Κυβέρνηση: Δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί σχετικά με το ΦΑ

«Σε κανένα δεν δεσμεύτηκε ότι θα αναστείλει τις έρευνες και την εκμετάλλευση», δηλώνει ο Στεφάνου.-

Η πολιτική και οι ενέργειες της Κυβέρνησης Χριστόφια στο θέμα του φυσικού αερίου καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί λανθασμένων χειρισμών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Την ίδια ώρα κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση πουθενά και σε κανέναν δεν δεσμεύτηκε ότι η προώθηση των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού, ούτε και ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και αυτό, όπως πρόσθεσε, έχει γίνει ξεκάθαρο πλείστες φορές προς το διεθνή παράγοντα.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης μιλούν από μόνες τους, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια αποφασιστικά προχώρησε με το θέμα της ολοκλήρωσης της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε με την ερευνητική γεώτρηση που οδήγησε στον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 12 και με την ίδια αποφασιστικότητα προχωρεί με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης αλλά και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 12.

«Και αυτά όλα παρά τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας, έχοντας στο πλευρό της χώρας μας ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα που αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, αυτό διασφαλίστηκε με την ορθή ολοκληρωμένη και διεκδικητική πολιτική  του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι τα έργα της Κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της πολιτικής της, «καταρρίπτουν τους αυθαίρετους ισχυρισμούς όσων μιλούν για λανθασμένα μηνύματα ή για λανθασμένη πολιτική από μέρους της Κυβέρνησης».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι επιχειρείται διασύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με το φυσικό αέριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και αυτό το δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Το έχει πει και πάρα πολλές φορές ότι από το φυσικό αέριο μπορούν να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, αλλά αυτό προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού, και γι’ αυτό καλούμε την Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης, θα έχει να ωφεληθεί και αυτή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μετά από τη λύση», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Είπε ότι η Κυβέρνηση με πολλή αποφασιστικότητα προχωρεί «και αν η Τουρκία δεν συναινεί και δεν συνεργάζεται για λύση στο Κυπριακό, κακό του κεφαλιού της, αυτή κάνει ζημιά στα δικά της τα συμφέροντα».
«Όχι κάποιοι να το μεταφράζουν αυτό ή έτσι θέλουν να το μεταφράζουν ότι τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προχωρεί - διότι επιχειρείται αυτή η διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού – και να ρίχνουν το φταίξιμο στην κυπριακή Κυβέρνηση», τόνισε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με τουρκική εταιρεία θα προχωρήσει σε υπεράκτιες γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι παράνομη αυτή η ενέργεια και είναι συνέχιση της παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Προσπαθεί η Τουρκία μέσα από αυτές τις ενέργειες να αναβαθμίσει μια παράνομη οντότητα η οποία έχει καταδικαστεί από ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναφέρομαι στην αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει κράτος στις κατεχόμενες περιοχές το 1983. Θα συνεχίσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ασφαλώς να καταγγέλλουμε την Τουρκία για τη συνέχιση των αποσχιστικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει», είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"