Αγωνία στο ζενίθ: Θα προλάβουμε ή όχι τη στάση πληρωμών!

Η Τρόικα αποφεύγει να πει πότε θα έρθει για διαπραγμάτευση, ενώ το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου πλησιάζει επικίνδυνα.- Τα κόμματα ζητούν τις αντιπροτάσεις και η Κυβέρνηση απαντά ότι «η Τρόικα απαίτησε εμπιστευτικότητα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  (τα τρία μέρη της Τρόικα) ανακοίνωσαν ότι παρέλαβαν το πακέτο με τις αντιπροτάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και άρχισαν να τις μελετούν, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πότε θα αποφασίσουν να έρθουν στην Κύπρο για τη διαπραγμάτευση, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ο οποίος  δήλωνε ότι ανέμενε το διαπραγματευτικό κλιμάκιο της Τρόικας  να βρίσκεται στην Κύπρο από χθες το βράδυ.

Πη Πηγές του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον  διευκρίνιζαν σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, ότι για να γίνει εφικτή η εκταμίευση του δανείου πριν τα Χριστούγεννα, θα πρέπει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας να κλείσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, γιατί απαιτείται διάστημα ενός περίπου μήνα μέχρις ότου οι αρμόδιοι της Κομισιόν και της ΕΚΤ να μελετήσουν τη συμφωνία, να τη στείλουν στις πρωτεύουσες και να τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο του Eurogroup στα μέσα του Δεκέμβρη.

Αγωνία και προβληματισμός ΔΗΣΥ 

Ο Yπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση Χριστόφια δήλωναν πως η άφιξη της Τρόικας είναι θέμα ωρών και η υπογραφή του Μνημονίου θέμα ημερών, η τοποθέτηση, όμως, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει μια κατάσταση εντελώς διαφορετική, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.
Προσθέτει πως "για άλλη μια φορά εκφράζουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μας για το πού οδηγείται η κυπριακή οικονομία. Για ύστατη φορά απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση για σοβαρούς, υπεύθυνους και αξιόπιστους χειρισμούς".

Στεφάνου: Η Τρόικα ζητεί εμπιστευτικότητα 
Οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο που να λαμβάνουν υπόψη τους όρους που θέτει η Τρόικα προκειμένου να τις κάνει αποδεκτές, δήλωσε χθες βράδυ μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο και να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πακέτο των μέτρων.

Σχολιάζοντας το αίτημα των κομμάτων όπως τους δοθεί η τελική πρόταση που η Κυβέρνηση απέστειλε στην Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή της όλης διαδικασίας αναμένοντας την απάντηση της Τρόικα για το πότε θα κατέλθει στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι «η Τρόικα ζητά εμπιστευτικότητα στην πληροφόρηση και πιστεύουμε ότι αυτή την εμπιστευτικότητα, ειδικά τώρα, θα πρέπει να τη σεβαστούμε για να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου των προτάσεων της Κυβέρνησης που απεστάλη στην Τρόικα έγινε διάλογος και διαβούλευση τόσο με τα κόμματα όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους και την Κεντρική Τράπεζα».

Επεσήμανε ότι «αρκετές από τις προτάσεις τόσο των κομμάτων όσο και των κοινωνικών εταίρων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περιελήφθησαν στην τελική πρόταση της Κυβέρνησης προς την Τρόικα».

Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης διαμορφώθηκε με έναν τέτοιο τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τους όρους που η Τρόικα θέτει για να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις».

«Δουλέψαμε με ένα τέτοιο τρόπο που - όπως και χθες είπαμε - από τη μια να διαφυλάξουμε κεκτημένα των εργαζομένων και να δώσουμε προοπτική στην οικονομία, αλλά από την άλλη, να είναι και ένα πακέτο μέτρων, πάνω στη βάση του οποίου, η Τρόικα να μπορεί να διαπραγματευτεί - διότι ο στόχος είναι να κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο και να κάνουμε διαπραγμάτευση με στόχο να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία καθόδου της Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι ακόμα. Μόλις έχουμε την απάντηση από μέρους της Τρόικα αυτή θα ανακοινωθεί».

Η αντιπολίτευση
Η καθυστέρηση στον καθορισμό ημερομηνίας για την έλευση της Τρόικα, προκαλεί νέα πολιτική αντιπαράθεση. Η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να μην χρονοτριβεί.

 ΔΗΣΥ: Η Κυβέρνηση να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος 
Να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος και να συναισθανθεί τη σημασία της συλλογικότητας, καλεί την Κυβέρνηση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται: «Το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει ήταν να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για τις θέσεις που υπέβαλε. Θα ήταν χρήσιμο αν, έστω και τώρα, κοινοποιούσε στα πολιτικά κόμματα το κείμενο που έχει αποστείλει στην Τρόικα διότι τώρα είναι η ώρα της συλλογικότητας στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ και καταλήγει:

«Ευχόμαστε η κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να συναισθανθεί τη σημασία της συλλογικότητας και της σύνθεσης θέσεων αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα  μας».
 
ΔΗΚΟ: Η Κυβέρνηση να κοινοποιήσει στα κόμματα το τελικό πακέτο
«Έχουμε την άποψη ότι θα ήταν πιο χρήσιμο και προς όφελος της Κύπρου, αν η κυβέρνηση κοινοποιήσει στα πολιτικά κόμματα το τελικό κείμενο των προτάσεων που έχει αποστείλει στην Τρόικα και να ζητήσει τις τελικές τους απόψεις», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Φώτης Φωτίου, λίγες ώρες μετά την αποστολή του πακέτου αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στην Τρόικα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, κατέληξε : «Είναι η ώρα της συλλογικότητας, της συναίνεσης και της συνευθύνης, κυρίως στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην κάνει το ίδιο λάθος όπως πριν από λίγες μέρες» 
 
ΕΔΕΚ: Ενημερωνόμαστε από τον Τύπο 
Θα πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, υποδεικνύει η ΕΔΕΚ.

«Είναι κατανοητό ότι η διαπραγμάτευση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας που θα καθορίσει. Είναι όμως αδιανόητο την ώρα που γίνονται εκκλήσεις για συστράτευση και συναίνεση το τελικό κείμενο των αντιπροτάσεων να μην έχει παραδοθεί στις πολιτικές δυνάμεις» κατηγορεί σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί σημαντικό να γίνεται ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αφού στο τέλος θα καλεστούν να τοποθετηθούν στη Βουλή, καταλήγει η ανακοίνωση. 
 
ΕΥΡΩΚΟ: Οι Κυβερνώντες υπό το καθεστώς πιέσεων 
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας την αποστολή των προτάσεων της κυβέρνησης προς την τρόικα, προέβη στην εξής δήλωση:

«Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μας επιτρέπει να τοποθετηθούμε επί διαρροών και μάλιστα επιλεκτικών. Ζητούμε επισήμως το κείμενο των προτάσεων της κυβέρνησης, για να καταθέσουμε τα σχόλια μας. Αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι ότι δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας, δεν ενήργησαν εγκαίρως και λειτούργησαν υπό το καθεστώς εκβιαστικών πιέσεων και ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος», είπε ο κ. Συλλούρης και συμπλήρωσε:

 «Δυστυχώς, η μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε. Εάν, οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι ουτοπικές, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, το θέμα της Κύπρου δεν θα συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου στη συνεδρία του EUROGROUP και ελλοχεύει ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Και βεβαίως, η κατάληξη θα είναι η επιβολή ενός μνημονίου με επαχθείς όρους και η πλήρης και άνευ όρων παράδοση στην τρόικα», κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"