Oλοκληρώθηκε η αντεξέταση του Συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη για την έκρηξη στο Μαρί


Μετά την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Ευσταθίου ακολούθησε η αντεξέταση του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του τελούντα σε διαθεσιμότητα Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη.

Λάρνακα: Ολοκληρώθηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η αντεξέταση του 7ου μάρτυρα κατηγορίας Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπουργού  Αμυνας Κώστα Παπακώστα και του τέως Διευθυντή και του τέως Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους αντίστοιχα.
Μετά την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Ευσταθίου ακολούθησε η αντεξέταση του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του τελούντα σε διαθεσιμότητα Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη.

Σε υποβολή του ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ενώ ο μάρτυρας κατείχε τη θέση του Διευθυντή της ΔΥΠ παρέλειψε να πράξει το καθήκον του, με αποτέλεσμα «η πυρίτιδα στα 98 εμπορευματοκιβώτια να αλλοιωθεί, να αυταναφλεγεί και να γίνει η έκρηξη με αποτέλεσμα τον όλεθρο για τον οποίο θρηνεί η πατρίδα μας». Ο μάρτυρας είπε ότι διαφωνεί με την υποβολή αυτή και σημείωσε πως «εκτελούσαμε τις οδηγίες που μας δίνοντο κατά τον καλύτερο τρόπο».

Σου υποβάλλω, είπε ο κ. Ευσταθίου στον κ. Γεωργιάδη, ότι ενώ είχες διαπιστώσει και είχες εκτιμήσει τον κίνδυνο που προήλθε από το εξογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο δεν έλαβες τα απαραίτητα μέτρα για απομάκρυνσή του από τη στοιβάδα, ώστε στη συνέχεια να εκραγούν όλα τα υπόλοιπα και ότι δεν ζήτησε από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ και το νέο Διευθυντή της ΔΥΠ να του δώσουν άδεια για μεταφορά του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου προς αποφυγή όσων ακολούθησαν. Ο μάρτυρας είπε ότι διαφωνεί και σημείωσε πως δεν ζήτησε από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ την άμεση μετακίνηση του εμπορευματοκιβωτίου γιατί οι εντολές που πήρε «σαφείς και ρητές» ήταν να ετοιμάσει άμεσα έκθεση ασφάλειας.

Σου υποβάλλω, συνέχισε ο κ. Ευσταθίου προς τον κ. Γεωργιάδη, ότι βάσει των προσόντων, του βαθμού και της εμπειρίας σου, εξ ιδίας πρωτοβουλίας μπορούσες να απομακρύνεις το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, με το μάρτυρα να λέει ότι διαφωνεί. Σου υποβάλλω ότι εσύ ως Διευθυντής της ΔΥΠ ήσουν αρχικά αποκλειστικός διαχειριστής του φορτίου και όφειλες να γνωρίζεις τους κινδύνους από τη μη σωστή αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων και δεν έλαβες τα αναγκαία μέτρα ή δεν μερίμνησες για να λάβεις τα απαραίτητα και αντί αυτού παραπλανούσε τους πάντες ότι η πυρίτιδα φλέγεται και δεν εκρήγνυται. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής του φορτίου, πρόσθεσε ότι «ευθύνη δική μου ήταν να προειδοποιήσω για τους κινδύνους, ευθύνη της ηγεσίας ήταν να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις».

Την αντεξέταση του κ. Γεωργιάδη συνέχισε ο Θανάσης Κορφιώτης και ζήτησε να μάθει ποια ήταν η εκτίμηση του αναφορικά με το εάν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την ακεραιότητα κάποιου ο οποίος πλησίαζε τη στοιβάδα με το εμπορευματοκιβώτια σε απόσταση κάτω των 200 μέτρων. Ο μάρτυρας απάντησε πως στα 200 μέτρα πήγαιναν μόνο αυτοί που είχαν εντεταλμένη οδηγία και πρόσθεσε ότι γνώριζε πως υπήρχε ένας κίνδυνος αλλά ήταν σίγουρος ότι εάν λαμβάναμε τη δεδομένη μέρα τα μέτρα δεν θα υπήρχε κίνδυνος. Εκείνη τη στιγμή, συνέχισε, υπήρχε μια περίπτωση αυτανάφλεξης αλλά θεωρούσα ότι εάν κάποιος βρισκόταν εκεί θα δινόταν κάποιος χρόνος από την αυτανάφλεξη για να προστατευθεί.

