Τροϊκανή ένταση, μάχες σώμα με σώμα και τραυματισμοί στη Βουλή

Εκδηλώσεις Πολυτέκνων και Αναπήρων κατά τη ψήφιση των τροΪκανών νομοσχεδίων.

Ενταση, σοβαρά επεισόδια και ξυλοδαρμοί στη Βουλή κατά τη διαμαρτυρία των Πολυτέκνων για την αποκοπή των επιδομάτων τους. Ομάδα πολυτέκνων επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο της Βουλής, από την πίσω πόρτα, έγιναν όμως αντιληπτοί από τους αστυνομικούς. Οι πολύτεκνοι αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες σώμα με σώμα, με τις αστυνομικές δυνάμεις. 



Οι πολύτεκνοι, πέταξαν ακόμα, πέτρες σε παράθυρα της Βουλής, αλλά και γλάστρες και αυγά στην είσοδο του κτιρίου.

 Συγκινητική ήταν η πορεία εκατοντάδων τυφλών και άλλων αναπήρων με τροχοκαθίσματα  που κρατούσαν πανό, στο υπουργείο Οικονομικών και τη βουλή, ζητώντας απλά, την επιβίωσή τους. Μόλις έφτασαν στο κτίριο της Βουλής, καταχειροκροτήθηκαν από τους πολύτεκνους που ήδη διαδήλωναν στο χώρο.
Σοβαρά επεισόδια συνέβησαν  το πρωί στη Βουλή, όπου οι πολύτεκνοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά των αποκοπών των επιδομάτων τους.

 ¨Όταν ομάδα πολυτέκνων επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής, από την πίσω πόρτα, έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς.
Οι Αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν τους διαμαρτυρόμενους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Οι πολύτεκνοι αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες σώμα με σώμα, μεταξύ των πολυτέκνων και των αστυνομικών.
Οι πολύτεκνοι εκτόξευσαν επίσης πέτρες σε παράθυρα των αιθουσών που γειτνιάζουν με το Δημόσιο Κήπο.
Εκτοξεύθηκαν επίσης γλάστρες και αυγά στην είδοδο του κτιρίου.

Από τις συμπλοκές, που συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα, λιποθύμησε μία γυναίκα.
Νωρίτερα, οι πολύτεκνοι έσπασαν το οδόφραγμα από συρματόπλεγμα που είχε στήσει η Αστυνομία, στη λεωφόρο Νεχρού και έτσι κατάφεραν να βρεθούν έξω από το κτίριο της Βουλής.

Το οδόφραγμα είχε στηθεί ούτως ώστε να μην μπορέσουν οι διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο της Βουλής, κάτι όμως που δεν έγινε κατορθωτό.
 Μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια στο πεζοδρόμιο δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανένα στις προεδρικές εκλογές.

Απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές, ο Πρόεδρος της ΠΟΠ Παρασκευάς Σαμάρας είπε οι περικοπές που προνοούν τα μέτρα του Μνημονίου για τους πολύτεκνους θα αναγκάσουν τα παιδιά τους να μεταναστεύσουν, ενώ θα έχουν και δημογραφικές επιπτώσεις, καθώς οι νέοι θα οδηγηθούν σε άρνηση γάμου και τεκνογονίας. «Τρεις ή τέσσερις χιλιάδες μωρά δεν θα γεννηθούν και αυτό σημαίνει ένα νέο Ηρώδη. Αυτό υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου, οδηγεί σε μαρασμό το νησί μας και παράδοση σε ξένους», ανέφερε.

 Τριμελής αντιπροσωπεία των πολυτέκνων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στον οποίο και παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΟΠ.

Εκπρόσωπος της ΠΟΠ εξερχόμενος από τη συνάντηση είπε προς τους διαδηλωτές ότι  η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως εξαιρεθεί από τα μέτρα τουλάχιστον το επίδομα μάνας, διότι όπως είπε για τα νομοσχέδια τα οποία θα ψηφιστούν από τη Βουλή «δεν υπάρχει επιστροφή», με τον Πρόεδρο της Βουλής να απαντά, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα μεταφέρει τις θέσεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων στους αρχηγούς των κομμάτων.

Αμέσως μετά την ενημέρωση του εκπροσώπου τους, οι διαδηλωτές αντέδρασαν και επιχείρησαν εκ νέου να εισέλθουν στο κτίριο της Βουλής από την κεντρική είσοδο την οποία φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές έσπασαν γλάστρες και πέταξαν αυγά στην πόρτα της κεντρικής εισόδου της Βουλής.

Οι πολύτεκνοι προπηλάκισαν το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργο Γεωργίου.

