Κεραυνοί Βγενόπουλου κατά Αθ. Ορφανίδη και Προέδρου Χριστόφια


Ο Ορφανίδης κατέστρεψε τη Λαϊκή και ο Χριστόφιας την Κύπρο.-
ΑΘΗΝΑ: Ψυχροπολεμικό κλίμα σε βάρος του, ψέματα, κατασκευασμένη καταβαράθρωση της Λαϊκής και πραξικοπηματική απομάκρυνση του από το Διοικητικό Συμβούλιο της  Marfin Laiki Bank καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο τέως ισχυρός άντρας της Marfin, Αντρέας Βγενόπουλος. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στην Αθήνα, και στην οποία έδωσε τη δική του εκδοχή για την πορεία κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας και μετέπειτα, εξαπέλυσε κεραυνούς, μεταξύ άλλων, κατά του Αθανάσιου Ορφανίδη και του Μιχάλη Σαρρή, καταγγέλλοντας τους για συμπαιγνία σε βάρος της Λαϊκής.  
 
Μίλησε παράλληλα για "διπλή προσωπικότητα" Χριστόφια, ο οποίος «άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό για τα αίτια καταστροφής της κυπριακής οικονομίας ενώ την ευθύνη φέρει ο ίδιος», . 
 
Όπως ανέφερε, για τα όσα καταλογίζει σε Ορφανίδη και Σαρρή, έχει και τα απαραίτητα στοιχεία για να τα αποδείξει. Ανακοίνωσε παράλληλα την απόφαση της MARFIN INVESTMENT GROUP (“MIG”)  για  προσφυγή της  κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από την διμερή διεθνή σύμβαση σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας ημερομηνίας 30-3-1992.
 
Η MIG επιδιώκει την προστασία της επένδυσής της στην Λαϊκή Τράπεζα ύψους 823.863.584 ευρώ λόγω παραβιάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία των άρθρων 2,3 και 4 της Σύμβασης.
 
Η διαδικασία προβλέπει την προσπάθεια φιλικής επίλυσης της διαφοράς εντός χρονικού διαστήματος κατ’ ανώτατον όριο 6 μηνών και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας την εκδίκαση της διαφοράς από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (από το Διεθνές Κέντρο δια τον Διακανονισμόν των Διαφορών εξ Επενδύσεων που ιδρύθηκε από την Σύμβαση της 18ης Μαρτίου 1965 δια την ρύθμισιν των σχετιζομένων προς τας επενδύσεις διαφορών μεταξύ Κρατών και υπηκόων άλλων Κρατών), ενώ στη διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα προσφύγουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ οι οποίοι νομιμοποιούνται βάσει της Σύμβασης ή βάσει παρεμφερών διεθνών συμβάσεων και προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου.
 
Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας ήταν χθες Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 με την επίδοση «ειδοποίησης διαφοράς» (Notice of Dispute) προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ημέρα θα ενημερωθεί πλήρως το επενδυτικό κοινό για όλες τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.
 
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία» τόνισε ο κ. Α. Βγενόπουλος «ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτούσια αποκατάσταση (restitutio in natura) στα πλαίσια της διαδικασίας φιλικής επίλυσης της διαφοράς που προηγείται της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε η MIG θα δικαιωθεί απόλυτα και θα αποζημιωθεί πλήρως για την επένδυσή της.  Όμως, αντί να προστεθεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό θα προτιμούσαμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και παράλληλα να μειώσουμε τις ζημιές της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και τα κεφάλαια που αναζητεί σήμερα η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
  
Καταγγελίες φωτιά
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος μίλησε για σειρά εχθροπραξιών έναντι της Λαϊκής Τράπεζας τόσο από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιο Ορφανίδη, όσο και εναντίον αξιωματούχων της πολιτείας. Κατήγγειλε παράλληλα δυσμενή μεταχείριση σε βάρος της Λαϊκής, σε αντίθεση με ευμενή μεταχείριση έναντι της Τράπεζας Κύπρου, ενώ άφησε αιχμές και αρνητική αντιμετώπιση σε βάρος του ομίλου του στην Κύπρο, καθώς, όπως είπε, επρόκειτο για αλλοδαπό επενδυτή.
 
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι την ευθύνη για την καταβαράθρωση της κυπριακής οικονομίας δεν φέρει η επένδυση των τραπεζών  σε ελληνικά ομόλογα, αλλά η συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, χωρίς οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις για προστασία των κυπριακών τραπεζών.  
 
