σημασία για την αποστολή μας. Και ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα να εμπλέξουμε τους Τουρκοκύπριους της Βρετανίας που συμμερίζονται την ατζέντα μας και το όραμά μας σε τμήματα της εργασίας μας, με τρόπο έξυπνο και ευαίσθητο.
 
Ερ. Ποιο είναι το επίπεδο ανταπόκρισης και κατανόησης της δουλειάς σας από τους Βρετανούς βουλευτές;
Απ. Αυτοί που αποτελούν τον πυρήνα των υποστηρικτών μας στο Κοινοβούλιο έχουν πλήρη γνώση, διέπονται από αρχές και είναι αφοσιωμένοι στην κοινότητά μας και στον κυπριακό σκοπό. Η υποστήριξη τέτοιων κοινοβουλευτικών παραγόντων είναι κρίσιμη στην επιτυχία των βασικών μας πρωτοβουλιών στη Βουλή των Κοινοτήτων και άλλων σημαντικών εκδηλώσεων, όπως οι ετήσιες συναντήσεις μας με στελέχη όλων των μεγάλων κομμάτων στο περιθώριο των συνεδρίων τους. Η πρόκληση για εμάς επικεντρώνεται στην ενημέρωση των Βρετανών πολιτικών και στην ανάπτυξη ενός διαλόγου με τους νεότερους βουλευτές από όλα τα μεγάλα κόμματα. Αυτή έχει υπάρξει στρατηγική προτεραιότητα για εμάς, ειδικά μετά τις εκλογές του 2010 που προκάλεσαν ριζικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο. Είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της διακομματικής ανταπόκρισης και συμμετοχής που έχουμε, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε, ιδίως την ώρα που εξελίσσεται η επιθετική τουρκική προπαγάνδα. Κλειδί στην ικανότητά μας να διατηρούμε και να επεκτείνουμε την κοινοβουλευτική μας υποστήριξη είναι η αξιοποίηση κάθε πολιτικής διασύνδεσης που έχει ο καθένας μας μέσα στους κόλπους των μεγάλων βρετανικών πολιτικών κομμάτων και με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του.
 
Ερ. Τι θα θέλατε να κάνει μια βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με το Κυπριακό και πιστεύετε ότι θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή αυτή η επιθυμία σας;
Απ. Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης επί του στρατηγικού της εταίρου, της Τουρκίας. Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν επιδιώξει να κατευνάσουν την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο και αυτό έχει κάνει την Τουρκία ακόμα πιο αδιάλλακτη στην προσέγγιση του Κυπριακού προβλήματος. Η Βρετανία πρέπει να καταστήσει απερίφραστα σαφές στην Τουρκία ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια λύση στην Κύπρο, που θα σέβεται την ανεξαρτησία του νησιού, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία – άλλωστε αυτά είναι που έχει εγγυηθεί η Βρετανία με διεθνή συνθήκη. Η απουσία λύσης στην Κύπρο πλήττει όλους τους Κυπρίους, αλλά η αστάθεια που προκαλεί σε μια ήδη άστατη περιοχή είναι εχθρική προς τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Τουρκίας επίσης. Είναι καθήκον μας να επιχειρηματολογούμε υπέρ μιας ενωμένης Κύπρου και να αναζητάμε μια συμμαχία συμφερόντων που μπορούν να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει πιο εποικοδομητικά σε σχέση με αυτό το πρόβλημα, το οποίο ιστορικά είναι εν μέρει δικό της δημιούργημα.
             
Ερ. Τι περισσότερο μπορεί να γίνει από τη δική σας πλευρά ώστε να πειστεί πέρα από τους πολιτικούς και η κοινή γνώμη στη Βρετανία να ασχοληθεί με την Κύπρο και να πιέσει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση;
Απ. Χρειάζεται να αρθρώσουμε ένα απλό αλλά ισχυρό μήνυμα που μπορεί να κερδίσει τη βρετανική κοινή γνώμη. Τα απλά μηνύματα εισέρχονται στον εγκέφαλο πιο γρήγορα και παραμένουν εκεί περισσότερο χρόνο. Υπάρχει έπειτα η ανάγκη να κινητοποιηθεί η βάση της παροικίας, σε όλη τη Βρετανία, ώστε να γίνει οργανικό μέλος μιας επίμονης εκστρατείας διαφώτισης και πίεσης των κυρίαρχων δυνάμεων, των θεσμών που λαμβάνουν ή επηρεάζουν αποφάσεις. Όλα αυτά με βάση το περιεκτικό μήνυμά μας, απευθείας και με χρήση των μέσων ενημέρωσης. Οι πόροι στη διάθεσή μας είναι περιορισμένοι και για το λόγο αυτό πρέπει να χτίσουμε δυνητικές κοινότητες εκστρατείας ικανές να φέρουν εις πέρας συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις σε διαρκή βάση. Αυτό απαιτεί έξυπνη επένδυση σε ένα πλάνο στρατηγικής δράσης αναζήτησης, σύνδεσης και έμπνευσης πυρήνων Κυπρίων της Βρετανίας, απ’ άκρου εις άκρον στη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα συμπαγές κίνημα βάσης για την υποστήριξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. Ο αντίκτυπος χιλιάδων ευκρινών και συνεκτικών φωνών ενωμένων γύρω από μια ισχυρή πρόταση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σκεπτικό της κοινής γνώμης και των πολιτικών.
 
Ερ. Ποια νομίζετε ότι είναι τα συστατικά που λείπουν για τη λύση του Κυπριακού;
Απ. Το πιο σημαντικό στοιχείο που λείπει είναι η βούληση της Τουρκίας να μετακινηθεί από την πολιτική της διχοτόμησης και την επιθυμία της να ασκεί de facto έλεγχο του νησιού.
 
Ερ. Συμμερίζεστε την άποψη εκείνων που λένε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές υπάρχει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για πρόοδο στο Κυπριακό, καθώς δεν υπάρχουν άλλες εκλογές στα ενδιαφερόμενα μέρη για κάποιο διάστημα;
Απ. Αυτό θα ισχύσει μόνο αν η Τουρκία αλλάξει τη θέση της δραματικά και εργαστεί για μια λύση βασισμένη σε ήδη συμφωνημένες αρχές.
 
Ερ. Έχουν υπάρξει αναφορές σε ανάγκη επανεξέτασης του διαπραγματευτικού πλαισίου ή ακόμα και των στόχων στο Κυπριακό. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι και προς ποια κατεύθυνση;
Απ. Πάντα υπάρχει περιθώριο για αλλαγή τακτικής και νέο σκεπτικό σε κάθε διαπραγματευτική περίσταση. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι η εγκατάλειψη της βασισμένης σε αρχές τήρησης από την κυπριακή πλευρά του στρατηγικού πλαισίου για μια λύση ή η παρέκκλιση από μια διαδικασία ή βάση των Ηνωμένων Εθνών για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Οι Κύπριοι δεν πρέπει ποτέ να μπουν στον πειρασμό να παραδώσουν το μόνο όπλο ή ασπίδα που έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση τους, δηλαδή την ισχύ του νόμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"