Βγάζουμε και τον Δεκέμβρη.- Δέχτηκε και η ΑΗΚ να δώσει εκατόν


Τελικά, αργά χθες το βράδυ,  είπε  και η ΑΗΚ το ΝΑΙ στη δανειοδότηση του κράτους με εκατόν εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συντάξεων των Υπαλλήλων της, όπως έπραξαν τις προηγούμενες ημέρες η ΣΥΤΑ και η Αρχή Λιμένων. Η απόφαση της ΑΗΚ κατέστη δυνατή αφού έγιναν δεκτές απαιτήσεις των υπαλλήλων για πρόσθετες εγγυήσεις από την Κυβέρνηση, οι οποίες και παρασχέθηκαν,  ότι τα λεφτά οπωσδήποτε θα επιστραφούν στο Ταμείο βρέξει χιονίσει.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το φάσμα της άμεσης χρεοκοπίας επλανάτο πάνω από το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής το πρωί για το  θέμα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών  Χρίστος Πατσαλίδης είχε προειδοποιήσει  για άμεση στάση πληρωμών αν δεν δίνονταν τα δάνεια από τους ημικρατικούς οργανισμούς και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’.
 
Η απόφαση της ΑΗΚ
Όπως δήλωσε το βράδυ ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Πιστέντης, μετά το πέρας πολύωρης συνεδρίας, «η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΑΗΚ και το ΔΣ του Οργανισμού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Ταμείου του Οργανισμού αλλά και του κράτους, μετά από πολύωρες συνεδρίες αποφάσισαν ομόφωνα όπως ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα του κράτους για επένδυση σε κρατικό γραμμάτιο υπό κάποιους όρους».
 
Ο κ. Πιστέντης είπε ότι οι όροι αυτοί έχουν καταρχήν γίνει αποδεκτοί από κυβερνητικής πλευράς και πρόσθεσε ότι είχε ήδη αποσταλεί η απόφαση στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ότι αναμένεται σήμερα Τρίτη «γραπτή θετική ανταπόκριση».
 
Ανέφερε τέλος ότι οποιεσδήποτε ειδήσεις μεταδόθηκαν νωρίτερα με διαφορετικό περιεχόμενο «δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα». Ο κ. Πιστέντης αναφερόταν σε είδηση που είχε μεταδώσει το απόγευμα το ΡΙΚ ότι η ΑΗΚ είχε απορρίψει το κυβερνητικό αίτημα, κάτι που είχε διαψεύσει με άμεση τηλεφωνική παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Διευθυντής  της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού.
 
Διαβουλεύσεις  για εγγυήσεις
 
Kατά τη διάρκεια των ολοήμερων διαβουλεύσεων, το ΔΣ ζήτησε εγγυήσεις από το κράτος, ότι σε περίπτωση κουρέματος του χρέους, το ποσό αυτό θα διασφαλιστεί μέσω φορολογιών ή άλλου τρόπου ώστε να μην χαθούν τα χρήματα των εργαζομένων.
Το ΔΣ απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών μια σειρά από αιτήματα, τα οποία ζητούσε να ικανοποιηθούν προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία. Ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών, μετέβη στη συνέχεια στην ΑΗΚ, απαντώντας ότι τα αιτήματα αυτά θα ικανοποιηθούν.
 
Στην Επιτροπή Οικονομικών
Το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Κάλεσε τους ημικρατικούς οργανισμούς ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχή Λιμένων, να τηρήσουν στάση υπευθυνότητας και να εγκρίνουν δανειοδότηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία συντάξεων των υπαλλήλων.
 
Μη δανειοδότηση προειδοποίησε ο Χρίστος Πατσαλίδης, θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών και το κράτος θα καταλήξει σε επιλεκτική χρεοκοπία. 
 
«Αν δεν εξασφαλιστούν αυτές οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μιλάμε για στάση πληρωμών του κράτους τις επόμενες μέρες», είπε αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και τους ημικρατικούς οργανισμούς, αφού θα υποβαθμιστεί το κράτος σε επίπεδο επιλεκτικής χρεοκοπίας και οι εγγυήσεις του κράτους προς του ημικρατικούς καταργούνται.
 
Ζήτησε από όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να προβούν στη χρηματοδότηση του κράτους.
 
Ο κ. Πατσαλίδης είπε επίσης ότι οι όποιες εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν για χρηματοδότηση είτε εξαντλήθηκαν είτε δεν μπορούν πλέον να υλοποιηθούν.
Ερωτηθείς για τις επιπλέον ανάγκες του κράτους με το νέο έτος και μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης από την Τρόικα, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι από 21 Ιανουαρίου και εφόσον εγκριθεί το μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να δέχεται κρατικά ομόλογα για άντληση χρημάτων.
 
