Επ’ αόριστον απεργία στη ΣΥΤΑ για τη δανειοδότηση της Κυβέρνησης


Έκκληση Κιττή για  πνεύμα αντίληψης και συνεργασίας.-
Οι εργαζόμενοι στη Cyta αποφάσισαν χθες, έπειτα από πρόταση των συντεχνιών τους, εκτός της ΠΕΟ, και εξήγγειλαν άμεση απεργία  η οποία  να συνεχισθεί επ’ αόριστο, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για δανειοδότηση του κράτους, και να παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο.
 
Σήμερα μεταβαίνουν στη Βουλή όπου η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα για να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, αποφάσισαν όπως παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια.
 
 Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι η "Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεως εντελώς παράνομα και παράτυπα έχει αποφασίσει ψες με πλειοψηφία 7-3 να εκταμιεύσει 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεως προς το κράτος".
 Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι κάθετα αντίθετοι αυτής της απόφασης, σημείωσε, γιατί το Ταμείο Συντάξεως των εργαζομένων, το αποκούμπι μιας ζωής, δεν είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να εξυπηρετεί τις τυχόν ανάγκες του κράτους.
 
"Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του κράτους. Η  Cyta έχει βοηθήσει επανειλημμένα το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά το Ταμείο Συντάξεως είναι Αγία Τράπεζα, και δεν θα το εκχωρήσουμε σε κανένα", πρόσθεσε.
 
Καλούμε το ΔΣ, συνέχισε, που έχει πάρει αυτή την απόφαση, να παραιτηθεί πάραυτα, έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας προς τον Ανώτατο Εκτελεστικό, Αριστο Ριρή, που έχει ψηφίσει και ζητούμε όπως αναιρεθεί αυτή η απόφαση.
 
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των κτιρίων της Cyta, όπου ενημερώθηκαν από την ηγεσία των συντεχνιών τους, ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, ΣΕΠΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ Cyta για το θέμα.
 
Εκ μέρους της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ ο  Κώστας Μιλτιάδους είπε ότι "μιλούμε για τις συντάξεις μας, μιλούμε για τον οργανισμό μας. Δεν χωρούν ούτε κομματικές διαχωρίσεις ούτε συντεχνιακές διαφοροποιήσεις ούτε εγωισμοί".
 
Αναφερόμενος στο ΔΣ είπε πως "σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχει και κάποια ουρά στην απόφαση τους, ότι θα προχωρήσει και η ΑΗΚ. Αυτό εμάς δεν μας ικανοποιεί γιατί ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η ΑΗΚ, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας και οι απόψεις μας πριν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση".
 
Δυστυχώς, σημείωσε, παρά τις παραινέσεις μας προχώρησαν και πήραν την απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων λέγοντας ότι είναι διασφαλισμένα κι ότι τα λεφτά θα επιστραφούν.
 
"Εμείς δεν έχουμε τίποτα γραπτό στα χέρια μας που να μας λέει ότι τα λεφτά είναι διασφαλισμένα. Τις ίδιες προφορικές διαβεβαιώσεις είχαμε όταν θα δίνονταν και τα 101 εκ. που θα επιστρέφονταν τον Οκτώβριο. Σήμερα κανένας δεν ξέρει εάν και πότε θα επιστραφούν", πρόσθεσε.
 
Ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι "θα δώσουν τα λεφτά από το Ταμείο Συντάξεων, θα μπει εγγυητική από την Λαϊκή Τράπεζα, και σαν εγγύηση της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι το προηγούμενο δάνειο του 101 εκ. συν άλλα 38 εκ. σε ομόλογα".
 
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΠΑΤΗΚ Χάρης Παφίτης ανέφερε ότι πέραν της διαφωνίας τους με την απόφαση του ΔΣ, εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ΔΣ τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.
 
