Σιαρλή:Θα κάνουμε το παν, για τις χρηματοδοτικές ανάγκες


«Πρόκειται για το κυπριακό κράτος και όχι για την Κυβέρνηση» τόνισε.- Επαφές στο περιθώριο του ΕΚΟΦΙΝ.-
 
H Κύπρος θα κάνει ό,τιδήποτε για να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ανεξάρτητα από το ποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Σιαρλή κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup ότι το Μνημόνιο θα υπογραφεί το Μάρτιο.
Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την άποψη ότι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν παρεξηγηθεί, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχεται το μνημόνιο, όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.
 
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που αποδίδονται στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα προχωρήσει το κυπριακό μνημόνιο, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως «αυτό δεν ευσταθεί διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα βεβαίωσε ότι δέχεται το μνημόνιο όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και στο μνημόνιο υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια για το τι γίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις».
 
Υπενθυμίζοντας την παράγραφο 3,7 του μνημονίου ότι εάν υπάρχει ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «νομίζω ότι (ο Πρόεδρος) έχει παρεξηγηθεί».
«Ο Πρόεδρος είναι σύμφωνος με τους όρους του μνημονίου», είπε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Νομίζω κάποιοι μπορεί να το διαβάζουν λίγο διαφορετικά. Νομίζω και όχι μόνο ο Πρόεδρος, πιστεύω ότι όλοι οι πολιτικοί στην Κύπρο έχουν εκφράσει την ίδια άποψη ότι δηλαδή συμφωνούν με το μνημόνιο».
 
Θα κάνουμε το παν για εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών
Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή αφού σημείωσε ότι είναι σεβαστή η άποψη των υπόλοιπων εταίρων της Κύπρου όπως συμφωνηθεί το μνημόνιο με τη νέα Κυβέρνηση, τόνισε πως το Υπουργείο θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μέχρι και την υπογραφή του μνημονίου.
 
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα υπογραφής μνημονίου, όπως παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από το Eurogroup, ο κ Σιαρλή είπε ότι «νομίζω πρέπει να έχουμε ευαισθησία στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι σε αυτό το στάδιο για να προχωρήσουν άμεσα, σεβαστό».
 
«Από πλευράς δικής μας όμως,» συνέχισε, «εμείς έχουμε κάνει ο,τιδήποτε μας είχε ζητηθεί και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε μας ζητηθεί… εδώ πρόκειται για την Κύπρο και όχι την Κυβέρνηση, είναι το κράτος που αιτείται αυτό το δάνειο».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σιαρλή, «πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα που ενδεχομένως να προκύψουν σε άλλη κράτη-μέλη. Είμαστε οι αιτητές, αυτοί είναι οι δανειστές, οι οποίοι έχουν τα δικά τους ζητήματα. Αν πουν Ιανουάριο, Ιανουάριο, αν πουν Μάρτιο, Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εκπληρωθούν πλήρως στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανεξάρτητα από το ποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, σημασία έχει η χώρα», κατέληξε.
 
Στο περιθώριο της συνεδρίας του ECOFIN.-
 Το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης και η εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου βρέθηκαν στο επίκεντρο χωριστών επαφών που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή με Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
 
Επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες η κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία, αναφέρει ότι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονταν η Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη, το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, καθώς και πρόταση για Απόφαση Συμβουλίου με την οποία ενδυναμώνεται η συνεργασία στον τομέα του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.
 
Περαιτέρω, στο Συμβούλιο έγινε παρουσίαση του προγράμματος εργασίας της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για το οποίο οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις. Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών ανασκόπησαν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2012 και συζήτησαν επί μέρους θέματα.
 
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αριθμό ομολόγων του, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού μνημονίου και την εφαρμογή των προνοιών της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την τρόικα.
 
Τέλος, ο Υπουργός είχε σειρά συναντήσεων με δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και ιδιαίτερα τις ενέργειες για καθορισμό του τελικού ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"