Καθολική η απεργία των οικοδόμων, λένε οι συντεχνίες


«Δεν πάσχουν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες» δηλώνει η ΟΣΕΟΚ.-
Με έμφαση στο αίτημα για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου και την συγκράτηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία κατήλθαν χθες σε 24ωρη παγκύπρια απεργία, που σύμφωνα με την συνδικαλιστική ηγεσία υπήρξε καθολική.
Στην πρωτεύουσα, οι απεργοί συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΕΟ, όπου ενημερώθηκαν από τα Διοικητικά Συμβούλια των συντεχνιών για τα τεκταινόμενα στην οικοδομική βιομηχανία και για τις προσπάθειες για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
 
Παρόντες στην συνέλευση ήταν οι Γενικοί Γραμματείς της ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, καθώς και οι ΓΓ των κλαδικών ομοσπονδιών των τριών συντεχνιών. Οι συμμετέχοντες ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο παρέδωσε η συνδικαλιστική ηγεσία στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, μετά από πορεία που πραγματοποίησαν οι απεργοί στο οίκημα της ΟΣΕΟΚ, στη Λευκωσία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
 
Από την πλευρά των εργολάβων, το ψήφισμα παρέλαβε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, ακόμη και μετά την απεργία, ενώ είπε ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.
Στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι αναφέρονται στην καλή θέληση που επέδειξε η πλευρά τους από την ημέρα λήξης της σύμβασης, που, όπως προστίθεται, δεν λήφθηκε υπόψη.
 
Με αυτό, καλούν την ΟΣΕΟΚ να σταματήσει την αρνητική της στάση στο θέμα της ανανέωσης της σύμβασης, ενώ κάνουν λόγο για απαράδεκτες απαιτήσεις, με τις οποίες οι εργολάβοι επανέρχονται συνεχώς, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Επίσης, ζητούν όπως μετά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ξεκινήσει ένας εντατικός διάλογος για καταρτισμό, προώθηση και υλοποίηση μέτρων για την ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας.
 
Τέλος, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι Γενικές Συνελεύσεις εξουσιοδότησαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συντεχνιών για κλιμάκωση των μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, ενώ εκφράζουν την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε κάλεσμα της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.
 
Μιλώντας στην απεργιακή συνέλευση, στο οίκημα της ΠΕΟ, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία αψήφησαν σήμερα τις απειλές και ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των συντεχνιών, ενώ πρόσθεσε ότι οι οικοδόμοι βγάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα ασπροπρόσωπο και πρωτοπορούν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Είπε ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας και του κλάδου της κατασκευαστικής βιομηχανίας, είπε όμως ότι οι εργολάβοι και η ΟΕΒ, αντί να αδράξουν το χέρι συνεργασίας που τείνουν οι συνδικαλιστές, επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα προβλήματα της κρίσης για να υποσκάψουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
 
Συμπλήρωσε ότι τα αιτήματα της οικοδομικής βιομηχανίας είναι κοινά για όλους σχεδόν τους κλάδους και μίλησε για πολιτική υπόσκαψης των συμβάσεων και απορρύθμισης της εργασίας εκ μέρους των εργοδοτών, «με επικεφαλής την ΟΕΒ».
 
Κατέληξε, λέγοντας ότι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς με το εργατικό κίνημα, απατώνται και είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εγκαταλείψουν όσα κέρδισαν με διαχρονικούς ιστορικούς αγώνες, ούτε για χάρη της κρίσης, της ένταξης στην ΕΕ ή της Τρόικας.
 
Μπροστάρηδες σε έναν ακόμη σημαντικό αγώνα, χαρακτήρισε με τη σειρά του τους οικοδόμους ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως.
Είπε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται ενώπιον μίας ακόμη πρόκλησης από τους εργολάβους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν μισθούς και ωφελήματα σε όλους τους κλάδους και κυρίως στον τομέα των οικοδομών.
 
Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» οι εργοδοτικές οργανώσεις να απορρίπτουν προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι του διαλόγου, με τη συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας, ενώ κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους να μείνουν ενωμένοι, υπό το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να καταστεί δυνατό να κερδηθεί η μάχη.
 