"Πήραν την απόφαση χωρίς να μας δείξουν τα συγκεκριμένα έγγραφα", σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι για το θέμα υπάρχουν δύο γνωματεύσεις από δύο ξεχωριστούς συμβούλους - ένα σύμβουλο της Cyta και έναν εξωτερικό σύμβουλο - μια θετική και μια αρνητική ως προς την εκταμίευση δανείου από το Ταμείο Συντάξεως.
 
Ο εκπρόσωπος της ΑΣΕΤ Cyta Δημήτρης Κορονίας είπε πως "είμαστε ικανοί να κρατηθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και να ακολουθήσει και η ΑΗΚ. Θα πούμε όχι, να προχωρήσουν άμεσα σε άρση της απόφασης και το ΔΣ να δώσει άμεσα τις παραιτήσεις τους. Μέσα από την Βουλή να παλέψουμε με οποιοδήποτε τρόπο".
 
Επιτόπου κλήθηκε και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Αριστος Ριρής όπου ψήφισε θετικά χθες βράδυ στο ΔΣ για την εκταμίευση του δανείου.
 
Ο κ. Ριρής, ο οποίος τελικά προσήλθε, προπηλακίστηκε από τη συγκέντρωση των εργαζομένων.
 
Είπε πως "το Ταμείο είναι πλήρως εξασφαλισμένο για τον λόγο ότι η εγγύηση είναι μεν τα 101 εκ. ευρώ της Cyta και τα άλλα 38 εκ. είναι σε ομόλογα. Αυτή είναι η εγγύηση που χρειάζεται η τράπεζα για να δώσει τα λεφτά στο Ταμείο. Ό,τι και να συμβεί θα δοθούν τα λεφτά πίσω στο Ταμείο", τόνισε.
 
Εκκληση Κιττή για  πνεύμα αντίληψης και συνεργασίας 
 
Ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, Στάθης Κιττής, κάλεσε όλους να δείξουν πνεύμα αντίληψης και συνεργασίας με το ΔΣ και τη Διεύθυνση του οργανισμού για να  μπορέσει η CYTA να σταθεί στα πόδια της και να μην καταστεί τελικά θύμα των ορέξεων κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων, είτε βρίσκονται στον τόπο μας είτε προέρχονται από το εξωτερικό.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρευρέθηκε στην Παρασημοφόρηση του Edouard Brezin κορυφαίου Θεωρητικού Φυσικού με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Emer Herwig Schopper, πρώην Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, ανέφερε ότι κινητοποιήσεις και ενέργειες πιθανό να δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραπέρα πορεία του οργανισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
 
Ο κ. Κιττής δήλωσε ότι η διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεως της ΑΤΗΚ αποφάσισε τελικά να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης για παραχώρηση ενός δανείου ύψους 100 εκ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της για τους επόμενους μήνες.
 
Το αίτημα, είπε, «υποβλήθηκε εδώ και μερικές μέρες και έγιναν διαβουλεύσεις και επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο και λειτουργούς και με τον Υπουργό με αποτέλεσμα χθες να πάρουμε γραπτώς εκείνα που είχαμε απαιτήσει, δηλαδή, τουλάχιστον, να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επανάκτηση του ποσού στο τέλος της περιόδου που θα δοθεί αυτό το δάνειο».
 
Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δάνειο το οποίο θα είναι υπό τη μορφή κυβερνητικού ομολόγου, το λεγόμενο Treasury Bill, το οποίο θα είναι τακτής προθεσμίας, τριών μηνών, συγκεκριμένα 91 ημερών, και το οποίο θα φέρει τόκο 5.5% που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τόκο που παίρνει σήμερα το ταμείο από τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
 
Το λεγόμενο Treasure bill, είπε, με την ιδιότητά του, καταχωρείται στο Χρηματιστήριο και καθίσταται πληρωτέο στην ημερομηνία λήξεώς του.
 