 Άλλοι βουλευτές, εισήλθαν στο κτίριο της Βουλής, υπό την προστασία ανδρών της Αστυνομίας.
 Στη Βουλή κατέφθασαν ισχυρές ενισχύσεις, από άνδρες της ΜΑΑΔ.

Στη Βουλή κατέφθασε επίσης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος και επιθεώρησε τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν από τους αστυνομικούς.
Οι πολύτεκνοι αναχώρησαν το μεσημέρι από τη Βουλή και πορεύθηκαν  προς το Υπουργείο Εργασίας όπου και συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους.

Οι ανάπηροι
Έξω από το κτίριο της Βουλής έφθασαν το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, που είχαν συγκεντρωθεί αρχικά έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αντιπροσωπεία των ατόμων με αναπηρία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας  Χριστάκη Νικολαΐδη εισήλθε στο κτίριο της Βουλής για συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου. Ωστόσο, μετά από 20 περίπου λεπτά η αντιπροσωπεία εξήλθε από τη Βουλή άπρακτη, καθώς όπως ανέφερε, ο κ. Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε να διακόψει τη συνεδρία της Ολομελείας η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη για να τους συναντήσει και τον παρέπεμψε στο Διευθυντή του Γραφείου του. Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η αντιπροσωπεία δεν δέχτηκε μια τέτοια διευθέτηση και ως εκ τούτου εξήλθε από τη Βουλή χωρίς να συναντηθεί με οποιονδήποτε.

Στο μεταξύ, οι πολύτεκνοι μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους έξω από το Υπουργείο Εργασίας όπου, αφού φώναξαν συνθήματα διαλύθηκαν ειρηνικά.

   Οι Εκπαιδευτικοί σε άδεια Βουλή
Σε μια άδεια Βουλή των Αντιπροσώπων οι Οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και η Επιτροπή Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών μαζί με μέλη της ΕΔΟΝ πραγματοποίησαν το απόγευμα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις περικοπές στην παιδεία.

 Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το Υπουργείο Οικονομικών όπου επέδωσαν ψήφισμα το οποίο παρέλαβε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ Σταύρος Μιχαήλ και στη συνέχεια πορεύτηκαν στη Βουλή.

Στην απουσία βουλευτών και της διοίκησης του σώματος, οι διαδηλωτές ενέκριναν ψήφισμα το οποίο επέδωσαν σε υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου.

Στο ψήφισμα οι οργανώσεις εκφράζουν τη έντονη διαμαρτυρία τους και αμφισβητούν "κάθε μέτρο που μας επιβλήθηκε μονομερώς στα εργασιακά δικαιώματα, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας των μελών μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

Επιφυλάσσουν επίσης κάθε νομικό αλλά και νόμιμο δικαίωμά μας να αμφισβητήσουμε τα μέτρα που έχουν επιλεγεί, ιδιαίτερα μετά από τον προκλητικό, απαράδεχτο και παράνομο αποκλεισμό μας στον όποιο διάλογο έχει διεξαχθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Οικονομίας.

Σημειώνοντας ότι δεν αρνούνται να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί για διάσωση της οικονομίας, οι εκπαιδευτικοί απαιτούν λήψη πραγματικών και επαρκών μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, της είσπραξης των οφειλομένων προς το κράτος και της υποβολής από το σύνολο των πολιτών φορολογικών δηλώσεων στη βάση των πραγματικών τους εισοδημάτων.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν το "κάτω τα χέρια από την παιδεία", όπως αναγραφόταν και σε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ενώ άλλο πανό ανέγραφε "ο εργαζόμενος διώκεται, ο πλούτος προστατεύεται".

Ενδεικτικά ήταν και τα συνθήματα που αναγράφονταν σε πινακίδες που κρατούσαν οι εκπαιδευτικοί: "Όχι ξεπούλημα της παιδείας", "όχι περικοπές στην παιδεία" και "εκπαίδευση στην ανεργία=κοινωνία στο μεσαίωνα".

"Η κορωνίδα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη του 2013 κανένας εκπαιδευτικός να μην μείνει άνεργος, καμία περικοπή στην παιδεία του τόπου", ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Δασκάλων (ΠΟΕΔ) Φίλιος Φυλακτού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ανέφερε ότι θέση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ είναι ότι περικοπές στον τομέα της παιδείας δεν πρέπει να γίνουν.

"Θα πρέπει το Σεπτέμβριο του 2013 όσοι συνάδελφοι εργάζονται σήμερα να συνεχίσουν να εργάζονται. Είναι κρίμα και άδικο και είναι πρόκληση στον αίσθημα δικαίου να παραμείνουν πέραν των 500 συναδέλφων και 500 οικογενειών εκτός εκπαίδευσης", κατέληξε.

Οι Γενικοί Αντιπρόσωποι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν και σήμερα συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"