ΧΡΕΟΣ: Στην Κύπρο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής


Η ΠΙΜΚΟ επιμένει στα ακραία κριτήρια που το ανεβάζουν στα 10 δις.- Άκαρπες οι προσπάθειες ΥΠΟΙΚ και Βλάκροκ για μείωση.-
Στην Κύπρο βρίσκονται από χθες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής προκειμένου να εξετάσουν συγκεκριμένα σημεία της μεθοδολογίας της Pimco επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες.
 
Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία πέραν των κυπριακών αρχών (ΥΠΟΙΚ ΚΤΚ) συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ."Θα είναι όλα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, για να συζητήσουν τα σημεία της μεθοδολογίας επί των οποίων υπάρχουν αντίθετες απόψεις", ανέφερε η κ. Στυλιανού.
 
Παράλληλα, η κ. Στυλιανού επιβεβαίωσε πως η ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco μετατέθηκε για τις 18 του μήνα από τις 15 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Όπως είπε, το θέμα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και ο τρόπος παρουσίασής τους εναπόκειται στην συντονιστική επιτροπή.
 
Η τριήμερη αναβολή ζητήθηκε από την ΚΤ, προκειμένου να ολοκληρώσει κάποιες δικές της διεργασίες που σχετίζονται με το διαγνωστικό έλεγχο, ενώ το συμβόλαιο της Pimco προνοούσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 15. 
  
Στο μεταξύ, άκαρπες, σύμφωνα με πληροφορίες,  παραμένουν οι προσπάθειες που καταβάλλουν Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα να χαμηλώσουν τον πήχη των απαιτήσεων της Pimco όσον αφορά την ανακεφαλοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα τονίζουν ότι: 
 
«Η PIMCO είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει το ακραίο σενάριο όσον αφορά την ανακεφαλοποίηση των κυπριακών Τραπεζών και του Συνεργατισμού, το οποίο ανεβάζει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Ο λόγος που δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από κοινού με τη Blackrock είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα υπογραφής του κυπριακού μνημονίου αφού η Pimco έπρεπε να λάβει υπόψη την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών προβλέψεων για την κυπριακή οικονομία.
 
Πρέπει το κυπριακό μνημόνιο να υπογραφεί τάχιστα καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ποσό που θα χρειαστεί για την ανεκαφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ».
 
Οι ίδιες πηγές ωστόσο εμφανίσθηκαν αισιόδοξες όσον αφορά τη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου τονίζοντας ότι :
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση των όρων αποπληρωμής του δανείου που θα λάβουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"