Κουρσουμπά: Καμιά πρόοδος στα δικαιώματα του παιδιού


Παρέδωσε την έκθεσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.- 
 Καμία βελτίωση δεν υπήρξε τον τελευταίο χρόνο στα  τα προβλήματα που εντοπίζονται μέσα από την έκθεση της επιτρόπου προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού,  προβλήματα, τα οποία εστιάζονται, σύμφωνα με την επίτροπο σε έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών για τη στήριξη της οικογένειας, όπως στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ευημερίας.
 
Η Λήδα Κουρσουμπά παρέδωσε την ετήσια έκθεση της για το 2011 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του παιδιού από μια κοινωνία δεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού της, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, παραλαμβάνοντας την έκθεση
 
Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι «γίνονται αργά, αλλά σταθερά βήματα» στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο ελεγκτικός θεσμός αντιμετωπίζεται ως συνεργάτης από την Κυβέρνηση.
 
Ευχαρίστησε εξάλλου προσωπικά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις οδηγίες που απηύθυνε προς τους Υπουργούς του, να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι συστάσεις του θεσμού, κάτι που όπως είπε η κ. Κουρσουμπά, έφερε αποτέλεσμα. Όπως είπε, έχουν γίνει βελτιώσεις στη βάση συστάσεων του Προέδρου προς Υπουργούς, τόσο κατά το 2011, όσο και κατά το 2012.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, προσθέτοντας ότι «σιγά σιγά αρχίσαμε να κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».
 
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα, στη βάση της οποίας λαμβάνεται υπόψη το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσπάθεια που καταβάλει η εκτελεστική εξουσία, καθώς και την νομοθετική εξουσία για την συνεργασία τους, ενώ είπε ότι ακόμη και εκεί που δεν υλοποιούνται οι συστάσεις «φαίνεται η προσπάθεια».
 
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της έκθεσης, η κ. Κουρσουμπά στάθηκε στην παροχή στήριξης από της υπηρεσίες του κράτους, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα όπου «έχουμε ακόμη πρόβλημα στη συνεργασία».
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι στην ετήσια έκθεση καταγράφονται οι παρατηρήσεις και οι εισηγήσεις της, στο πλαίσιο του ελεγκτικού της ρόλου αναφορικά με το επίπεδο σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο.
 
Ανέφερε ότι η έκθεση καλύπτει τους τομείς της βίας ενάντια στα παιδιά σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως είναι η βία στην οικογένεια, η βία από το διαδίκτυο, η σεξουαλική κακοποίηση και το bullying στα σχολεία. Πρόσθεσε ότι καλύπτονται επίσης οι τομείς της εκπαίδευσης, θέματα υγείας, η προστασία και στήριξη της οικογένειας, θέματα παιδιών που ζουν μακριά από την οικογένεια, όπως παιδιά σε ιδρύματα ή ασυνόδευτοι ανήλικοι, και προβλήματα που αφορούν τα παιδία και τους τομείς των ΜΜΕ, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
 
Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην έκθεση, η κ. Κουρσουμπά αναφέρθηκε σε έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών για τη στήριξη της οικογένειας, όπως στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ευημερίας. Συμπλήρωσε ότι παρόλο που γίνονται προσπάθειες, «δεν έχει υπάρξει βελτίωση».
 
Σε άλλη ερώτηση για τα ποσοστά βίας και κακοποίησης των παιδιών, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλος αριθμός βίας και κακοποίησης των παιδιών εντός της οικογένειας για το μέγεθος της Κύπρου.
 
Συμπλήρωσε ότι η βία δεν είναι μόνο φυσική, αλλά και ψυχολογική και είπε ότι ένα παιδί που είναι θύμα ψυχολογικής βίας ή μάρτυρας βίας του ενός γονέα προς τον άλλο, χάνει την αυτοεκτίμησή του και έχει ένα λανθασμένο πρότυπο γονέα.
Τέλος, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι πρέπει να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία και να παύσει να υπάρχει μέσα στην οικογένεια και το σχολείο η εντύπωση ότι η φυσική βία είναι μια μορφή πειθαρχίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"