Στο 14% εκτοξεύτηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο


Μέτρα επειγόντως ζητούν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.-
Στο 14,0% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Νοέμβριο από 13,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
 
Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 11,8% (11,7% τον Οκτώβριο) του ενεργού πληθυσμού, ενώ στο σύνολο της ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,7 %.
 
Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 14,8%,  στις γυναίκες 13,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 27,0% (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν 11,7%, στις γυναίκες 11,8% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24,4%.
 
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το Σεπτέμβριο, όπου η συνολική ανεργία ανήλθε στο 26,0%, ποσοστό που ήταν το δεύτερο ψηλότερο μετά την Ισπανία στην ΕΕ. Στις επιμέρους κατηγορίες στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 22,9%, στις γυναίκες 30,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών 57,6%. Στις γυναίκες και τους νέους η Ελλάδα είχε την ψηλότερη ανεργία στην ΕΕ.
 
Το Νοέμβριο η ΕΕ είχε 26,061 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,820 αφορούσαν την Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα μήνα η ανεργία αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 154.000 άτομα. Σε ένα έτος, δηλαδή το Νοέμβριο του 2012 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,015 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη.
 
Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Ελλάδα (από 18,9% σε 26,0%), η Κύπρος (από 9,5% σε 14,0%) και η Ισπανία (από 23,0% σε 26,6%).
 
Το Νοέμβριο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,799 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,733 εκατ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 420.000 στην Ευρωζώνη.
 
Το συνολικό ποσοστό ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το Νοέμβριο ήταν το εξής: Αυστρία 4,5%, Λουξεμβούργο 5,1%, Γερμανία 5,4%, Ολλανδία 5,6%, Μάλτα 6,9%, Βέλγιο 7,4%, Φινλανδία 7,9%, Εσθονία (Οκτώβριος 2012) 9,5%, Σλοβενία 9,6%, Γαλλία 10,5%, Ιταλία 11,1%, Κύπρος 14,0%, Σλοβακία 14,5%, Ιρλανδία 14,6%,  Πορτογαλία 16,3%, Ελλάδα 26,0% (Σεπτέμβριος 2012), Ισπανία 26,6%.
 
Δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεφαλής του Εκλογικού Επιτελείου του Υποψήφιου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι "οφείλουμε ως πολιτεία αμέσως να ολοκληρώσουμε τη δανειακή σύμβαση, να κάνουμε όλοι τα μανίκια πάνω και να στρωθούμε ενωμένοι στον αγώνα για να ξαναχτίσουμε την άλλοτε ισχυρή οικονομία μας". Και ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση, σημειώνει, είναι η ανάπτυξη και σε αυτήν πρέπει και επιβάλλεται να επικεντρωθούμε.
 
Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, η ανεργία στην χώρα μας τον Νοέμβριο του 2012 διαμορφώθηκε στο 14,0%, σημειώνοντας σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 47% σε σχέση με τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 διαμορφώθηκε στο 10,7% και της Ευρωζώνης στο 11,8%. Και από την 3η καλύτερη επίδοση για την ανεργία στην Ευρώπη των 27 πριν από 3 χρόνια, σήμερα είμαστε στην 21η θέση, αφού η ψαλίδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όχι μόνο έχει κλείσει εντελώς, αλλά έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσο και τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, είχαμε την χειρότερη επιδείνωση για την ανεργία από όλες τις χώρες της ενωμένης Ευρώπης. Η τρομακτική άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας και η επιδείνωση στην απασχόληση, συνεχίζει, φαίνεται εάν κάνουμε την σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2008 (4,0%).
 
"Σε μια μόλις τετραετία το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά τρεισήμισι φορές. Ιδιαίτερα οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις της ανεργίας για τους νέους. Ήδη 27% των νέων κάτω των 25 ετών δεν μπορούν να βρουν εργασία", προσθέτει.
 
Δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Νεοφύτου, τα πανεπιστημιακά διπλώματα έχουν καταντήσει διαβατήριο για την ανεργία, αντί για εισιτήριο προς την ανέλιξη και την επαγγελματική αποκατάσταση. "Δυστυχώς η οικονομία μας είναι συνεχίζει να καταγράφει αρνητικά αποτελέσματα. Με τον πιο τραγικό δείκτη, αυτόν της ανεργίας. Το 14% δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι 41,000 συνάνθρωποι μας, οικογενειάρχες και νέοι, χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και ακόμα πιο αβέβαιο αύριο", καταλήγει.
 
Ανακοίνωση ΔΗΚΟ 
Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο σημειώνει αύξηση, φτάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ του 14%.
Η πρωτοφανής  αύξηση της ανεργίας  στην Κύπρο παίρνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις, γιατί αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω του σκληρού μνημονίου, το οποίο θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε περαιτέρω ύφεση και λόγω της ολοκλήρωσης της τουριστικής περιόδου και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.
 
Το ΔΗ.ΚΟ. εκφράζει για ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία του γιατί με τη συνεχή αυξητική πορεία μεγάλες ομάδες της κοινωνίας θα βρεθούν σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και ανέχειας, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
 
Ως Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά πως μόνο με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
 
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα, ώστε αυτή η διαπίστωση να οδηγήσει σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς προκειμένου σύντομα να φανούν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας μας και αναχαίτισης της αυξητικής πορείας της ανεργίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"