Κασίνης: Το ΦΑ του 12 αξίζει 100 δις όταν φτάσει στη στεριά


Η Υπηρεσία Ενέργειας εργάζεται σκληρά ώστε να εξηγήσει στην Τρόικα πολύ αναλυτικά τις προοπτικές που υπάρχουν στο θέμα του φυσικού αερίου και σε συσχετισμό με το χρόνο αξιοποίησής του, ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Υπηρεσία του υποψηφίου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά.

Ο κ. Κασίνης, αναφερόμενος στο οικόπεδο 12, είπε ότι αν το φυσικό αέριο που βρίσκεται τώρα στο βυθό της θάλασσας αξίζει 10 δις στις καλύτερες περιπτώσεις, αν το φέρουν στην ξηρά με διασωληνώσεις όπου θα ξοδευτούν 2 δις. θα αξίζει 50 δις και αν υγροποιηθεί θα αξίζει 100 δις.
 
«Άρα νομίζω ότι εμείς οι τεχνικοί έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε στους πολιτικούς όλα τα δεδομένα ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις για την ουσιαστικότερη συνδρομή στην οικονομία, αυτό του θείου δώρου το οποίο έχουμε», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί στη μεγαλύτερη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο για αποπληρωμή του δανείου προς την Τρόικα, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Υπηρεσία λέει να αξιοποιείται το φυσικό αέριο είναι σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος  για αναπτυξιακά έργα όπου εκεί θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης, ο δεύτερος για τον προϋπολογισμό και τα χρέη και ο τρίτος και για τις μελλοντικές γενιές.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να στηριχθεί και θεσμικά αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ώστε οι υπάλληλοι και το εργατικό δυναμικό να αξιοποιούνται στο έπακρο και να επεκταθεί η δραστηριότητά τους. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου που θα έχει μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
 
Ο κ. Μαλάς υπεραμύνθηκε της προσέγγισης ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για οποιαδήποτε άμεση αξιοποίηση και οφέλη από το φυσικό αέριο και είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες, όσον αφορά τη «σημαντική αυτή παρακαταθήκη τεράστιου και αμύθητου πλούτου» για τις επόμενες γενιές, αλλά και για επίλυση των τωρινών προβλημάτων.  Πρόσθεσε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η επικέντρωση, στις συζητήσεις με την Τρόικα, στο δημοσιονομικό κομμάτι και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως ένα πολύ καλό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο θα επιλύσει τα προβλήματα που  θα προκύψουν στο μέλλον.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"