Ομοβροντία κατά της Κυβέρνησης για ανάπτυξη και τραπεζικό

Αντιπολίτευση και Κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για ανευθυνότητα!!!-

Έστειλε χθες το μεσημέρι στα κόμματα τις προτάσεις της η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη των 300 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα ανακοίνωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι τα θέματα του τραπεζικού τομέα  θα χειρισθεί με την Τρόικα η Κεντρική Τράπεζα.


Την ανακοίνωση του Προεδρικού ότι το θέμα του τραπεζικού τομέα θα διαπραγματευθεί με την Τρόικα η Κεντρική Τράπεζα, επέκριναν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμύ κατηγορώ για το πακέτο των μέτρων ανάπτυξη, τα οποία χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδίως τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για ανευθυνότητα, κακοπιστία και απροθυμία συζήτησης και διαλόγου, «επειδή απορρίπτουν τα μέτρα πριν καν τα δουν».

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

ΔΗΣΥ: Σήμερα η Κυβέρνηση άλλαξε τροπάρι, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. «Δεν θα έχουμε θέσεις για το τραπεζικό σύστημα γιατί τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα την κάνει, λέει, η Κεντρική Τράπεζα και μας παραπέμπει στο Διοικητή», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «τον αναζητούμε, αλλά ο κύριος Διοικητής απουσιάζει σε πολυήμερο ταξίδι στη μακρινή Άπω Ανατολή. Με το καλό, επιστρέφει κάποια στιγμή την ερχόμενη βδομάδα. Σε πολυήμερο ταξίδι μέχρι το Τόκιο απουσιάζει και ο υπουργός Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι «φαίνεται ότι οι δύο αρμόδιοι για την οικονομία του τόπου έκριναν πως η συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια στην Άπω Ανατολή είναι αυτή την στιγμή πιο σημαντική από τη διαχείριση της κυπριακής οικονομίας. Εκτός και αν μας πουν ότι θα κάνουν τη διαπραγμάτευση στο πόδι, εάν τύχει και συναντηθούν στο διάδρομο, με κάποιο στέλεχος του ΔΝΤ».

ΔΗΚΟ: Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι αποτελεί σοβαρό ατόπημα της Κυβέρνησης και διεθνή πρωτοτυπία την ευθύνη διαπραγμάτευσης με την Τρόικα όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα να την εκχωρήσει στην Κεντρική Τράπεζα.

«Η Κεντρική Τράπεζα ασφαλέστατα μπορεί και πρέπει να χειριστεί και να προβεί σε εισηγήσεις επί τεχνικών πτυχών. Η Κυβέρνηση όμως», συνέχισε, «έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Οσον αφορά το πακέτο μέτρων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο κ. Φωτίου είπε πως «είναι τελικά μια αόριστη πρόταση που μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο».

ΕΔΕΚ: «Ανεπίτρεπτη, επικίνδυνη και απαράδεκτη θεωρούμε τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι για τα θέματα του τραπεζικού συστήματος δεν θα υπάρξει ενημέρωση των Κομμάτων και ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό με την Τρόικα θα γίνει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας", αναφέρει ο ΚΣ ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση του.

Αναφέρει, επίσης, ότι ως ΕΔΕΚ εντόπισαν το θέμα αυτό και προειδοποίησαν πριν μια βδομάδα ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα που δεν είναι μόνο τεχνοκρατικά, αλλά έχουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις.

"Όπως π.χ. το θέμα του ποσοστού απαιτούμενων ελάχιστων κεφαλαίων των τραπεζών, το θέμα των αξιογράφων και το θέμα του ποσοστού των καταθέσεων που θα είναι δυνατόν να παραχωρείται για δανειοδότηση. Τέτοια θέματα δεν μπορεί να αποφασίζονται ερήμην της πολιτικής ηγεσίας. Οι Κυβερνητικές παλινωδίες συνεχίζονται. Με θύμα την κυπριακή οικονομία. Η οποία για μια ακόμα φορά πλήττεται από την ανευθυνότητα, την ασυνέπεια και την αντιφατικότητα των Κυβερνητικών συμπεριφορών», προσθέτει.

ΕΥΡΩΚΟ: Αποσπασματικά μέτρα και ημιτελές μνημόνιο σήμερα θα σημαίνει δεύτερο και πιο «φαρμακερό» μνημόνιο αύριο, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Εκπρόσωπος Τύπου το Ευρωπαϊκού Κόμματος Σταύρος Βιολάρης.

Ο κ. Βιολάρης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν θα αποδεχθεί τίποτα λιγότερο, από ένα συνολικό ρεαλιστικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει ριζικά τα προβλήματα της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Στη συνάντηση του Προεδρικού τη Δευτέρα, πρόσθεσε, το κόμμα θα υποστηρίξει ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα πρέπει να προκύψει ένα μνημόνιο με μέτρα που θα είναι κοινωνικά δίκαια και θα αποτελούν μια ολική λύση αντιμετώπισης των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και τραπεζικών προβλημάτων του τόπου.

«Αν στο μνημόνιο περιληφθούν μόνο οι γνωστές προτάσεις της Κυβέρνησης τότε είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω ύφεση, σε αύξηση της ανεργίας και θα φορτώσουμε υπέρμετρα βάρη στους μισθωτούς προκαλώντας κοινωνική αναταραχή» , είπε ο κ. Βιολάρης.
Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα μνημόνιο, που να καθιστά την κυπριακή οικονομία βιώσιμη, να συμβάλει στην πραγματική εξυγίανση και να διασφαλίζει όσο το δυνατό την κοινωνική ισορροπία.

«Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, δυστυχώς, θα χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο, με δραματικές συνέπειες για την οικονομία και το λαό. Όπως ακριβώς έγινε με την Ελλάδα», ανέφερε.Καταλήγοντας, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια να ακούσει στη σύσκεψη της Δευτέρας, τις ανησυχίες που θα εκφραστούν και να λάβει υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για να βελτιώσει «τις αποσπασματικές αντιπροτάσεις που η Κυβέρνηση του έχει παραδώσει στην τρόικα».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:
 Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από τη συνεργασίας της με τα κόμματα.

Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, "να παίρνονται αποφάσεις για επικοινωνία με τα κόμματα για παράδοση θέσεων και προτάσεων από την Κυβέρνηση και να υπάρχει όλη αυτή η καθυστέρηση στην κατάθεση αυτών των προτάσεων".Μειώνεται, είπε, ο χρόνος για να μελετηθούν αυτές οι προτάσεις.

"Σήμερα καλούμαστε να τοποθετηθούμε επί των προτάσεων ανάπτυξης της Κυβέρνησης βασιζόμενοι για άλλη μια φορά πάνω σε διαρροές προς τον Τύπο και σε ελλιπείς πληροφορίες και αυτό είναι ένα πρώτο σημείο το οποίο ως Οικολόγοι είμαστε υποχρεωμένοι να το καταγράψουμε ως αρνητικό", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "μολύνει τις προοπτικές του διαλόγου".

"Ένα σχέδιο αναπτυξιακών μέτρων 300 εκ. αν μιλούμε για τέσσερα χρόνια διάρκεια προγράμματος για μας ως Κίνημα Οικολόγων είναι πολύ λίγο απέναντι στα πολλά, πολλά, πολλά εκατομμύρια τα οποία συνιστούν περικοπές και φορολογίες", είπε ο κ. Περδίκης. Υπενθύμισε ότι η φόρμουλα των Οικολόγων προβλέπει για κάθε 3 ευρώ περικοπές, 2 ευρώ φορολογίες και 1 ευρώ για την ανάπτυξη.

Θέλουμε το πρόγραμμα ανάπτυξης να συνδέεται με τις περικοπές και τις φορολογίες και να είναι μέρος του μνημονίου και να υπάρχει δέσμευση, αλλά και έλεγχος από την Τρόικα για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.
Δεν θέλουμε για παράδειγμα όλα αυτά τα εκατομμύρια που ανακοινώθηκαν να διατεθούν κατά τρόπο άδικο, μη αποτελεσματικό και μη παραγωγικό, ανέφερε.

Απαντώντας σε σχόλιο ότι η Κυβέρνηση δήλωσε χθες πως τα έγγραφα θα δοθούν στα κόμματα σήμερα, ο κ. Περδίκης είπε ότι "σε αντίθεση με κάποιους άλλους εργαζόμαστε από τις 7 το πρωί".  Εχει, πρόσθεσε, "φτάσει το μεσημέρι, το μισό σήμερα έχει περάσει σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη". Θέλουμε, επανέλαβε, "αυτές οι προτάσεις να εξεταστούν και να μελετηθούν".

Διαφορετικά, προειδοποίησε, "η συζήτηση που θα κάνουμε τη Δευτέρα για αυτά τα θέματα της ανάπτυξης θα είναι πάλι ελλιπής και έχουμε και αντιπροτάσεις".

"Είναι τόσο δύσκολο όταν παρθεί μια απόφαση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, την ίδια ώρα αυτή η απόφαση να μεταφέρεται και στα κόμματα;", διερωτήθηκε.  Εκτός αν, συμπλήρωσε, μεταξύ της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και της ενημέρωσης των κομμάτων μεσολαβεί κάτι άλλο".

Και αν μεσολαβεί, ανέφερε, "η ενημέρωση της Τρόικας και της κας Λαγκάρντ πάλι καλά, αν μεσολαβεί η ενημέρωση της Εζεκίας Παπαϊωάννου και η έγκρισή της, εκεί προκύπτει ένα θέμα".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
 Για ανευθυνότητα, κακοπιστία και απροθυμία συζήτησης και διαλόγου κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδίως τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επειδή απορρίπτουν τα μέτρα πριν καν τα δουν.
Οσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ίδιας της ΕΕ, υπεύθυνη γι’ αυτό το σύστημα είναι η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ). Αυτό, ανέφερε, το γνωρίζουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που σήμερα επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί για τα θέματα των τραπεζών θα διαπραγματευτεί η ΚΤ. «Το γνωρίζουν αυτό το πράγμα γιατί όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να πει κάτι για την ΚΤ και το τραπεζικό σύστημα, όταν Διοικητής της ΚΤ ήταν ο κ. Ορφανίδης, μας καλούσαν να μην μπαίνουμε στα ταράφια της ΚΤ».

Γι’ αυτό, συνέχισε, η Τρόικα στις θέσεις της, πολλές εκ των οποίων ασχολούνται με τεχνικά θέματα των τραπεζών, αναφέρεται πάρα πολλές φορές στο ρόλο της ΚΤ. Η ΕΕ, όπως και η Τρόικα, γι’ αυτά τα ζητήματα απευθύνονται στην ΚΤ που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, ως η αρμόδια κατά τον νόμο αρχή. Αυτό ανακοίνωσε δημόσια προχθές η Κεντρική Τράπεζα, αλλά ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ δεν αντέδρασαν, όπως πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"