Δίκη Μαρί: Το Κακουργιοδικείο στον τόπο της φονικής έκρηξης


Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους η είσοδος στη Βάση.- Έντονη διαμαρτυρία της ένωσης Συντακτών.-
Επιθεώρηση στο χώρο της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όπου στις 11 Ιουλίου 2011 σημειώθηκε η φονική έκρηξη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, πραγματοποίησαν τα μέλη του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα μαζί με τους  διάδικους  στην υπόθεση. 
 
Στην επιτόπια επίσκεψη πήραν μέρος οι τρεις δικαστές, οι κατηγορούμενοι της δίκης, πλην του Βοηθού Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους, οι συνήγοροι υπεράσπισης, και η κατηγορούσα Αρχή. Κατά την επίσκεψη δεν επετράπη να παραστούν  δημοσιογράφοι.
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου, η μετάβαση στο χώρο της ναυτικής βάσης σκοπό είχε να γίνει αντιληπτή η μαρτυρία που έχει ακουστεί μέχρι σήμερα.
 
Επισκέφτηκαν τον κρατήρα της έκρηξης, το φυλάκιο 3, τη σκοπιά και την πύλη της βάσης. Επίσης επιθεώρησαν τη διαδρομή που ακολούθησαν τα πυροσβεστικά οχήματα προς τα εμπορευματοκιβώτια κατά την ημέρα της έκρηξης, το χωματόδρομο πίσω από το φυλάκιο 3 και τα σημεία όπου έχουν βρεθεί τεκμήρια.
 
Ένωση Συντακτών
Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταγγέλλει ως παράνομη την απόφαση της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς να απαγορεύσει σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της δίκης που διεξάγεται εδώ και μήνες για την έκρηξη στο Μαρί.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΚ, «η ακροαματική διαδικασία μεταφέρθηκε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» προκειμένου να γίνει αυτοψία στο χώρο της φονικής έκρηξης. Επιτράπηκε σε όλους να εισέλθουν εντός αυτής εκτός των δημοσιογράφων».
 
Η εν λόγω απόφαση, αναφέρεται, παραβιάζει το σύνταγμα, τους νόμους και  τις αρχές της Δικαιοσύνης, όπως αυτές καθιερώθηκαν και εμπεδώθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρόκειται, συνεχίζει η ανακοίνωση,  για μια «χωρίς προηγούμενο παραβίαση αυτής τούτης της αρχής της δημοσιότητας της δίκης».
 
Προστίθεται ότι το Τριμελές Κακουργιοδικείο της Λάρνακας ενώπιον του οποίου  εκδικάζεται η υπόθεση, δήλωσε επί τόπου ότι δεν φέρει καμιά ένσταση για παρουσία των δημοσιογράφων, πλην όμως, στους ίδιους ελέχθη από εντεταλμένους της Βάσης ότι «με εντολή του Αρχηγού του ΓΕΕΦ απαγορεύεται η είσοδος στους δημοσιογράφους». Στη Βάση εισήλθαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, οι δικαστές, οι εκπρόσωποι της κατηγορούσας αρχής, συγγενείς των θυμάτων και άλλοι. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εκπροσωπούν την κοινή γνώμη και πραγματώνουν διά της παρουσίας τους τη δημοσιότητα της δίκης αποκλείστηκαν.
 
Αναφέρεται επίσης ότι σε επικοινωνία του με το γραφείο του υπασπιστή του Αρχηγού του ΓΕΕΦ,  ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών άκουσε ως δικαιολογία ότι «απαγορεύεται στους δημοσιογράφους για λόγους ασφαλείας».
 
«Αυτό είναι  πρωτοφανές και άκρως προσβλητικό για τους δημοσιογράφους, λες και οι λειτουργοί των Μ.Μ.Ε. φαίνεται να είναι για τους αρμόδιους άτομα με μειωμένη εθνική αξιοπρέπεια», αναφέρεται. 
 
Η ΕΣΚ διερωτάται κατά πόσο όταν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και εικονολήπτες βρέθηκαν στη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» για να καλύψουν μνημόσυνα, τρισάγια και άλλες εκδηλώσεις για τους αδικοχαμένους στο Μαρί, δεν υπήρχαν λόγοι ασφαλείας και ξαφνικά αυτοί αναδύθηκαν σήμερα και ειδικά για τους λειτουργούς των Μέσων.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών ανακοινώνει ότι θα μελετήσει το όλο θέμα σε βάθος και αφού πάρει τις κατάλληλες νομικές συμβουλές θα κάνει χρήση όλων των προσφερόμενων ένδικων μέσων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"