Άρχισε ο έλεγχος ταξιδιωτών για οφειλές στο δημόσιο


Πιάστηκαν δεκαέξη την πρώτη ημέρα.- Άρχισαν οι εισπράξεις.-
Άρχισε από χθες το πρωί στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ο έλεγχος των αναχωρούντων επιβατών για οφειλές ενταλμάτων προστίμου και, όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Διοίκησης του Αρχηγείου Αστυνομίας Δημήτρης Πιτσιλλίδης, ήδη εισπράχθηκαν οφειλόμενα ποσά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον πολιτών που ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους.
 
Ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι παρόμοιο μέτρο είναι σε εφαρμογή στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και, αφού αξιολογηθούν και τα δύο μέτρα, θα γίνει βελτίωσή τους.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλλίδης, "από χθες το πρωί έχει αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου του ελέγχου των αναχωρούντων επιβατών στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με τη διασύνδεση των συστημάτων αναχωρούντων και του ηλεκτρονικού μητρώου ενταλμάτων για το κατά πόσο είναι οφειλέτες εντάλματος προστίμου".
 
Ήδη, είπε, εντοπίστηκαν συνολικά 16 πρόσωπα να είναι οφειλέτες ενταλμάτων. "Οι 13 αφορούσαν τον Αερολιμένα Λάρνακας και οι τρεις τον Αερολιμένα Πάφου. Από τα 16 πρόσωπα έχουν ήδη εισπραχθεί επιτόπου 13 εντάλματα για ένα ποσό που ξεπερνά τις 2.500 ευρώ", ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι "σε μία περίπτωση δόθηκε επιστολή και έγινε επικοινωνία του ενδιαφερόμενου με οικείο του πρόσωπο και σήμερα θα ανταποκριθεί στην πληρωμή στον Ουλαμό Εκτέλεσης Ενταλμάτων Λευκωσίας", ενώ "σε δύο περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι οικείοι και μετέβησαν στους τοπικούς σταθμούς Γερμασόγειας και Πόλης Χρυσοχούς και εξόφλησαν την οφειλή".
 
"Σε άλλες πέντε περιπτώσεις δόθηκαν προειδοποιητικές επιστολές για τακτοποίηση των ενταλμάτων με την επιστροφή τους από το εξωτερικό. Στη μία περίπτωση ο οφειλέτης όφειλε τρία εντάλματα, πλήρωσε τα δύο και του δόθηκε η δυνατότητα, και εφόσον επέδειξε τη συνεργασία που επιβάλλεται, να το πληρώσει κατά την επιστροφή", είπε.
Ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι "σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις δόθηκε η ευκαιρία, μετά που πληρώθηκαν συγκεκριμένα ποσά, να ανταποκριθούν κατά την επιστροφή τους".
 
"Είχαμε και δύο περιπτώσεις που είχαν αναστολή εκτέλεσης από τη Νομική Υπηρεσία και υπήρξε συμμόρφωση από μέρους τους σε ό,τι αφορά τους όρους που τίθενται από τον Γενικό Εισαγγελέα", πρόσθεσε.
 
Ο κ. Πιτσιλλίδης είπε ότι "προσδοκούμε ότι το μέτρο θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα, με την έννοια ότι ήδη υπάρχει πάρα πολύ αυξημένο ενδιαφέρον πολιτών που παρουσιάζονται στους Ουλαμούς Εκτέλεσης Ενταλμάτων ή στους σταθμούς, ενδιαφερόμενοι να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα, και για εμάς, σαν Αστυνομία, αυτό είναι το ζητούμενο".
 
Η προτροπή της Αστυνομίας, είπε, είναι "ο καθένας, όχι μόνο λόγω του ότι θα αναχωρήσει, αλλά γενικά όλοι οι οφειλέτες να προβούν στην εξόφληση των οφειλών τους, γιατί είναι θέση μας ότι είναι γνώστες όσοι οφείλουν, είτε λόγω του ότι έγινε εκδίκαση της υπόθεσης τους είτε γιατί τους έχουν σταλεί επιστολές, και ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνεται, πλην όμως αρκετοί όχι, είτε ακόμη και με άλλους τρόπους, τηλεφωνικά ή άλλως πως, ζητείται να προχωρήσουν στην εξόφληση των οφειλών τους".
 
"Παρόμοιο μέτρο να σημειωθεί ότι είναι σε εφαρμογή στις τέσσερεις Αστυνομικές Διευθύνσεις με ελέγχους των προσώπων που παρουσιάζονται για να εξυπηρετηθούν ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό", είπε.
 
Ανέφερε ότι "υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και, αφού αξιολογηθούν και τα δύο μέτρα που εφαρμόσαμε, θα προβούμε σε βελτίωση τους για να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά, ενώ παράλληλα μελετώνται και άλλοι τρόποι που θα βοηθήσουν στον τομέα της εκτέλεσης των ενταλμάτων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι με ένα ένταλμα απαιτείται η σύλληψη όποιου δεν συνεργάζεται ή δεν ανταποκρίνεται.
"Να διευκρινίσουμε ότι το ένταλμα είναι διαταγή δικαστηρίου και διατάσσει τον Αρχηγό Αστυνομίας ή οποιονδήποτε αστυνομικό να προχωρήσει στη σύλληψη του οφειλέτη, τη μεταφορά του στη Λευκωσία στις Κεντρικές Φυλακές, εκτός εάν προβεί στην εξόφληση του εντάλματος, ανεξάρτητα με το ποιο ποσό είναι", είπε.
 
Πρόσθεσε ότι "η διαφοροποίηση είναι ότι ο δικαστής, ανάλογα με το ποσό, καθορίζει και το χρόνο που θα φυλακιστεί σε αντιστάθμισμα της τακτοποίησης του εντάλματος".
 
"Για μας είναι αδιάφορο το ποιο είναι το ποσό. Αλλά, όσο πιο μικρό είναι το ποσό, τόσο πιο εύκολα είναι διαχειρίσιμο και από ό,τι φάνηκε σήμερα στην τεράστια πλειοψηφία ήταν ποσά που κυμαίνονταν μεταξύ 100 και 200 ευρώ, και ήταν εύκολο για τους οφειλέτες να ανταποκριθούν με την εξόφλησή του", ανέφερε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"