Κατ’ αρχήν έγκριση αποδέσμευσης των 16,5 εκ. για τις ΚΑ


Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να τοποθετηθεί θετικά στην καταρχήν αποδέσμευση των 16,5 εκατομμυρίων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών. Τέθηκαν όμως έντονοι προβληματισμοί για το γεγονός ότι γίνεται πλέον παραδεκτό ότι η εταιρεία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρήματα από ότι αρχικώς υπολογιζόταν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε η καταρχήν θετική τοποθέτηση της Επιτροπής διευκρινίζοντας ότι κάποιες κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν ζητήσει έως αύριο το μεσημέρι πίστωση ώστε να το συζητήσουν και να ενημερώσουν τα μέλη τους.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει προβληματιστεί έντονα για το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία παραδέχεται ότι θα είναι περισσότερα τα χρήματα που θα χρειαστεί για το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης από αυτά που αρχικά είχε αναφέρει η Κυβέρνηση ότι απαιτείται, δεν θα είναι δηλαδή 45 εκ. που θα χρειαστούν αλλά 105 με βάση την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της εταιρείας.
 
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος κάλυψης αυτό του ποσού εάν δεν συνεργαστεί με την Κυβέρνηση η ΕΕ γιατί το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή των Βρυξελλών, να γίνει σχέδιο διάσωσης και να δοθεί έγκριση εφαρμογής για επιπρόσθετα ποσά υπό μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή υπό μορφή εγγυήσεων.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι σεβαστές και κατανοητές οι επιφυλάξεις των διαφόρων συναδέλφων για το γεγονός ότι πριν καν κατατεθεί το σχέδιο, η Διοίκηση δήλωσε ότι δεν θα το εφαρμόσει σε κάποιες πτυχές, λέγοντας ότι αν το σχέδιο δεν θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, τίθεται το ακαδημαϊκό ερώτημα, κατά πόσο θα χρειαστούν άλλα ποσά για τις ΚΑ και σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστούν άλλες λύσεις.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι δίνεται ακόμη μία ευκαιρία για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών και αυτή θα είναι η πολιτική προσέγγιση του ΔΗΣΥ όταν θα συζητήσει αύριο το ζήτημα στην Κοινοβουλευτική του ομάδα.
 
 Σε ερώτηση αν τους προκαλεί προβληματισμό το ότι χρειάζεται ακόμα 73 εκατομμύρια οι ΚΑ για να μπουν σε βιώσιμη πορεία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για πολλά ζητήματα, προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο δυστυχώς καλείται να δείξει πνεύμα υπευθυνότητας μπροστά στα καθημερινά διλλήματα.
 
Ανέφερε ότι επιδεικνύεται μέγιστη σοβαρότητα ωστόσο καταβάλλεται και προσπάθεια να μην εξαντληθούν τα όρια της υπομονής των Βουλευτών.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το κόμμα του δεν υποστήριξε την αποδέσμευση του κονδυλίου.
 
Δυστυχώς είπε, πληρώσαμε για να γίνει ένα διαχειριστικό σχέδιο σωτηρίας, και οι αρμόδιοι που θα κληθούν να το εφαρμόσουν μας λένε ότι σε πέντε σημεία δεν μπορούν να το εφαρμόσουν.
 
Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι να αποδεχόμαστε τα σχέδια και τελικά να μην τα εφαρμόζουμε και διερωτήθηκε γιατί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα ΔΣ το οποίο ευθύς εξαρχής λέει ότι το σχέδιο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"