Asmussen (ΕΚΤ): Μην υποτιμάτε την Κύπρο –Μπορεί να εκτροχιασθεί η ήδη εύθραυστη Ευρωζώνη


Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δεν πρέπει να υποτιμούνται, επειδή θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen. 
«Οι μη ομαλές εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το 2012 στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικές εξελίξεις στην ευρωζώνη», τόνισε. 
 
Οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ ακολουθούν τις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποια μέλη της ευρωζώνης. 
 
Ακολουθούν επίσης τις αμφιλεγόμενες, κατά πολλούς, τοποθετήσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο η Κύπρος και το πρόβλημα της έχουν συστημική σημασία. 
 
«Υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς η άμεση επίδραση της χρεοκοπίας να είναι περιορισμένη και χωρίς βοήθεια η χώρα θα χρεοκοπήσει», είπε. 
 
Εντούτοις, σημείωσε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική. Ακόμη και εάν η δέσμευση για το εργαλείο άμεσων νομισματικών συναλλαγών της ΕΚΤ και άλλες αποφάσεις έχουν καθησυχάσει τις αγορές, αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη». 
 
Ο κ. Asmussen πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα μέσω του τραπεζικού τομέα και να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την υπόλοιπη ευρωζώνη επηρεάζοντας τις προοπτικές για εκείνα τα κράτη που προσπαθούν να ανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 
 
«Περιμένω ότι η τελική συμφωνία για το πρόγραμμα θα μπορούσε να επέλθει στο τέλος του Μαρτίου», είπε σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα πρέπει να παρέχει στενή παρακολούθηση της καταπολέμησης του ξεπλύματος χτήματος και το πλαίσιο φορολογικής διαφάνειας και την εφαρμογή τους». 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"