Αναλυτικά, όπως είπε, από την αρχή της θητείας του Ορφανίδη ξεκίνησε μια σειρά εχθροπραξιών της Κεντρικής Τράπεζας  έναντι  της Λαϊκής . Το 2009  ο όμιλος αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της Λαϊκής από την Κύπρο, μετά και την συγχώνευση της Μαρφίν Εγνατία με την Marfin Popular Bank, με στόχο την μείωση των κινδύνων.
Ακολούθησε, όπως είπε, σωρεία αντιδράσεων στην Κύπρο, με τη βουλή να παίρνει πρωτοβουλία και να καλεί τους εμπλεκόμενους και άλλους παράγοντες του τόπου σε διάλογο, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, λόγω διαφωνίας του Αθανάσιου Ορφανίδη.
 
Ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος τόνισε πως ενώ ζήτησε από τον αθανάσιο Ορφανίδη όπως το  θεσμικό εποπτικό πλαίσιο της Κύπρου γίνει πιο αυστηρό, ο ίδιος ο Ορφανίδης ισχυρίστηκε πως του ζητήθηκε χαλάρωση του.   Όπως είπε, ο κ. Ορφανίδης του μετέφερε ότι η έγκριση για μεταφορά της έδρας βρισκόταν στον ίδιο και ότι αυτός θα έκρινε με βάση το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της.  
 
Γι αυτό, πρόσθεσε, αποφασίστηκε όπως η έδρα της Λαϊκής παραμείνει στην Κύπρο, υπό την απειλή Ορφανίδη ότι δεν θα συναινούσε και με την παραπλανητική διαβεβαίωση του ότι  θα υπήρχε ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
 
Από το Β’ εξάμηνο του 2011, κατήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος,  ξεκίνησε μια οργανωμένη δυσφήμηση κατά της τράπεζας, η οποία, όπως υποστήριξε, εκείνο το διάστημα είχε καταθέσεις και κερδοφορία ρεκόρ.  Όπως είπε, κυκλοφορούσαν φήμες ότι η τράπεζα αντιμετώπισε πρόβλημα και ότι επρόκειτο να κλείσει.  «Σημαντικό ρόλο στη δυσφήμηση μας», πρόσθεσε, «έπαιξε η Κεντρική Τράπεζα, 7 μέλη της οποίας ήρθαν στη Λαϊκή και ζήτησαν πίσω τις καταθέσεις τους».
 
Όπως ανέφερε, ζητήθηκε καθησυχαστική δήλωση από τον αθανάσιο Ορφανίδη και τον υπουργό Οικονομικών, κάτι που δεν ήρθε ποτέ.  «Αποτέλεσμα της  δυσφήμησης αυτής ήταν η μείωση καταθέσεων της τράπεζας, με αποτέλεσμα μέχρι  το τέλος του έτους η τράπεζα να προσφύγει στον ELA.   
 
«Τότε, ξεκίνησε μια μεταχείριση απέναντι μας από δυσμενής μέχρι προσβλητική, υπήρξε εφαρμογή του ELA με απαράδεκτο τρόπο, με τα μισά χρήματα απ’ ότι σε άλλους οργανισμούς, ενώ ο κ. Ορφανίδης ζητούσε πράγματα που έθιγαν τα συμφέρονται της τράπεζας».
 
Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε, παράλληλα, εκβιασμό του ΔΣ της Τράπεζας από τον Ορφανίδη, με στόχο την απομάκρυνση του ιδίου από τη θέση του.  «Βρέθηκα», πρόσθεσε, «στο δίλημμα ότι να δεν παραιτούμουν, θα καταστρεφόταν η τράπεζα, γι αυτό αποχώρησα».  Ενώ επίσημη γραμμή ήταν ότι παραιτήθηκα, μετά είπε: εγώ τον απομάκρυνα.
 
Την ίδια στιγμή, ο Ανδρέας Βγενόπουλος τόνισε ότι μετά από παρέμβαση του Ορφανίδη, στη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Λαϊκής διορίστηκε ο Μιχάλης Σαρρής, ο ποίος ξεκίνησε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες περισσότερο έβλαπταν παρά ωφελούσαν την τράπεζα.
 
Αποκορύφωμα, σύμφωνα με τον Βγενόπουλο, η συνέντευξη Σαρρή στο Ρόιτερς, μέσα από την οποία  άφηνε να εννοηθεί  ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, ενώ  χρησιμοποίησε έκφραση «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».
«Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που αναζητάς κεφάλαια, να δυσφημείς τον οργανσισμό που εκπροσωπείς, ειδικά αν είσαι έμπειρος σε τέτοια θέματα», επεσήμανε ο κ. Βγενόπουλος.  
 