Εξάλλου, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι οι οικοδόμοι έτυχε και πάλι να είναι οι μπροστάρηδες στον αγώνα, διαμηνύοντας ότι δεν σκύβουν το κεφάλι.
Αναφέρθηκε στις θυσίες του εργατικού κινήματος, λέγοντας ότι οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι της δεκαετίας του ‘30 και του ’40 έδωσαν τη ζωή τους για την ΑΤΑ και το οκτάωρο, ενώ οι οικοδόμοι του 2012 θα σύρουν τον χορό «έναντι σε κεφαλαιοκράτες και την Τρόικα».
 
Πρόσθεσε ότι δύο χρόνια τώρα, οι εργοδότες κοροϊδεύουν την ηγεσία των εργαζομένων, αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση, ενώ είπε ότι αν χαθεί η μάχη για τη σύμβαση, θα χαθεί η ενότητα και το εργατικό κίνημα.
Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την προσπάθεια έως ότου δικαιωθεί ο αγώνας τους.
 
«Κάποιοι θέλουν να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Παπανικολάου και συμπλήρωσε ότι 6 χιλιάδες οικοδόμοι είναι άνεργοι, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έφυγαν από το Ταμείο Προνοίας των οικοδόμων πάνω από 5 χιλιάδες άτομα.
 
Είπε τέλος ότι οι απεργοί οικοδόμοι στοχεύουν στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ ζήτησε να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος εργατικών χεριών στην οικοδομική βιομηχανία, καθώς δημιουργούνται τεράστια προβλήματα από άτομα που εισέρχονται στο επάγγελμα και δεν είναι καταρτισμένοι.
 
Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου ανέφερε από την πλευρά του ότι οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε απεργία για να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να πέσουν στους ώμους των εργαζομένων.
 
Οι προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να αρχίσουν πρώτα με την συμβολή των εχόντων, είπε ο κ.  Ιωάννου, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και η Τρόικα θα ζήλευε κάποια πράγματα που έχουν γίνει στον κλάδο για μείωση του εργατικού κόστους.
Τέλος ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ Στέλιος Ευστρατίου εξέφρασε την οριστική και αμετακίνητη απόφαση των εργαζομένων να χαράξουν τον αγώνα για την διαμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων.
 
Συμπλήρωσε ότι τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης επωμίζονται περισσότερο οι εργαζόμενοι, ενώ πρόσθεσε ότι στον αντίποδα, η εργοδοτική πλευρά στέκεται ενωμένη με στόχο την αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος.
 
Παραδίδοντας το ψήφισμα των οικοδόμων στην ΟΣΕΟΚ, η ηγεσία των συντεχνιών του κλάδου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για όλους».
 
Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς δήλωσε, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ότι η Ομοσπονδία σέβεται το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία, συμπλήρωσε όμως ότι γίνεται εν μέσω άσχημων οικονομικών συνθηκών για την Κύπρο.
«Ελπίζω και πιστεύω στον διάλογο» είπε ο κ. Ρουσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι μαζί μπορούν να βρουν λύση στο τραπέζι του διαλόγου, για το καλό του τόπου και της οικονομίας.
 
Αναφερόμενος στην συζήτηση που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους για την «υπομονή της και τις υπηρεσίες της» στην προσπάθεια αυτή.
 
Συμπλήρωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με αυτές που επικρατούσαν προ διετίας και πρόσθεσε ότι ο εργοδοτικός κόσμος προβληματίζεται για το τι μπορεί αν φέρει το αύριο. Είπε ότι δεν πάσχουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργολάβοι, καθώς η μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου υπερβαίνει το 31%, από 3 δις το 2008 σε 2,1 δις σήμερα.
 
Ο κ. Ρουσιάς είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά να καταλήξουμε με τις συντεχνίες» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα τα βρουν σε έναν επόμενο γύρο συνομιλιών. Ερωτηθείς πότε μπορεί να συμβεί αυτό, απάντησε «άμεσα, ίσως μετά την απεργία» και πρόσθεσε ότι η ΟΣΕΟΚ είναι έτοιμη να προσέλθει στον διάλογο, ακόμη και αμέσως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα