Σάλος από πληροφορίες για ανήλικους φορείς του AIDS


735 περιστατικά  το 2011, 49 νέα το 2012.- 16χρονος μαθητής μολύνθηκε από ενήλικα.-
 
Κύπριος μαθητής είναι φορέας του AIDS και παρακολουθείται και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από την Γρηγόριο Κλινική.
 
Όπως δήλωσε η Υπουργός Υγείας Αντρούλα Αγρότου, ενημερώθηκε χθες για το περιστατικό και ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Δημοσθένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δέκα-εξάχρονο ο οποίος μολύνθηκε πρόσφατα από ενήλικα.
 
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων του AIDS Στέλλα Μιχαηλίδου, υπήρξε άλλο ένα περιστατικό με Κύπριο ανήλικο, πριν από δυο-μιση χρόνια.
 
Και σ αυτήν την περίπτωση, ο μαθητής που τώρα ενηλικιώθηκε, μολύνθηκε από ενήλικα.
 
Δύο αλλοδαποί μαθητές, φορείς του AIDS εγκατέλειψαν το καλοκαίρι την Κύπρο.
 
Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την κυρία Αγρότου, δεν είχε γνώση για τα δυο περιστατικά, καθώς η διάγνωση δεν έγινε στην Κύπρο.
 
Η Υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε να υπάρχουν και άλλοι μαθητές, Τουρκοκύπριοι ή αλλοδαποί -φορείς του AIDS- οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί ή παίρνουν από τα κατεχόμενα ή το εξωτερικό θεραπευτική αγωγή.
Να μην φοβούνται οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους, διαμηνύσει η Επίτροπος για την Προστασία του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, τονίζοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης.
Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ταμπού στην Κύπρο και πρέπει να πάψει αυτό να υφίσταται σημείωσε η κ. Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενημερώνονται σε όλες τις ηλικίες, για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Αν η πληροφόρηση δίνεται σωστά, θα αποφεύγονται τα χειρότερα, είπε η Επίτροπος.
 
Το aids δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, είπε η κ. Κουρσουμπά προσθέτοντας ότι «είναι μια ασθένεια που μπορεί να αναχαιτιστεί»
 
Πρέπει να λαμβάνουν μετρά προστασίας όλοι ανεξαιρέτως, είπε η Λήδα Κουρσουμπά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν γονείς που δεν θέλουν να γνωρίζουν τα παιδιά τους για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Κανένας γονέας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί το παιδί του από επιστημονική πληροφόρηση και γνώση», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους νέους από το να έχουν αυτή την πληροφόρηση μέσα από σωστά προγράμματα και πληροφόρηση και αν δεν τους τη δώσουμε θα την πάρουν από αλλού και λανθασμένα».
 
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι δεν καταλήγουν όλα τα περιστατικά στη Γρηγόριο κλινική, προσθέτοντας ότι «για κάποιους δεν γνωρίζουμε. Πρέπει να αρχίσουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχόλια μας». Διευκρίνισε ότι «ο hiv είναι μια ασθένεια η οποία αντιμετωπίζεται»
 
Σημειώνεται ότι το 2011 καταγράφηκαν 735 περιστατικά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ενώ το 2012 καταγράφηκαν 49 καινούρια περιστατικά. Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καταγράφονται στα επίσημα αρχεία του κράτους.

Ανησυχία για τα άγνωστα περιστατικά aids 
 
Η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου δήλωσε  πως ενημερώθηκε χθες για ένα περιστατικό φορέα του aids που διαγνώστηκε κατά τους τελευταίους μήνες, κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες πως πριν από λίγο καιρό διαγνώστηκαν κάποια περιστατικά ανήλικων φορέων του aids. Είπε ως έχει ενημερώσει σχετικά τον Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το γεγονός πως υπάρχουν περιστατικά ατόμων με aids που δεν διαγιγνώσκονται στην Κύπρο, αλλά ζουν στο νησί εν αγνοία του Υπουργείου Υγείας.
 
Η κ. Αγρότου ανέφερε πως είχε επικοινωνία με την  Πρόεδρο του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων του ιού aids (ΚΥΦΑ) Στέλλα Μιχαηλίδου, η οποία, όπως σημείωσε, έδωσε την πληροφορία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι υπάρχουν και άλλοι νεαροί οι οποίοι διαγνώστηκαν να είναι φορείς της λοίμωξης αυτής, και πληροφορήθηκε από αυτήν ότι τα περιστατικά αυτά αφορούν ξένους υπηκόους και ότι δεν διαγνώστηκαν στην Κύπρο.
 
Η κ. Αγρότου είπε πως ανέφερε στην κ. Μιχαηλίδου πως θα μπορούσε να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και να ενημερώσει για αυτά τα περιστατικά που δεν διαγνώστηκαν στην Κύπρο.
 
«Με την κ. Μιχαηλίδου είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Θα συναντηθούμε και κατ’ ιδίαν στο γραφείο μου για να δούμε πώς ενημερωνόμαστε για κάποια περιστατικά τα οποία επειδή δεν διαγιγνώσκονται στην Κύπρο δεν μπορούμε εμείς να τα έχουμε ως επίσημα δηλωτέα νοσήματα», ανέφερε.
 
Είπε εξάλλου πως «η ασθένεια aids είναι ένα νόσημα το οποίο είναι δηλωτέο και πως «βάσει νομοθεσίας οποιοσδήποτε γιατρός διαγιγνώσκει ότι ένας πάσχει από αυτή την ασθένεια πρέπει να τη δηλώσει στο Υπουργείο Υγείας. Από τα επίσημα αυτά στατιστικά στοιχεία έχω πληροφορηθεί ότι ένα μόνο περιστατικά είχαμε τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε.
 
Θεώρησα τότε υποχρέωσή μου, ανέφερε, «να επικοινωνήσω με τον Υπουργό Παιδείας για να δώσω τη σωστή αυτή πληροφορία γιατί όλα αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να δηλώνονται σε εμάς», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα αν δεν ανησυχεί το γεγονός πως υπάρχουν περιστατικά ατόμων με aids που δεν διαγιγνώσκονται στην Κύπρο αλλά ζουν στο νησί, η κ. Αγρότου είπε πως μας ανησυχεί.
 
Πρόσθεσε πως «με την κ. Μιχαηλίδου, η οποία έχει κάποιους τρόπους, όπως διαφάνηκε από την επικοινωνία που είχα μαζί της, να εντοπίζει αυτά τα άτομα, θα στήσουμε μια επικοινωνία μαζί της για να βοηθηθούμε, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει το Υπουργείο Υγείας να γνωρίζει αυτά τα άτομα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"