Ανοικτό αλλά παγωμένο το θέμα της κινεζικής επένδυσης

Νομικά διάτρητη η συμφωνία.-Ενημέρωση και συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.-  Περδίκης: «Δεν είναι ανάγκη να δεχόμαστε τον κάθε γύπα, το κάθε τσακάλι και την κάθε ύαινα να προσελκύεται από τη δυσοσμία της ψόφιας οικονομίας μας».-

Το θέμα με την κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει ανοικτό μεν παγωμένο δε, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι το πάγωμα αντιβαίνει του κεκτημένου και ως εκ τούτου είναι νομικά διάτρητη.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Επιτροπής, φαίνεται αδύνατο να προχωρήσει η επένδυση με το χρονικό ορίζοντας της 50ετίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από λειτουργούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών, της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου για τις διαδικασίες υλοποίησης της κινεζικής επένδυσης και της αξιοποίησης του παλιού τερματικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί την προσεχή εβδομάδα στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί σε επόμενη συνεδρία για να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που αναφύονται. 

Το βασικό συμπέρασμα, όπως αυτό καταγράφεται στην έκθεση της Γενικής Λογίστριας είναι ότι η όλη διαδικασία για την επιλογή του οικονομικού φορέα της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας (κινεζική Phoenix) θα έπρεπε να πληροί τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή τη διαφάνεια, την ίση μεταχείριση και τη μη διάκριση, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

Αναφέροντας ακολούθως ότι «οι αρχές αυτές δεν έχουν τηρηθεί και συνεπώς η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και είναι νομικά διάτρητη», πρόσθεσε ότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα το οποίο έχει διατυπωθεί.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε στάδιο αναμονής, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ενημερώσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι δεν ενδιαφέρεται για την επένδυση.

Ανέφερε ότι ο επενδυτής επανήλθε και σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών ζήτησε να παραμείνει ανοικτό το θέμα ενόψει και των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υφίσταται ένα ενδιαφέρον για μια ενδεχόμενη επένδυση και με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μια στασιμότητα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η Κύπρος χρειάζεται τέτοιες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχείς.
Είπε ακολούθως ότι κατά τη συνεδρία υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση και ότι η ουσία του θέματος θα συζητηθεί στην  παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Είναι φανερό ότι υπήρξαν περιπλοκές και παρεξηγήσεις από την αρχή της διαδικασίας  που σχετίζονται με τη δομή της αρχικής συμφωνίας για τη διαχείριση των αεροδρομίων, πρόσθεσε και αναφέροντας ότι από τη μια είναι ο διαχειριστής, η σύμβαση του οποίου λήγει σε 19 χρόνια, ενώ το αίτημα της κινεζικής εταιρείας ήταν για 50 χρόνια οπόταν εκ των πραγμάτων  δημιουργούνται συγκεκριμένες περιπλοκές, είπε ότι «στόχος μας θα παραμείνει η διευκόλυνση τέτοιων επενδύσεων κατά τρόπο που να εξυπηρετείται η οικονομία του τόπου».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, η επιστολή με την οποία ο Κινέζος ανακαλούσε το ενδιαφέρον του, έχει αποσυρθεί και συνεπώς το ενδιαφέρον συνεχίζει να υφίσταται.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε με δεδομένο τον τρόπο που έγινε η προκήρυξη 2009 και το γεγονός ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών ενημερώθηκε το Μάρτιο του 2012, θα προκαλούνταν προβλήματα εάν κάποια άλλη εταιρεία προβάλλει το διαγωνισμό επειδή δεν έγινε διεθνής προκήρυξη θα δημιουργούνταν νομικές περιπλοκές.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας δήλωσε ότι το Κίνημα τοποθετείται πάντα θετικά στις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, και ανέφερε ότι επικροτείται η προσπάθεια που καταβάλλει η  Κυβέρνηση και επιχειρηματίες να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στον τόπο.

«Στην περίπτωση της κινεζικής επένδυσης δεν έχουν εφαρμοστεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες», συνέχισε ο κ. Σαρίκας εκφράζοντας την άποψη ότι έγινε μια προσπάθεια συσκότισης».

Αφού ανέφερε ότι γεννώνται διάφορα ερωτήματα, διερωτήθηκε εάν η Hermes Airport είχε το δικαίωμα να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών με τη διαδικασία που το έπραξε, εάν ήταν σε γνώση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και είχε δώσει την έγκριση του στην Hermes να προχωρήσει με τη διαδικασία και ποια είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτής της επένδυσης.

Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε εάν υπήρχε διασφάλιση για εφαρμογή της συμφωνίας, ολοκλήρωση του έργου και την απόδοση των αναμένων οφελών για την κυπριακή οικονομία και εάν έγινε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση στις μικρές επιχειρήσεις στη Λάρνακα και εάν η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να παραχωρήσει 800 θέσεις εργασίας σε Κινέζους για να κατασκευάσουν, και αργότερα, σε 5.000 Κινέζους που θα εργαστούν για να λειτουργήσει η επιχείρηση.

Τέλος, διερωτήθηκε εάν έχουν συζητηθεί και δόθηκαν υποσχέσεις για πολεοδομικές χαλαρώσεις.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως από την ενημέρωση της Επιτροπής και τα έγγραφα που τέθηκαν ενώπιον των Βουλευτών, φαίνεται καθαρά ότι η επένδυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον με τον τρόπο και με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ενώπιον των αρμοδίων αρχών.

«Εάν ο επενδυτής μαζί με την εταιρεία θέλουν να ακολουθήσουν τις νενομισμένες διαδικασίες και τις διαδικασίες που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξ’ όσων έχουμε αντιληφθεί, να υπάρχει περιθώριο να πραγματοποιηθεί μια επένδυση παρομοίου τύπου με αυτή που παρουσιάστηκε, η οποία να μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη για την κυπριακή οικονομία», είπε προσθέτοντας: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα και για τον Κινέζο επενδυτή και για την εταιρεία που τον παρουσιάζει στην Κύπρο».

Περαιτέρω, ο κ. Περδίκης είπε ότι εάν ο Κινέζος επενδυτής και η κυπριακή συνεργάτιδα του εταιρεία ενδιαφέρονται για μια νόμιμη και παραγωγική επένδυση, «υπάρχουν όλα τα περιθώρια για να γίνει η επένδυση, που υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι καλοδεχούμενη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"