Τα βρίσκουν Κυπριακές Αερογραμμές και Συντεχνίες


Κλίμα συναίνεσης στην πρώτη συνάντηση για διάσωση της εταιρείας.-  
 Λύση στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών (KA) μέσω εντατικών διαβουλεύσεων θα αναζητήσουν κατά την επόμενη μία εβδομάδα με δέκα ημέρες η ηγεσία της εταιρείας με τις συντεχνίες των εργαζομένων. Διοίκηση και συντεχνίες είχαν χθες μια πρώτη συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα, στη βάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχουν εκπονήσει Air France και KLM.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΚΑ Σταύρος Σταύρου ανέφερε ότι υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με όλες τις συντεχνίες και επικρατεί κλίμα συναίνεσης. Ερωτηθείς αναφορικά με την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, είπε ότι «υπάρχει άψογη συνεργασία» με τις συντεχνίες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
 
Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο των εμπειρογνωμόνων θα αποτελέσει τη βάση των ενεργειών, ώστε να γίνει η εταιρεία βιώσιμη, ανταγωνιστική και ευέλικτη. «Το κλίμα είναι αρκετά καλό για να προχωρήσουμε και να πετύχουμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε βάλει όλοι μαζί το επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Σταύρου.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες και οι διαδικασίες για τα εργασιακά είναι μόνο ένα μικρό βήμα για την υλοποίηση του όλου σχεδίου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όλα θα είναι τελειωμένα και στη βάση που πρέπει να είναι για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».
 
Σε ερώτηση ποια είναι τα σημεία-αγκάθια, ο κ. Σταύρου είπε ότι η αποξένωση του Τμήματος Μηχανολογίας και Συντήρησης αποτελεί για τη διοίκηση της εταιρείας «κόκκινη γραμμή», καθώς αποτελεί θέμα ασφάλειας.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «σε θέματα ασφάλειας δεν διαπραγματευόμαστε» και ότι τα θέματα αυτά δεν έχουν κόστος. Είπε ότι η ασφάλεια αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και πρόσθεσε ότι το τμήμα θα νοικοκυρευτεί μεν, αλλά θα παραμείνει κάτω από την σκεπή των Κυπριακών Αερογραμμών.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με το σχέδιο αποχώρησης εργαζομένων και το ύψος των αποζημιώσεων του πλεονάζοντος προσωπικού, ο κ. Σταύρου είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα της εταιρείας, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνομιλίες με τις συντεχνίες ώστε να βρεθούν οι χρυσές τομές. «Η εταιρεία δεν εμπλέκεται σε αυτό το σχέδιο, ούτε και θα δώσει οποιοδήποτε αποζημιώσεις» είπε.
 
Ως προς τις μισθολογικές περικοπές στο μη πτητικό προσωπικό, ο κ. Σταύρου είπε ότι θα γίνει διαβούλευση με τις συντεχνίες, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να δούμε πώς μπορεί να φτάσουμε στο ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε οποιεσδήποτε αποκοπές σε οριζόντια βάση».
 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ Ανδρέας Πιερίδης ανέφερε ότι ξεκίνησε ένας κύκλος επαφών με τη διοίκηση και τη διεύθυνση της εταιρείας, με στόχο να υπάρξει κατάληξη για τα εργασιακά θέματα εντός της εβδομάδας.
 
Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει επίμονη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είπε ότι από αύριο, ξεκινούν επαφές με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες, ώστε να μην χαθεί χρόνος. «Ευελπιστώ ότι όλες οι πλευρές θα αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης» είπε ο κ. Πιερίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να ολοκληρωθούν οι επαφές σύντομα και να δουλέψουν όλοι με γνώμονα το κοινό συμφέρον, τη διατήρηση, δηλαδή των Κυπριακών Αερογραμμών.
 
Ο Γενικός Γραμματέας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση επικράτησε κλίμα συναίνεσης, ενώ μίλησε και για αποφασιστικότητα τόσο από την πλευρά της εταιρείας, όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος, για να βρεθεί σύντομα μία λύση στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
 
Είπε ότι οι διαβουλεύσεις  θα είναι εντατικές «με στόχο στις επόμενες 10 μέρες να βρεθεί λύση». Συμπλήρωσε ότι για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες εργασίας, μια για το Τμήμα Αεροσυνοδών, μια για το Τμήμα Μηχανικών (Engineering) και μια για το προσωπικό των ΚΑ γενικότερα, ώστε να συζητούνται ταυτόχρονα όλα τα θέματα και να υπάρξει σύντομα κατάληξη.
 
Σε ερώτηση πού επικεντρώνονται οι διαφωνίες αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Πιερίδης είπε ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες, γιατί έχουμε πει ότι όλες οι πλευρές ξεκινούμε με όλη την καλή διάθεση».
 
Είπε ότι οι μειώσεις στα ωφελήματα των υπαλλήλων, που προβλέπονται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί, ενώ για το θέμα του πλεονασμού, είπε ότι γίνονται ήδη επαφές της εργοδοτικής πλευράς με άμεσα ενδιαφερόμενους για την ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους. Ο στόχος, είπε, είναι να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, νοουμένου ότι οι προτάσεις είναι συμφέρουσες, ενώ πρόσθεσε ότι από αυτό θα εξαρτηθεί και ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού.
 
Χαρακτήρισε σημαντικό να επιτευχθούν οι αναμενόμενες εξοικονομήσεις, στη βάση των προνοιών του σχεδίου και είπε ότι γνώμονας των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.
 
Ερωτηθείς για τα ποσά των αποζημιώσεων για το πλεονάζον προσωπικό, ο κ. Πιερίδης είπε ότι οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν μόλις σήμερα και είναι λάθος να αναφερθούν οποιαδήποτε ποσά. Ζήτησε να δοθεί περιθώριο μέχρι την ολοκλήρωση των επαφών, ενώ ζήτησε και την συνεργασία των ΜΜΕ, ώστε να μην μεταδίδονται αυθαίρετα νούμερα.
 
Πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν 40 χιλιάδες άνεργοι και είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε με την ίδια σοβαρότητα, τόσο αυτούς που θα αποχωρήσουν, όσο και αυτούς που θα παραμείνουν στην εργασία τους.
 
Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα κλιμακωτών περικοπών ή παραμένει η πρόνοια για οριζόντιες αποκοπές 10% για το μη πτητικό προσωπικό, όπως προβλέπει το σχέδιο, ο κ. Πιερίδης είπε ότι «στην Κύπρο επικρατεί μια πρακτική» και συμπλήρωσε ότι η πρακτική αυτή δεν είναι οι οριζόντιες μειώσεις.
 
Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου είπε πως ότι γίνεται, πρέπει να γίνεται με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, τόσο αναφορικά με τις αποζημιώσεις για όσους αποχωρήσουν, όσο και για αυτούς που παραμένουν, ώστε να μην θυματοποιηθούν.
«Με βάση αυτή τη λογική θα συζητήσουμε και τα εργασιακά» είπε ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ώστε να επιτευχθούν οι εξοικονομήσεις που προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν τα πράγματα να προχωρήσουν μέσω των εντατικών διαβουλεύσεων «για να έχουμε και το σωστό αποτέλεσμα».
 
Εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι μετά το πέρας των διαβουλεύσεων «θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιβίωση της εταιρείας».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"