Γιούνκερ: «Δεν βλέπω απόφαση για την Κύπρο τον Ιανουάριο»


Υποστηρίζει απ’ ευθείας και με αναδρομικότητα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ.-
 Σαφή θέση υπέρ μιας μορφής αναδρομικότητας στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), τάχθηκε ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
 
Σε παρέμβασή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ήδη υπάρχουν αναφορικά με τις τράπεζες, αντί να παρεμβαίνει απλώς όταν εμφανίζονται νέα προβλήματα.
 
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ΕΜΣ μπορεί να κάνει ό,τι δουλειά του έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορικές απόψεις εντός του Εurogroup.
 
«Έχω μια προσωπική άποψη για το θέμα, ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή αναδρομικότητας στο μηχανισμό, διαφορετικά θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της έννοιάς του, ο μηχανισμός πρέπει να είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι λειτουργικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.
 
Υπενθυμίζεται ό,τι κατά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ με αναδρομική ισχύ έχουν ταχθεί η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Οι υπουργοί οικονομικών των τριών χωρών έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν και στους ομολόγους τους στην οποία επισημαίνουν ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μέλλον και όχι για την επίλυση των τωρινών προβλημάτων που εμφανίστηκαν πριν από τη σύσταση του ΕΜΣ.
 
Την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθεί ουσιαστική απόφαση στο Εurogroup της 21ης Ιανουαρίου για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου, έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εξέταση της βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
 
Απαντώντας σε σχετική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε ότι δεν βλέπει ουσιαστική απόφαση για την Κύπρο εντός του Ιανουαρίου διότι, όπως είπε, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εξέταση της βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
 
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε μείζον το θέμα της στήριξης της Κύπρου, το οποίο θεωρεί πως είναι εξίσου σημαντικό με το ελληνικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"