Επιμένει σε διασύνδεση Κυπριακού-ΦΑ η Γεν. Γραμματεία ΟΗΕ

Νέες δηλώσεις Εκπροσώπου του Μπαν.- Υιοθετεί τις θέσεις Ντάουνερ.- Εντονες αντιδράσεις στην Κύπρο: «Πρώτα συνολική λύση».-  


Νέα Υόρκη: Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Νεζίρκι, αν ο Μπαν Γκι-μουν προτίθεται να κάνει κάτι στο θέμα της πρότασης που του επέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης  Ντερβίς Ερογλου, κατά τη συνάντησή τους, είπε πως για την ώρα δεν πρόκειται να λεχθεί τίποτε περισσότερο από όσα ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου το Σάββατο κι όσα δημόσια ανέφερε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δύο κοινότητες χρειάζονται να μπορέσουν να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση αυτής της εξαιρετικά μακρόχρονης διαφοράς. Και όπως ανέφερα την περασμένη εβδομάδα, και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επίσης μίλησε για το ζήτημα αυτό. Αναμφίβολα τα αποθέματα υδρογονανθράκων και άλλων φυσικών πόρων μπορούν να βοηθήσουν στο μέλλον όλους στο νησί. Αλλά προφανώς, υπάρχει επίσης ανάγκη ύπαρξης κινητικότητας σε πολιτικό επίπεδο. Είναι πράγματι σημαντικό να συμβεί κι όλοι επιθυμούν να το δουν.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεζίρκι είπε πως όσα περιλάμβανε η ανακοίνωση του Σαββάτο περιγράφουν το πού είμαστε.
«Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μίλησε επίσης δημόσια κι αυτό σας δίνει λίγη γεύση προς τα πού θα μπορούσε να πάει. Αλλά δεν νομίζω θα αναμένατε τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή».

Κανένα όφελος για τους Τ/κ χωρίς τη λύση διαμηνύει το ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ κάνει λογο για περίεργη ταύτιση των απόψεων Μπαν Κι Μουν και Ερογλου.

 Οι πρόσφατες δηλώσεις Νταουνερ αλλά και η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ, οι οποίες συνδέουν εμμέσως πλην σαφώς το θέμα των υδρογονανθράκων με τη λύση του κυπριακού, πυροδότησαν την αντίδραση των κομμάτων στη Λευκωσία.
Ο Αντρος Κυπριανου ξεκαθάρισε ότι χωρίς λύση οι Τ/κ δεν μπορούν να απολαύσουν οποιοδήποτε όφελος από το φυσικό αέριο.

«Ο φυσικός πλούτος της ΚΔ ανήκει και σε Ε/κ και Τ/κ. Από τη στιγμή που επιλέγουν να μην ανήκουν στην ΚΔ δεν μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα ως ξεχωριστή οντότητα», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ευθύνη στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις των ΗΕ ρίχνει ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Λιλληκας.
«Η τελευταία πρόκληση του κυρίου Αλεξάντερ Ντάουνερ, την οποία δυστυχώς επανέλαβε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, περί  διαφιλονικούμενων πηγών φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, καταδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι προθέσεις κάποιων κύκλων», είπε.

Για επικίνδυνη συμπεριφορά των ΗΕ κάνουν λόγω οι Οικολόγοι. «Θεωρούμε επικίνδυνη την υιοθέτηση από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών των Τουρκικών θέσεων που συνδέουν το θέμα των υδρογονανθράκων με τη λύση του Κυπριακού κατά τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό".

Να προβεί σε αυστηρό διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να τερματίσει κάθε ανάμιξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ, καλεί την κυβέρνηση η ΕΔΕΚ. «Οι προηγούμενες απαράδεκτες αναφορές του Αλεξάντερ Ντάουνερ όσο και οι νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ συνιστούν εκτροπή της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού από τους ρητούς όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό» είπε ο κ. Παπαδάκης.

Η πρόταση Ερογλου
Η πρόταση Έρογλου ζητά από το Γενικό Γραμματέα να ορίσει υποβοηθητή (facilitator) ο οποίος θα προεδρεύει τεχνικής επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπάρχουν γύρω από το νησί. Τα μέλη της επιτροπής θα ορίσουν οι δύο ηγέτες.

Οι όροι εντολής της επιτροπής θα είναι να εξασφαλίσει γραπτή αμοιβαία αποδοχή από τις πλευρές των διεθνών συνθηκών και αδειών που εξέδωσαν μονομερώς και να προσδιορίσουν τα μερίδια των πλευρών στους υδρογονάνθρακες ανοιχτά της νήσου.

Τα έσοδα να κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό που θα διαχειρίζεται η τεχνική επιτροπή και θα χρησιμοποιείται κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών της συνολικής διευθέτησης. Από κοινού μπορούν επίσης οι δύο πλευρές μέσω της τεχνικής επιτροπής να αποφασίσουν διαφορετική χρήση των εσόδων, εκτός στρατιωτικής.

Αν η πρόταση γίνει δεκτή από τους Ε/κ, προτείνεται η μεταφορά των υδρογονανθράκων με αγωγό μέσω Τουρκίας. Επικαλούμενος Τούρκους επίσημους με τους οποίους συνομίλησε, θα είναι έτοιμοι να το πράξουν αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο κ. Έρογλου το θεωρεί ως την πλέον δυνατή και επικερδή μέθοδο μεταφοράς του αερίου σε ευρωπαϊκές και άλλες, που θα ωφελήσει όχι μόνο τις δύο πλευρές αλλά και τους πιθανούς πελάτες. Ενώ, λέει, άλλες εναλλακτικές μέθοδοι που συζητήθηκαν, όπως η δημιουργία σταθμού υγροποίησης που αερίου και ο αγωγός μέσω της Ελλάδας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"