Η επόμενη μέρα της οδύσσειας των τριών αστυνομικών

Ο λαός πρέπει να μάθει να αντιδρά, δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος.-  Ο Νίκος Αναστασιάδης  νοιώθει την αγανάκτηση, αλλά συνιστά ψυχραιμία.- Ο Γιώργος Λιλλήκας εξηγεί τη θέση του για κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Το κράτος έπρεπε να αντιδράσει πιο δυναμικά ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έκαναν την δουλειά τους δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όταν ρωτήθηκε για την παράνομη σύλληψη και κράτηση των τριών αστυνομικών της Τροχαίας και των τεσσάρων ψαράδων από το κατοχικό καθεστώς. 

«Εγώ είμαι υπέρ του ότι ο λαός πρέπει να μάθει να αντιδρά. Δεν μπορεί το κατοχικό καθεστώς να συλλαμβάνει αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούσαν να συλλάβουν κάποιο εγκληματία και αντί να τους επαινέσουν τους συνέλαβαν», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ειδικά για τους τρεις αστυνομικούς ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε ότι δεν είναι μια απλή σύλληψη κάποιου πολίτη, αλλά για σύλληψη οργάνων της τάξη και ότι τους έπιασαν με τον οπλισμό και εξοπλισμό που είχαν καθώς και με τους ασυρμάτους.

Όσον αφορά την παράνομη σύλληψη των τεσσάρων ψαράδων, δύο Ελληνοκυπρίων και δύο Αιγυπτίων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι αυτοί ήταν βιοπαλαιστές και πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αντιδρούμε, γιατί δεν μπορούν οι Τούρκοι να τους συλλαμβάνουν επειδή θέλουν να βγάλουν το ψωμί τους με την τίμια εργασία τους.

 Αναστασιάδης: Όχι στις "συναισθηματικές εξάρσεις" 
«Αισθάνομαι απόλυτα τα αισθήματα αγανάκτησης του Κυπριακού Ελληνισμού στις άκρως απαράδεκτες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος», δήλωσε σήμερα  από την Πάφο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού  και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις φωνές που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες για μορφή αντιποίνων στους  Τουρκοκυπρίους, είτε με μερικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων, είτε με περιορισμό των ωφελημάτων τους.

Ο κ Αναστασιάδης συνέστησε ψυχραιμία . «Χρειάζεται», είπε, «μελέτη και ως προς τα μέτρα και ως προς τις συνέπειες από τα μέτρα». Είπε ακόμη ότι «δεν είναι η ώρα του εύκολου λαϊκισμού, είναι η ώρα του σοβαρού προβληματισμού. Αυτό μπορεί να απασχολήσει συλλογικά την ηγεσία, έτσι ώστε να είμαστε τουλάχιστον έτοιμοι για αποτελεσματικά μέτρα και όχι συμβολικά , για να ικανοποιούμε τα απόλυτα, δικαιολογημένα αισθήματα του λαού». 

Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές για ολικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων  ο κ Αναστασιάδης σημείωσε « έχω την εντύπωση, ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, μια βασική αρχή που θα πρέπει να διέπει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Να μην αρχίσουμε μέσα από συναισθηματικές εξάρσεις, τα συνθήματα, που δεν είναι πολιτική».

Είπε μάλιστα, πως η πολιτική είναι, να έχεις ένα συγκροτημένο σχέδιο να αντιμετωπίσεις και τις απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας, ή της Τουρκίας όπως εκδηλώνονται με την παρουσία της στην Κύπρο, αλλά και να κάμψεις την τουρκική αδιαλλαξία. Επανέλαβε επίσης ότι δεν θα ακολουθήσει ούτε τον λαϊκισμό, ούτε την ανευθυνότητα , και πρόσθεσε πως χρειάζεται σοβαρότητα από όλους μας. 

Ο κ Αναστασιάδης είπε ακόμη πως νιώθει απόλυτα την αγανάκτηση και την θεωρεί  δικαιολογημένη. Είπε επίσης, πως οι ηγέτες είναι, που θα πρέπει να καθοδηγούν κατά τέτοιο τρόπο τον λαό, και να μην καθοδηγούνται με ενέργειες  που μπορεί να βλάψουν πολύ περισσότερο τους πολίτες, και γενικότερα τα συμφέροντα του ελληνισμού απ’ ότι να τα ωφελήσουν απλώς με κάποιες πράξεις ή κάποια συνθήματα.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος για την συνάντηση της Παρασκευής σε σχέση με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης για τα θέματα της οικονομίας με την Τρόικα, ο κ Αναστασιάδης, απάντησε ότι «έτοιμοι είμαστε, βεβαίως, αλλά χωρίς ενημέρωση, και χωρίς να γνωρίζουμε τα μέτρα που η κυβέρνηση εισηγείται. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσα να πω πόσο θετικοί θα πρέπει να είμαστε». Ανέφερε τέλος πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα δώσει το  παρών του, «με το αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει , όσον αφορά την διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων όπως είναι, και αυτό της οικονομίας».

