Στους «επόμενους μήνες» χωρίς ορόσημο μας στέλλει το Γιούρογκρουπ


Πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις και δέσμευση εσόδων από το Φυσικό Αέριο.- Υπαινιγμοί Σόιμπλε ότι πιθανόν να μη δοθεί καθόλου βοήθεια στην Κύπρο, αν κριθεί ότι κατάρρευσή της δεν θα επηρεάσει το Ευρώ.-
Στις καλένδες των «επόμενων μηνών» χωρίς καν να αναφέρεται χρονικό ορόσημο υλοποίησης του Μνημονίου, παρέπεμψαν το θέμα βοήθειας προς την Κύπρο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνήλθαν χθες σε συνεδρία η οποία παρατάθηκε ως αργά τη νύκτα.
 
Οι Υπουργοί του Γιούρογκρουπ  ενημερώθηκαν από τον Βάσο Σιαρλή και την Τρόικα για τη θέση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, με τον Σιαρλή να τονίζει ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει όλες τις εισηγήσεις της Τρόικα.
 
 Σε δηλώσεις ο κ. Σιαρλή είπε ότι «έχουμε ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις και έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στο τι προνοείται στο μνημόνιο όσον αφορά τον δημόσιο τομέα τις διαρθρωτικές αλλαγές και επίσης όσον αφορά τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιαρλή, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
 
 Όπως ανέφερε ο κ. Σιαρλή, «κατά συνέπεια, από πλευράς δικής μας κρίνουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι μας είχε ζητηθεί και ότι κρίνεται απαραίτητο για αυτό που ονομάζουμε αρχική εργασία (prior action) του μνημονίου».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η Κύπρος να μπορεί να δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι αυτό χρήζει μεγάλης συζήτησης.
 
«Είναι γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου στην Ευρώπη, αλλά οι επιπτώσεις θα αξιολογηθούν», κατέληξε.
 
Ο νέος Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών, εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, ωστόσο, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη». Το θέμα της Κύπρου θα συζητηθεί επίσης και τους επόμενους μήνες, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος χρήματος, είπε ότι ισχύει η ίδια απάντηση: «όλα τα θέματα θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα».
 
Η Φινλανδή ΥΠΟΙΚ  κα Ουρπιλάινεν δήλωσε: «Πιστεύω ότι δεν θα είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις για την Κύπρο».
Είπε ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «θα έχουν μια καλή συζήτηση» και θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τον τραπεζικό τομέα και άλλα ζητήματα.. «Αλλά δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα», κατέληξε.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ληφθεί σήμερα απόφαση για την Κύπρο. "Η ευρωζώνη", δήλωσε "θα χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα και να προχωρήσει σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης".
 
 Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε παράλληλα την προσήλωση του στην ενότητα της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι για το 2013 το βασικό διακύβευμα της ευρωζώνης είναι να συνδυαστούν η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η τραπεζική ενοποίηση και η προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη.
 Ερευνα για το ξέπλυμα.
 
Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία του  Γερμανού Υπουργού Βόλφανγκ Σόιμπλε και την υποστήριξη  των ομολόγων του  της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας έχει εγερθεί το θέμα  αποστολής  ειδικών στην Κύπρο για να εξετάσουν κατά πόσο γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
 
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του "Spiegel Online", ο Βόλφανγκ Σόιμπλε αμφιβάλλει για τις διαβεβαιώσεις της Κύπρου ότι καταπολεμά αποτελεσματικά το μαύρο χρήμα.
 
Θα πρέπει, είπε, να ελεγχθεί όχι μόνο εάν η Κύπρος έχει θεσπίσει, ως εθνικό δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, αλλά αν πραγματικά τις εφαρμόζει.
 
Το περιοδικό αναφέρει ότι οι τέσσερις χώρες έχουν σύμμαχό τους και τον επίτροπο Ολι Ρεν, ο οποίος δηλώνει ότι η Ενωση λαμβάνει πολύ σοβαρά το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
 
Η εφημερίδα "Welt am sonntag" γράφει επίσης ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι, στη διάσωση της Κύπρου θα συμβάλει και η Ρωσία.
 
Όπως γράφει η εφημερίδα, μια από τις ιδέες, είναι να αναβληθεί η αποπληρωμή, ή να διαγραφεί εντελώς το δάνειο των 2, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πήρε τελευταία η Κύπρος.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μόσχα έδειξε ότι μπορεί να δεχτεί να χαλαρώσουν οι όροι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"