Σε ερώτηση κατά πόσον ο μάρτυρας ρώτησε τον πελάτη του (6ος κατηγορούμενος, Ανδρέας Λοϊζίδης) που περιλαμβανόταν στην ομάδα που πήγε για να επιθεωρήσει στις 6.7.2011 το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο στη ναυτική βάση, εάν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο να πάει κοντά στα εμπορευματοκιβώτια, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλοι είχαν ενημέρωση για το τι θα έκαναν. Γνώριζαν όλοι που ήρθαν και γιατί».

Σου υποβάλλω, συνέχισε ο συνήγορος στο μάρτυρα, ότι στις 6/7/2011 τον κίνδυνο άμεσης και μαζικής έκρηξης του φορτίου τον είχες μηδενίσει, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά «ουδέν αναληθέστερο». Σου υποβάλλω ότι στις 6/7/2011 στη ναυτική βάση ουσιαστικά χρησιμοποίησες την παρουσία των υπολοίπων της ομάδας που δεν ήταν ειδικοί και είχαν αναπάντητα ερωτήματα, για να παρουσιάσεις αυτά που εισηγήθηκες στη σύσκεψη στις 5/7/2011 στο ΥΠΑΜ. «Δεν χρησιμοποίησα καμία ομάδα, τι να χρησιμοποιήσω και να περάσω τι», διερωτήθηκε ο μάρτυρας.

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης, ο Θανάσης Κορφιώτης εστίασε στα γεγονότα της 11ης Ιουλίου και ειδικά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης από τις 5 τα ξημερώματα όταν είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον Ανδρέα Ιωαννίδη ότι υπήρξε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Γεωργιάδης είπε στο δικαστήριο ότι από την ώρα που τον ξύπνησε ο Ιωαννίδης και μέχρι να φύγει από το σπίτι του είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με αρκετά άτομα από την Εθνική Φρουρά. 

Ωστόσο η υπεράσπιση παρουσίασε την ανάλυση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που έκανε η αστυνομία με βάση την οποία ο κ. Γεωργιάδης είχε μόνο δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ. Ο κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ανακριβή. 

Στο σημείο αυτό προέκυψε ένταση με την Κατηγορούσα Αρχή να επισημαίνει ότι η υπεράσπιση έχει στην κατοχή της μόνο μέρος των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και τους συνηγόρους υπεράσπισης Γιώργο Γεωργίου και Ευστάθιο Ευσταθίου να κάνουν λόγο για παραπλάνηση σε σχέση με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

Στις υποβολές του ο συνήγορος ανέφερε στον κ. Γεωργιάδη ότι μετά την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων στις 11/7/2011 συναντήθηκε στην πύλη της ναυτικής βάσης στο Μαρί με τον Ανδρέα Λοϊζίδη ο οποίος κινήθηκε με επιθετική διάθεση απέναντι του, με λόγια και έργα και τον συγκράτησε ο 5ος κατηγορούμενος, υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους. «Δεν έγινε τέτοιο πράγμα» είπε ο μάρτυρας.

Σου υποβάλλω, ανέφερε ο συνήγορος, ότι ενώ ορίστηκες υπεύθυνος για να κάνεις έλεγχο στο φορτίο του πλοίου, αυτός ήταν ποσοτικά και υλικά ελλιπής και σήμερα κανένας δεν μπορεί να πει πόσα υλικά υπήρχαν μέσα στα εμπορευματοκιβώτια. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο έλεγχος στο φορτίο έγινε από ειδικευμένα άτομα, πυροτεχνουργούς.

Μετά το πέρας της διαδικασίας σημειώθηκε ένταση στην αίθουσα όταν η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη, και η αδελφή του Σπύρου Τταντή, Ελένη, άρχισαν να φωνάζουν κατά του μάρτυρα κατηγορίας και των κατηγορουμένων.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί με νέο μάρτυρα κατηγορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"