Λιλλήκας: Πρακτική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις 
Η εισήγηση για προσωρινή αναστολή της διέλευσης από τα οδοφράγματα είναι πρακτική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και όχι αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη και προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς με την απαγωγή των τριών αστυνομικών αλλά και με τις δηλώσεις Έρογλου για «δύο λαούς και δύο κράτη», αμφισβητεί άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι είναι καιρός να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια μας, σημειώνοντας ότι "η προσωρινή αναστολή της διέλευσης από τα οδοφράγματα θα έθετε και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη προ των ευθυνών τους".

"Η διέλευση από τα οδοφράγματα με τον τρόπο που σήμερα γίνεται, δεν συμβάλλει στην απελευθέρωση και στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, αλλά εδραιώνει την αντίληψη για καλή γειτονία ανάμεσα σε δύο κοινότητες και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις ότι έχει πέσει το τείχος της κατοχής και της διχοτόμησης", προσθέτει.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια μέσω των οδοφραγμάτων "έχουν κυρίως επανενωθεί οι άνθρωποι του υποκόσμου των δύο κοινοτήτων", και προσθέτει ότι "η μαζική διέλευση παράνομων λαθρομεταναστών, ναρκωτικών και παράνομου οπλισμού δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις ελεύθερες περιοχές και στην Κυπριακή Δημοκρατία".
"Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι ενόσω οι αντιδράσεις έναντι των προκλήσεων της κατοχικής δύναμης και όποιων άλλων έχουν στόχο την υπόσκαψη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της κρατικής μας οντότητας, είναι χλιαρές, δεν αποτρέπουμε εξελίξεις, αλλά τους ενθαρρύνουμε και τους αποθρασύνουμε", καταλήγει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Λιλλήκας.

Ο τουρκοκυπριακός τύπος 
Η «Κίπρις» με τίτλο «Η αναστάτωση δεν κράτησε για πολύ» γράφει ότι ομάδα διαδηλωτών με ελληνικές σημαίες διαμαρτυρήθηκαν για την απαγωγή των τριών αστυνομικών.

Σχετικά με τους τρεις αστυνομικούς η εφημερίδα με τίτλους «Παραδόθηκαν στην νότια Κύπρο» και «Δικάστηκαν σε δύο δικαστήρια» γράφει ότι οι τρείς αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι αφού προηγουμένως προσήχθησαν σε λεγόμενο στρατοδικείο και «πολιτικό δικαστήριο» των κατεχομένων.

Γράφει ακόμα ότι «αφέθηκαν ελεύθεροι αφού προηγουμένως καταδικάστηκαν σε χρηματικό πρόστιμο οι τρεις Ε/κ αστυνομικοί οι οποίοι εισήλθαν στα εδάφη» του ψευδοκράτους φέροντες την στολή τους, τον οπλισμό τους και επιβαίνοντες υπηρεσιακών οχημάτων.

Η εφημερίδα γράφει ότι προτού περάσουν στις ελεύθερες περιοχές οι τρεις αστυνομικοί εξετάστηκαν από ιατρούς των ΗΕ ενώ στις ελεύθερες περιοχές τους υποδέχτηκαν ως ηρώων.

Η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά κατασχέθηκαν τα τεκμήρια. Η εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το σόου του Ματσάκη και ελεύθεροι οι αστυνομικοί»και γράφει ότι ο γνωστός για παρόμοιες πράξεις Μάριος Ματσάκης χθες έγινε η αιτία να κλείσει το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για περίπου δύο ώρες.

Η «Αφρίκα» γράφει ότι η στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς δεν συμβάλλει στην ειρήνη και ότι η παράνομη σύλληψη των τριών αστυνομικών δίνει τροφή στην οργή και μίσος των Ε/κ προς τους Τ/κ.
Η εφημερίδα ανησυχεί μήπως και τα αισθήματα αυτά εκδηλωθούν στον αγώνα ΑΕΛ-Φενέρ.

Η «Σταρ» τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Φτηνά την γλύτωσαν».
Η εφημερίδα «Βατάν» γράφει ότι σε περίπτωση που οι αστυνομικοί δεν κατέβαλαν το πρόστιμο, θα εξέτιαν ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

Με τίτλο «Χρηματικό πρόστιμο και προειδοποίηση» η Βατάν γράφει ότι ο λεγόμενος στρατοδίκης είπε ότι το «δικαστήριο» δεν θα επιδείξει παρόμοια επιείκεια αν στο μέλλον επαναληφθεί παρόμοιο συμβάν και ότι οι ποινές θα είναι αυστηρές.
Η εθνικιστική «Βολκάν» με τίτλο «Οι Ε/κ και φταίνε, και θέλουν να βγουν από πάνω» ισχυρίζεται ότι σε αντίποινα για την σύλληψη των συναδέλφων τους οι αστυνομικοί  τροχαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους των ελεύθερων περιοχών και φέρουν «τ/κ πινακίδες».

Γράφει ακόμη ότι ειρηνευτές παρεμπόδισαν τον Μάριο Ματσάκη να περάσει στα κατεχόμενα.

Η «Χαλκίν Σεσί» με τίτλο «Ενταση στον Άγιο Δομέτιο» γράφει ότι φανατικοί Ε/κ έκλεισαν το οδόφραγμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"