Από τα πιο σημαντικά σημεία των καταγγελιών Βγενόπουλου,  το γεγονός ότι ενώ βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών οι Ελληνικές Τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων τους αν συνεισφέρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η παλαιά Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας είχε ζητήσει εγγράφως να κρατηθεί ο έλεγχος από τους ιδιώτες μετόχους αν συνεισέφεραν το 51% των κεφαλαίων και το αίτημα αυτό απερρίφθη.  Αντίθετα ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι αν το Κυπριακό κράτος βάλει έστω και 1 ευρώ δικαιούται να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που, όπως είπε, είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποθάρρυνση όλων των ιδιωτών επενδυτών και την σχεδόν καθολική κρατικοποίηση της Τράπεζας.
 
Την ίδια περίοδο, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου βεβαίωνε ότι η Τράπεζα Κύπρου χρειαζότανε λιγότερα κεφάλαια απ΄όσα πραγματικά χρειαζόταν ώστε να μην ζητήσει βοήθεια από το κράτος και όταν αυτό απεδείχθη ανακριβές ουδεμία επέμβαση έχει κάνει το κράτος στην Τράπεζα Κύπρου που διατηρεί πλήρως την ιδιωτική της Διοίκηση και χαρακτήρα και προσπαθεί να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή της υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της!
 
Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε παράλληλα  το γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με το Κατάρ για επένδυση απέναντι από το Χίλτον, το οποίο ανήκει στην  MARFIN INVESTMENT GROUP, χωρίς τη διενέργεια οποιουδήποτε διαγωνισμού, στον οποίο θα μπορούσε ο όμιλος να συμμετάσχει. «Την περίοδο εκείνη εμείς είχαμε ετοιμάσει πολλές μελέτες για αξιοποίηση του δικού μας ξενοδοχείου. Υπό την απειλή της επένδυσης από το Κατάρ, όλοι οι σχεδιασμοί μας ματαιώθηκαν», πρόσθεσε.
 
Το κούρεμα και οι …. 2 προσωπικότητες Χριστόφια!
Με αρκετή δόση ειρωνείας, αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της επένδυσης των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα αλλά και στο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναίνεσε στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
 
«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα όπου αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα και στοχοποιήθηκε η αγορά ελληνικών ομολόγων,  πουθενά αλλού δεν υπάρχει συλλήβδην μια τόσο μεγάλη άγνοια για πως δουλεύει το τραπεζικό σύστημα».
 
Όπως είπε, για την κατάντια της κυπριακής οικονομίας ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά τη συζήτηση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup,  είπε ναι, χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες για την Κύπρο. «Πολιτικά η απόφαση ήταν σωστή, ωστόσο δεν φρόντισε να ζητήσει καμία δέσμευση για εξαίρεση ή προστασία της Κύπρου», πρόσθεσε.
 
Προχωρώντας, μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διχάστηκε σε 2 προσωπικότητες, «ένας Χριστόφιας εσωτερικού και ένας  εξωτερικού»!
 
Όπως εξήγησε, στο εσωτερικό ο Πρόεδρος αναφέρει ότι φταίει ο διοικητής για την κατάσταση της οικονομίας και στο εξωτερικό ότι η Κύπρος αποτελεί θύμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων»!
 
«Έσφαξαν» την τράπεζα
Την ίδια στιγμή, σε ένα απολογισμό του ενός χρόνου κρατικής διαχείρισης της Λαϊκής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
1.    Εξώθησαν σε παραίτηση όλα τα μέλη του ΔΣ από την Ελλάδα
2.    Απέλυσαν ή εξώθησαν σε παραίτηση πολύ ικανά στελέχη,  ή όσους είχαν καλές σχέσεις με την παλιά διοίκηση
3.    Έγινε «σφαγή» στο προσωπικό με απολύσεις και εθελούσιες εξόδους
 
Όπως ανέφερε, όλα αυτά αποτελούν ανεπανόρθωτο πλήγμα για την τράπεζα, καθώς είδαν μόνο πώς να γλυτώσουν χρήματα, ισοπεδώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό και τη φήμη του οργανισμού.  
 
Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε κακή μεταχείριση του πελατολογίου της Λαϊκής.
Ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε και σε καταγγελία της Κυβέρνησης για την κίνηση της να προχωρήσει χωρίς διαγωνισμό, σε συμφωνία με το Κατάρ για ανέγερση εξάστερου ξενοδοχείου απέναντι από το Hilton της Λευκωσίας, το οποίο ανήκει στην MIG. H κίνηση αυτή, πρόσθεσε, ανέστρεψε τους σχεδιασμούς μας. 
 
O Ανδρέας Βγενόπουλος παρουσιάστηκε έτοιμος να κάνει ότι είναι δυνατόν για την οριστική αποχώρηση του ομίλου της MIG από την Κύπρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"