Μνημόνιο: Οι Βρυξέλλες βιάζονται και εμείς πάμε σημειωτόν

Διαφωνίες στη σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Αβέρωφ να δηλώνει ότι «το τρένο φεύγει με, ή χωρίς την Κύπρο».-

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι επιθυμούν επίσπευση των διαδικασιών  σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, με σκοπό να εξετάσουν τα αιτήματα  και των τριών χωρών ταυτόχρονα στο Γιούρογκρουπ της 12ης Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έδωσε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους εταίρους της μέχρι τον Δεκέμβριο, για έγκριση των προγραμμάτων των τριών χωρών.

Κι αυτό γιατί, όπως διεμήνυσε, η Γερμανία θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις που ενδεχομένως να της στερήσουν την επανεκλογή.

Το τρένο φεύγει..

Στη Λευκωσία οι προσπάθειες για επίτευξη κοινής γραμμής μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων συνεχίζεται με συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών  με συμμετοχή των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων και τεχνοκρατών του Υπουργείου χωρίς να διαφαίνεται άμεσα  τελικό αποτέλεσμα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει ότι   «το τρένο φεύγει σε δύο μέρες, με, ή χωρίς την Κύπρο».

Αν χάσουμε το τρένο, στο οποίο βρίσκεται η Ισπανία, είπε, τα προβλήματα θα είναι τεράστια, καθώς το αίτημα της Κύπρου θα εξετασθεί ξεχωριστά και η αντιμετώπιση θα είναι δυσμενής.
Εύχομαι, είπε, να γίνει το θαύμα και να σωθούμε.

Ανησυχία εξέφρασε και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τελικά η Κύπρος θα τα καταφέρει.

Είναι, είπε, πραγματικά αγώνας δρόμου, αλλά πιστεύω ότι θα προλάβουμε. Αν όχι, τα πράγματα θα είναι πιό δύσκολα.
Ανέφερε, ακόμα, ότι προσπάθεια είναι, να επιτευχθεί εθνική ομοψυχία για να προχωρήσουμε.
Ο οικονομικός σύμβουλος του του ΔΗΚΟ Στέλιος Κοιλιάρης διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο πολύ να υποβάλει τις αντιπροτάσεις της.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία από το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει σχέδιο βήτα. Με πιάνει τρόμος, είπε, όταν σκέφτομαι τι θα συμβεί αν δεν προλάβουμε τη σύνοδο της δωδεκάτης Νοεμβρίου.

Νέα περιπλοκή
Εν τω μεταξύ, έχει γνωσθεί ότι  οι δανειστές διεμήνυσαν στη Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν κλιμακωτές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές. Η Τρόικα, υποδεικνύει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τον απλό μεν, αλλά οδυνηρό δρόμο των οριζόντιων περικοπών. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των περικοπών θα είναι ένα ποσοστό για όλους ανεξαρτήτως εάν έχουν χαμηλομεσαία ή υψηλά εισοδήματα.

Πρόκειται για το πρώτο "ΟΧΙ" της Τρόικας, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Το ζήτημα επισκίασε τη σύσκεψη που στο υπουργείο Οικονομικών με τα τεχνοκρατικά επιτελεία των κομμάτων.

Μετά και την εξέλιξη με την Τρόικα, δεν συζητήθηκαν καν οι προτάσεις των κομμάτων για τις περικοπές των μισθών των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων. Υπήρξε όμως κατάληξη ως προς τις περικοπές των κοινωνικών παροχών. Αυξήθηκε ο πήχυς της περικοπής στα 200 εκ. ευρώ.

Διαφωνία για το 65ο 

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, κινδύνευσε -ωστόσο- κάποια στιγμή να τιναχθεί στον αέρα όταν άρχισε η συζήτηση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο  έτος. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, πλην του ΑΚΕΛ και του ΕΥΡΩΚΟ.  Το ΑΚΕΛ είπε να παραμείνει το μέτρο αλλά να καταγραφεί η διαφωνία του. Η τοποθέτηση, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων, με αποτέλεσμα και αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα να παραμείνει ανοικτό.

Στην σύσκεψη εκφράστηκαν, πάντως και έντονες απόψεις ως προς τους δικαιούχους επιδομάτων και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλα τα κόμματα, συμφώνησαν ότι επιδομάτων και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να δικαιούνται μόνον όσοι συνεισφέρουν στο ΤΚΑ και έχουν φορολογικό φάκελο, με το σκεπτικό να αποκλειστούν αλλοδαποί, Τουρκοκύπριοι και ασυνεπείς πολίτες για να υπάρχει ισοτιμία. Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, απέρριψαν την εισήγηση.
 
Έντονες είναι οι ανησυχίες για τις απαιτήσεις της Τρόικας στο Τραπεζικό. Για το λόγο αυτό, στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να κληθεί και να παραστεί το συντομότερο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να του δοθεί πολιτική γραμμή διαχείρισης της διαπραγμάτευσης σ' αυτό το επίπεδο. Στη σύσκεψη, τέθηκε μάλιστα εν είδη απορίας, η οποία δεν έκρυβε παράλληλα και δυσφορία για την απουσία του διοικητή στο εξωτερικό αυτά τα τόσο κρίσιμα εικοσιτετράωρα. Η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχισθεί σήμερα στη μία το μεσημέρι.

Νουθεσίες Χριστόφια στην ΕΕ

Οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποχρέωση να αλλάξει τους τρόπους και τη μεθοδολογία αντιμετώπισης της κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός των δημόσιων οικονομικών με όσο το δυνατό πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών και η αποφυγή να οδηγηθούν οι οικονομίες σε βαθιά και συνεχόμενη ύφεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"