Ο οφειλέτης υποχρεούται να το εξαργυρώσει και να το αποπληρώσει την ημέρα ωρίμανσής του, δηλαδή στις 91 ημέρες, συνέχισε, και στην περίπτωση που δεν το πράξει αυτό, τότε δημιουργείται κατάσταση στάσης πληρωμών.
 
Αυτό, είπε ο κ. Κιττής, θεωρείται ένα ισχυρό εγγυητικό μέσο ότι το ποσό θα επανακτηθεί στις 91 ημέρες.
 
Επιπρόσθετα, είπε, και περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έδωσε ο Υπουργός στην επιστολή του, είναι ότι διευκρινίζεται ότι από την πρώτη εκταμίευση χρημάτων, από το μνημόνιο που θα υπογραφεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, αυτά τα ποσά θα αποπληρωθούν. «Επομένως, είναι ακόμα μια πολύ σοβαρή εγγύηση για την αποπληρωμή αυτού του ποσού», σημείωσε.
 
Τρίτο σημείο, όμως που «τονίζω πολύ σοβαρό είναι ότι η ίδια η ΑΤΗΚ, η εταιρεία στην οποία εργάζονται τα μέλη του ταμείου, ή εργάστηκαν στο παρελθόν και είναι συνταξιούχοι, εξασφαλίζει με τραπεζική εγγύηση την οποία η ίδια εγγυάται προς το τραπεζικό ίδρυμα, την καταβολή αυτού του ποσού στις 91 μέρες μαζί με τους τόκους. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους δικαιούχους του ταμείου γιατί είναι διασφαλισμένο από όλες αυτές τις μεριές, το ότι θα καταβληθεί μαζί με τους τόκους του σε αυτή τη συγκεκριμένη σύντομη περίοδο».
 
Ταυτόχρονα, είπε, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η CYTA συμπεριφέρεται υπεύθυνα για μια ακόμη φορά, στηρίζοντας την πολιτεία, τον κυπριακό λαό στον οποίον ανήκει σαν ημικρατικός οργανισμός, ανταποκρινόμενος σε έκκληση της κυβέρνησης για στήριξη των προσπαθειών για έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα που έχει περιέλθει ο τόπος. Αυτή τη σχέση εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού γιατί είναι αυτή η σχέση που τηρεί τη CYTA και της δίνει τη δυνατότητα να έχει ψηλές αποδόσεις και να είναι ψηλά στην εκτίμηση του λαού της Κύπρου, των πολιτών και των πελατών γενικότερα.
 
Κάλεσε τα μέλη του Ταμείου «σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση και αν ανήκουν, να είναι ήσυχοι ότι τα δικαιώματά τους είναι διασφαλισμένα με πάρα πολύ ισχυρές εγγυήσεις, όπως αυτές περιέγραψα».
 
Ο κ. Κιττής είπε ότι «εμείς συμπεριφερόμαστε υπό το βάρος των ευθυνών μας, σαν εκπρόσωποι δημοσίων οργανισμών».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών της ATHK, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι το ΔΣ της ΑΤΗΚ και οι διαχειριστές του ταμείου «είμαστε σε συνεχή επαφή με τα στελέχη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του οργανισμού», προσθέτοντας ότι το  βράδυ της Τρίτης, «μερικά λεπτά πριν τη λήψη της απόφασης τους ενημερώσαμε ξανά για τις προθέσεις μας.
 
Είναι πλήρως ενήμεροι και θεωρώ υπερβολική την αντίδραση αυτή. Πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να δείξουμε πνεύμα αντίληψης και συνεργασίας με το ΔΣ και τη Διεύθυνση να μπορέσει η CYTA να σταθεί στα πόδια της και να μην καταστεί τελικά θύμα των ορέξεων κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων, είτε βρίσκονται στον τόπο μας είτε προέρχονται από το εξωτερικό. Τέτοιες κινητοποιήσεις και ενέργειες πιθανό να δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραπέρα πορεία του οργανισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"