Έντονες διεργασίες για να κλείσει το θέμα της Ελλάδας τη Δευτέρα


Το ΔΝΤ έκανε μια ουσιαστική κίνηση με στόχο τη διευκόλυνση της λήψης απόφασης για την Ελλάδα τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Εurogroup, μετακινούμενο από τη θέση του σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κάνοντας έτσι το μισό δρόμο, ενώ ζητάει από τους Ευρωπαίους να καλύψουν τη διαφορά που απομένει.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που έχουν συζητηθεί μέσω των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων φαίνεται ότι το χρέος το 2020 θα έχει υποχωρήσει στο 129%, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε να μειωθεί στο 120%. Ο διεθνής οργανισμός κάνει ένα βήμα προσέγγισης αποδεχόμενος το χρέος να κυμανθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η υποχώρηση αυτή διευκολύνει την εξεύρεση λύσης κατά 8 δισ. ευρώ.
 Ψες συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup με θέμα συζήτησης την Ελλάδα, ενώ οι συνεδριάσεις και οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί με στόχο να υπάρξει πλήρης πρόταση που θα κατατεθεί στο Εurogroup.
 
 Αναφορικά με τα σενάρια, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν στο θέμα της επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Θα αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές σε τιμή 30-35% της ονομαστικής τους αξίας.
 
 Βρίσκονται επίσης πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, των κερδών που έχουν αποκομίσει από ομόλογα που κατέχουν και τα οποία αγόρασαν σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
 
 Το πρόβλημα που οδήγησε σε αδιέξοδο και τη συνεδρίαση της Τρίτης, στο οποίο θα εστιαστούν πλέον και οι προσπάθειες των τεχνοκρατών αρχικά και των πολιτικών στη συνέχεια, είναι η μείωση όλων των επιτοκίων, δηλαδή και των διμερών δανείων των 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, αλλά και αυτών που θα πάρει τώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα επιτόκια αυτά θα πρέπει να πέσουν κάτω του κόστους, δηλαδή οι εταίροι θα πρέπει να μας τα δώσουν με ζημιά, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.
 
 Την Τρίτη ορισμένες χώρες υποστήριξαν ότι δεν είχαν υπολογίσει αυτή τη ζημιά στον προϋπολογισμό τους, ενώ οι υπουργοί δεν είχαν εξουσιοδότηση να συναινέσουν με αυτές τις επιπτώσεις και γι’ αυτό δεν υπήρξε συμφωνία.
 
 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη συνάντηση αυτή που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγινε «σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα», συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"