Συλικιώτης: Από το 2015 θα έχουμε φθηνότερο ρεύμα


Ενημέρωση της Επιτροπής Εμπορίου για τις διαπραγματεύσεις και το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων.-
 Η Κύπρος μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα έχει φυσικό αέριο υπό τη μορφή της ενδιάμεσης λύσης, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.
 
Όπως σημείωσε η τελική απόφαση για το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει στις 4 Φεβρουαρίου, όπου θα επιλεγεί μία εκ των δεκατεσσάρων εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον  να φέρουν φυσικό αέριο στην Κύπρο, είτε με πλοία που υγροποιούν και αποϋγροποιούν το φυσικό αέριο , είτε με πλοία τα οποία μπορούν να συμπιέσουν το αέριο.  Υπέδειξε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να φέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο το 2015 ελέω και του δανείου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ που θα αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.  
 
Ο Νεοκλής Συλικιώτης επισήμανε ότι συνεπάγεται ότι οι Κύπριοι καταναλωτές θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από το 2015 υπογραμμίζοντας ότι η ουσιαστική μείωση θα γίνει από το 2019 όπου η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αξιοποιήσει το δικό της φυσικό αέριο.
 
Τις υπουργικές εξαγγελίες χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος κάλεσε παράλληλα την ΑΗΚ να τροχιοδρομήσει ενέργειες προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.
 
Ο Νεοκλής Συλικιώτης ενημέρωσε τη Βουλή και  για την πορεία του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων και τις διαπραγματεύσεις για τα Οικόπεδα 2,3,9,10,11.  Όπως είπε ειδικότερα με την κοινοπραξία Eni Kogas οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο τονίζοντας ότι την επόμενη τριετία θα προβούν σε επιθετική πολιτική με  δύο γεωτρήσεις.
 
Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων
Στην Επιτροπή Εμπορίου συζητήθηκε και το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενός Ταμείου το οποίο θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ώστε να διασφαλίζεται ο ορθολογιστικός τρόπος διάθεσης τους. 
 
Τα έσοδα του Ταμείου θα διατίθενται αποκλειστικά για τη στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, την ενίσχυση του ετήσιου προϋπολογισμού και επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών των κυπρίων πολιτών. 
 
Απαγορευτικές διατάξεις 
 
Τα έσοδα του ταμείου δεν δύναται να διατεθούν για την παροχή πιστώσεων προς φορείς του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. 
 
Το ταμείο δεν θα μπορεί να συνάπτει δάνεια ενώ ουδεμία υποχρέωση δύναται να αναληφθεί έναντι οιουδήποτε, εκτός των υποχρεώσεων οι οποίες προκύπτουν δυνάμει της εφαρμογής του παρόντος Νόμου.  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ιδρύεται επενδυτική επιτροπή, η σύνθεση της οποίας καθορίζεται με Κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Η Επιτροπή θα αποφασίζει τη διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και παρακολουθεί την απόδοση των επενδύσεων που αναφέρονται στην παράγραφο και εγκρίνει τις τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις απόδοσης των επενδύσεων. 
 
Επίσης, ιδρύεται Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας, με αρμοδιότητα τον καταρτισμό κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που πρέπει να διέπει τις επενδυτικές επιλογές του ταμείου. 

Διαχωρισμός εξουσιών
Παρών στην Επιτροπή ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ο οποίος απάντησε στις ανησυχίες βουλευτών όσον αφορά στην απαίτηση της τρόικα να υπάρχει διαβούλευση για τη διαχείριση των εσόδων του φυσικού αερίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας, κάλεσε τους βουλευτές να αναμένουν την απάντηση της τρόικας και μετά να τοποθετηθούν. Μάλιστα ξεσπάθωσε και ξεκαθάρισε ότι η όποια συμμετοχή της βουλής σε διοικητική πράξη συνιστά επέμβαση από τη μια εξουσία στην άλλη.
 
Υπέδειξε, παράλληλα ότι ο διαχωρισμός εξουσιών είναι η βάση της δημοκρατίας , προσθέτοντας ότι αναμένεται και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά πόσο είναι αντισυνταγματικός προηγούμενος νόμος που ψήφισε η βουλή.
 
«Δεν έχω αμφιβολία» είπε «ότι όποια ανάμειξη της βουλής σε διοικητική πράξη είναι αντισυνταγματική». Σημείωσε, εξάλλου ότι όταν η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο αυτό δικαιολογείται από το δίκαιο της ανάγκης , όμως όχι είπε να παρακάμπτεται το Σύνταγμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"