Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες για το δημόσιο χρέος


Αγωνιώδης προσπάθεια να κρατηθεί η ανακεφαλαιοποίηση κάτω από τα 10 δις .-Η Pimco δίνει ένδειξη την ερχόμενη Παρασκευή.-  
Το τέλος μιας μακράς διαδρομής για να φανεί πόσες είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να συμφωνηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα κρατικού δανεισμού ανάμεσα στην Κύπρο και τους διεθνείς πιστωτές, πλησιάζει.
 
Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις , την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου,  αναμένεται το ποσό που θα δώσει η Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση που θα αποτελεί και τον ρυθμιστή των εξελίξεων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
 
Μάχη με το χρόνο δίνει κάθε μέρα η Κεντρική Τράπεζα η οποία με τη βοήθεια της BlackRock προσπαθεί να εντοπίσει κενά στην προκαταρκτική έκθεση της Pimco με στόχο να «σπρώξει» τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κάτω από τα €10 δισ.
περίπου που είναι σήμερα.
 
Μπορεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην υπάρχει μαγικός αριθμός για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, αλλά φαίνεται ότι είναι η πλευρά των πιστωτών που εκφράζει ενστάσεις.
 
Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ασκήσει έμμεση πίεση στην Ευρώπη και κυρίως στον γερμανικό άξονα για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς τα τεχνοκρατικά επιτελεία του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν τον δικό τους λόγο στη διαγνωστική μελέτη της Pimco που θα δώσει και τον τελικό αριθμό.
 
Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται είναι λεπτές στην Ευρώπη και το θέμα της Κύπρου μονοπώλησε κυρίως το γερμανικό ενδιαφέρον την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Οι εκλογές στη Γερμανία φαίνεται να επηρεάζουν τις εξελίξεις και δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δημοσιεύματα φέρουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους σοσιαλδημοκράτες, να διαφωνούν με τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, λόγω της 
διακίνησης ρωσικών κεφαλαίων στο νησί. Πέρα από τα μηνύματα που δίνονται από τη Γερμανία, για ξέπλυμα χρήματος, φαίνεται ότι στο τραπέζι μπαίνει έντονα το θέμα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών. 
 
Στη συζήτηση έρχεται να προστεθεί και το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, κάτι ωστόσο που αποκλείεται από τον Επίτροπο για τη Δημοσιονομική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν. Ως το 2014 το δημόσιο χρέος της Κύπρου υπολογίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών ότι πρόκειται να ανέλθει στο 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, το Υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"