Χωρίς τέλος το θρίλερ με την Πίμκο για την ανακεφαλαιοποίηση


Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους καθυστερεί τη συμφωνία στην Κύπρο, λέει η Λαγκάρντ.-
Ενώ τη Δευτέρα αναμένεται ότι στην προγραμματισμένη συνεδρία του Γιούρογκροπ  θα γίνει εκτίμηση των δανειακών προοπτικών της Κύπρου,  δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά και τις  χθεσινές, πρωί και απόγευμα, τηλεδιασκέψεις των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων της Pimco. 
 
Καθοριστική για τη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευή, καθώς ξημερώματα του Σαββάτου λήγει το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για να παραδώσει η Pimco την τελική της έκθεση.
 
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ούτε σήμερα κατάληξη των διαπραγματεύσεων και συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα πρέπει πλέον τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής να αποφασίσουν εναλλακτικές λύσεις για τη συνέχεια της όλης διαδικασίας.   
 
Πάντως, όπως δήλωσε έγκυρη πηγή στο ΚΥΠΕ, η Pimco παρουσιάζει κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή πλευρά να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό.
 
Τα αποτελέσματα της Pimco θα είναι, σύμφωνα με το μνημόνιο, η βάση για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Τα αποτελέσματα των stress test θα υποδείξουν τις συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.  
Τι λέει η Λαγκάρντ 
 
Η συμφωνία Κύπρου – Τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επειδή υπάρχουν χρηματοπιστωτικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο, είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση που δέχθηκε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του «Ταμείου» στην Ουάσιγκτον. Στην εισαγωγική της ομιλία η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, επισημαίνοντας ότι «αποφεύχθηκε η κατάρρευση», ωστόσο πολλά πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί η «υποτροπή».
 
Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, πως οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά και να εξηγήσει γιατί δύο μήνες μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε το Νοέμβριο, δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε:
 
«Το ΔΝΤ έχει εμπλακεί με τους εταίρους της Τρόικας σε σχέση με την Κύπρο. Εχουμε όντως στείλει αποστολή στο νησί και είχαμε συνομιλίες με τις κυπριακές αρχές. Τα βασικά κομμάτια για την οικοδόμηση του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που οποία χρειάζεται να επιλυθούν, ώστε το πρόγραμμα να γίνει αποδεκτό και το χρέος να είναι βιώσιμο».
 
Στην τοποθέτησή της για τα διάφορα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχία για το πώς εξελίσσονται κάποια μεσοπρόθεσμα προγράμματα για τη μείωση του χρέους.
 
Για την Ευρωζώνη είπε ότι υπήρξαν επιτυχίες σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν και τους τρόπους για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ωστόσο πολλά έχουν να γίνουν στην κατεύθυνση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής.
 
Σε σχέση με την Ελλάδα εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί βλέπω πως διεθνώς η χώρα ξαναποκτά εμπιστοσύνη». Είπε πως δεν μπορεί να κριθεί σε διάστημα δύο μηνών η τήρηση των δεσμεύσεων και χρειάζεται χρόνος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε ιδιαίτερα την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!