Σαν σήμερα. . .5 Νοεμβρίου


Γεγονότα
1605: «Η συνωμοσία της Πυρίτιδας». Οι καθολικοί προσπαθούν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και ο αρχηγός τους, Γκάι Φοκς, απαγχονίζεται.
1815: Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων».
1828: Οι ελληνικές δυνάμεις του Δημήτριου Υψηλάντη απελευθερώνουν τη Λιβαδειά, μετά από συνθηκολόγηση.
1923: Ογκώδη συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις, μετά το αντιβενιζελικό στασιαστικό κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου και Γαργαλίδη, ενώ διεξάγονται έρευνες για τη συμμετοχή του βασιλιά.
1935: Οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι Monopoly.
1959: Απελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, Μαξ Μέρτεν. Θα απελαθεί στη Δυτική Γερμανία. (Υπόθεση Μέρτεν)

Γεννήσεις

1936: Μιχάλης Δερτούζος, γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. (Θαν. 27/8/2001)
1945: Αλέκα Παπαρήγα, ελληνίδα πολιτικός, Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
1978: Μιχάλης Χατζηγιάννης, τραγουδιστής και συνθέτης.

Θάνατοι

1977: Ρενέ Γκοσινί, γάλλος κομίστας, συνδημιουργός του Αστερίξ. (Γεν. 14/8/1926)
1979: Κώστας Κοτζιάς, λογοτέχνης, εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην ελληνική λογοτεχνία. («Καπνισμένος Ουρανός») (Γεν. 1921)
1982: Ζακ Τατί, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζακ Τατισέφ, γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός. («Ο κύριος Υλό στο χάος της κυκλοφορίας», «Playtime») (Γεν. 9/10/1907)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"