Αναφερόμενος στο ύψος των αναγκών του κράτους είπε ότι ήταν 420 εκ. και η διαφορά των 180 εκ έχει εξασφαλιστεί από άλλες εσωτερικές πηγές. Το ύψος των αναγκών αυτή τη στιγμή ανέχεται περίπου στα 250 -300 εκ.
 
Προ των ευθυνών τους έθεσε τους ημικρατικούς υπαλλήλους, ο γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, καλώντας τους να μην εξευτελίσουν το κράτος.
 
Ανησυχίες βουλευτών
Ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και επικρίσεις διατύπωσαν οι Βουλευτές μετά την παραδοχή της Κυβέρνησης δια στόματος Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ ότι το κράτος οδηγείται σε στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλιστούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές του ανάγκες με δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμού.
 
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρός της Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται παραδοχή εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας για την κάλυψη των αναγκών της αλλά και για το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει , όπως είπε, σχέδιο Β’.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο τόπος περνά μία περίοδο δύσκολης οικονομικής κατάστασης και βρίσκεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση όλων να επιδείξουν στάση υπευθυνότητας ώστε να σωθεί ο τόπος.
 
Ανέφερε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα διατύπωναν την θέση για διασφάλιση του 13ουμισθού, πλην όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καταβληθεί και δεν μπορούν να μείνουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απλήρωτοι.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι οι ανάγκες του κράτους δεν βρίσκουν τρόπο να καλυφθούν και επομένως ένας πάγιος τρόπος είναι ο δανεισμός από τους ημικρατικούς οργανισμούς σημειώνοντας ότι κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις έχουν αντλήσει μόνο από τη Cyta ένα δις εκ. υπό μορφή δανεισμού.
 
Μίλησε για δύσκολη απόφαση που πρέπει να λάβουν τα μέλη των ΔΣ των ταμείων συντάξεως λέγοντας ότι η δανειοδότηση του κράτους είναι αναγκαία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να υπάρξει πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας μας αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την κατάληξη της υπογραφής ή όχι της δανειακής σύμβασης.
 
Επ’ ουδενί το κράτος δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης και πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν πλήγμα και στην αξιοπρέπεια και στην αξιοπιστία του κράτους μας.
 
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως των 250 εκ. μέχρι τέλος του χρόνου και αν δεν το εξασφαλίσει θα υπάρξει στάση πληρωμών τις επόμενες ημέρες, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος άντλησης του ποσού είναι από ταμεία συντάξεων της  Cyta κα της ΑΗΚ και από το αποθεματικό της Αρχής Λιμένων και δεν υπάρχει σχέδιο Β’.
 
Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις από το κράτος στους ημικρατικούς οργανισμούς όπως η υποθήκευση του οικοπέδου απέναντι από το Hilton που εκτιμάται στα 150 εκ. ευρώ.
 
Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών χαιρέτισαν οποιαδήποτε επιπλέον κάλυψη μπορεί να δοθεί, ωστόσο έντονα αντέδρασαν βουλευτές και ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε αν θέλουμε «από μόνοι μας να εξευτελίσουμε το κράτος μας» και πώς περιμένουμε να μας δανειοδοτήσουν οι ξένοι όταν οι εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε το κράτος μας.  
 
Ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «όταν θα πωλούσαμε στο Κατάρ δεν ήταν εξευτελισμός;» και ζήτησε να γίνει πωλητήριο έγγραφο.
 
Έξω από τη Βουλή 
Έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεντρώθηκαν το πρωί, υπάλληλοι της CYTA, μέλη των συντεχνιών ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, ΣΕΠ ΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ CYTA, εν αναμονή της συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε εγχώριο δανεισμό από ημικρατικούς οργανισμούς – CYTA, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.
 
Κατά την άφιξη του στη Βουλή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA αποδοκιμάστηκε από τους εργαζόμενους της CYTA, τους οποίους η Αστυνομία περιόρισε σε απόσταση από την κύρια είσοδο του κτιρίου της Βουλής.
 
Από νωρίς είχε συγκεντρωθεί στη Βουλή ισχυρή αστυνομική δύναμη, από το μικροσκόπιο της οποίας δεν ξέφυγαν ούτε οι Λειτουργοί των ΜΜΕ, οι οποίοι έπρεπε να επιδείξουν δημοσιογραφική ταυτότητα για να περάσουν εντός του προαύλιου της Βουλής.
 
Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό, τα οποία έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Επαρκής Εποπτικός Έλεγχος», «800.000.000 ευρώ Μεγάλο βάρος για να τα «σηκώσετε» μόνο σας», «Το ταμείο δεν είναι Τράπεζα», «Απαιτούμε ενημέρωση και διαφάνεια», «Η κρίση επιβάλλει συνετή διαχείριση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"